آفتابنیوز : آفتاب: در چهل و دومین نشست تخصصی ماهانه بنیاد باران که با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی، رییس و اعضای باران برگزار شد دکتر سید صفدر حسینی استاد دانشگاه و وزیر امور اقتصادی و دارایی دولت اصلاحات با موضوع «برداشتهای کمی ممکن از برنامه پنجم» توسعه کشور سخنرانی کرد و جمشید انصاری نماینده مجلس روند بررسی و تصویب برنامه پنجم را تشریح کرد.
به گزارش باران، در جلسه تخصصی مهرماه باران که بهتازگی در محل بنیاد باران در تهران با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید آغاز و با نماز جماعت مغرب و عشا ادامه یافت اعضای باران به تبادل نظر پیرامون موضوع برنامه پنجم توسعه کشور که به تازگی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است پرداختند.
دکتر سید صفدر حسینی در سخنان خود تصویری آماری از برنامه پنجم از جمله منابع، مصرف، کسری بودجه، مازاد بودجه برمبنای آمار و ارقام رسمی اعلام شده، ارایه و پیشبینیهای ممکن اجرایی در این زمینه را مطرح کرد.
سید صفدر حسینی در این بحث وضع منابع و مصارف عمومی دولت در برنامه پنجم را با فرض ثابت بودن نرخ ارز مورد بحث قرار داد.
این استاد دانشگاه بحث خود را با 4 فرض و حالت ممکن کنترل و یا عدم کنترل هزینههای برنامه پنجم با توجه به اجرا و یا عدم اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، در کنار تاثیر نرخ ثابت ارز در کنترل کسریها ادامه داد.
دکتر سید صفدر حسینی در سخنان خود همچنین به بیان موارد مشابه و اختلاف آماری برنامه پنجم با برنامههای قبلی توسعه کشور پرداخت.
وزیر اسبق اقتصاد و دارایی کشور گفت: منابع عمومی دولت بر اساس نرخ ارز، مقدار تولید و قیمت نفت بر حسب حق برداشت مخصوص و عایدات نفت محاسبه شده است و بررسیها نشان میدهد متوسط کاهش ارزش ارز در کشور از سال 84 تا 88 حدود 4.5 درصد بوده و این یعنی از قدرت پول ملی کشور کاسته شده است.
این وزیر دولت اصلاحات افزود: میزان منابع برنامه پنجم نیز 5.7 برابر برنامه سوم و 1.6 برابر برنامه چهارم است و این نسبت میان برنامه چهارم و سوم 3.5 برابر است.
سید صفدر حسینی در سخنان خود با اشاره به احتمال کسری بودجه کشور تا پایان برنامه پنجم گفت: اگر نرخ واقعی ارز یعنی نرخ رسمی ارز به نسبت تورم داخلی و خارجی، در طول دوره برنامه پنجم ملاک قرار دهیم، احتمال حل این مشکل تا حدی وجود دارد.
در ادامه این نشست جمشید انصاری عضو شورای عالی باران، نماینده زنجان در مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی گزارشی از روند تصویب نهایی برنامه پنجم در مجلس ارایه کرد.
نماینده زنجان و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس هشتم گفت: در برنامه پنجم حساب ذخیره ارزی کماکان ادامه می یابد، قرار است همه ساله بخشی از درآمد حاصل از نفت نیز به صندوق توسعه ملی واریز شود، بخشی از این درامد نیز برای هزینههای کلی پیشبینی شده و مازاد از آن هم بر پایه برنامه به حساب ذخیره ارزی واریز میشود تا در مواقع بحران بودجه و عدم امکان تامین منابع، از آن استفاده شود که این همان هدف اولیه تاسیس حساب است.
جمشید انصاری با اشاره به اینکه درآمد امسال نفت، در بودجه هر بشکه 65 دلار محاسبه و دو میلیون و 200 هزار بشکه تولید روزانه پیشبینی شده بود، که تا کنون هر بشکه 75 دلار فروش رفته است و بنابراین 10 دلار بابت هر بشکه مازاد درآمد داشتهایم که در کل سال 7 میلیارد و 800 میلیون دلار می شود. یعنی حدود 8 میلیارد دلار باید به حساب ذخیره ارزی وارد شود ، ولی بر اساس گزارش خزانه کل کشور، یک دلار هم واریز نشده است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس سپس به موضوع هدفمند کردن یارانهها پرداخت و گفت: بر اساس اعلام رسمی دولت، 5600 میلیارد تومان برای ماههای دی و بهمن به عنوان بازتوزیع جبرانی بخش مردمی به حساب مردم واریز شده است. از این میزان 600 میلیارد تومان آن یارانه نان است که از بودجه عمومی تامین شده است و5 هزار میلیارد تومان دیگر هم از محل درآمدهای حاصل از افزایش قیمتها پیش پرداخت شده است.
وی با بیان اینکه قرار است 2800 میلیارد تومان یارانه هم برای اسفند ماه به حسابهای مردم واریز شود، ادامه داد: مجموع این 8400 میلیارد تومان، میتواند حداکثر 60 درصد درآمد حاصل از هدفمندسازی باشد و لذا باید 14 هزار میلیارد تومان از محل افزایش قیمتها درآمد کسب کنیم و 5600 میلیارد تومان باقیمانده را هم باید به بخشهای تولیدی یا هزینهها اختصاص دهیم.
انصاری سپس به بیان درآمد حاصل از افزایش قیمت منابع انرژی در کشور با اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها پرداخت و گفت: مجموع درآمدهای این بخش به 6 هزار میلیارد تومان می رسد که دولت پیش بینی می کند، 2 هزار میلیارد تومان از محل یارانه کالاهای اساسی و 2 هزار میلیارد تومان هم از محل افزایش پلکانی قیمت گاز حاصل شود که مجموع آن به 10 هزار میلیارد تومان می رسد و از این رو پیش بینی می شود امسال 4 هزار میلیارد تومان کسری وجود دارد.
نماینده زنجان در مجلس شورای اسلامی گفت: از اول فروردین ماه سال آینده 33 هزار میلیارد تومان باید به مردم پرداخت شود و 22 میلیارد تومان نیز به عنوان 40 درصد باقیمانده سال قبل پرداخت شود، یعنی باید 55 هزار میلیارد تومان برای سال آینده درآمد کسب شود و گفته میشود تنها راه جبران این کمبود منابع مالی در روند هدفمند کردن یارانهها، برداشتن یک خیز دیگر برای افزایش قیمتها است.