کد خبر: ۱۱۸۵۰۳
تاریخ انتشار : ۱۸ دی ۱۳۸۹ - ۱۳:۱۰
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام:

بدون جلب مشارکت و اعتماد مردم، مردم‌سالاری دینی تحقق نایافتنی است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- سرویس سیاسی: رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک تاکید کرد: «سرمایه خانواده سرمایه‌ای مهم است که منبع سایر سرمایه‌ها است و از آن است که دیگر سرمایه‌های بشری شکل می‌گیرد». 

به گزارش آفتاب، دکتر حسن روحانی در آئین افتتاح همایش ملی آینده‌پژوهی مسائل خانواده در ایران که صبح روز شنبه در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد، ضمن تبریک سالروز میلاد با سعادت امام پنجم شیعیبان جهان؛ حضرت باقرالعلوم (ع)، با بیان اینکه نهاد خانواده مهم‌ترین بنیان و از اساسی‌ترین نهادهای اجتماعی است که همه ادیان و مکاتب آن‌را نهادی عالی و غیرقابل جایگزین دانسته‌اند، افزود: «در دین مبین اسلام و همچنین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تاکیدات صریحی درباره اهمیت خانواده و ضرورت تقویت و تحکیم آن وجود دارد». 

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با اشاره به انواع سرمایه‌های موجود در یک جامعه اعم از سرمایه‌های طبیعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و.... و تعریف و کارکردهای هریک از آنها گفت: «اما مهم‌ترین سرمایه‌ای که طی چند دهه اخیر و خصوصاً سال‌های آغازین هزاره اخیر مورد توجه متفکران قرار گرفته، سرمایه اجتماعی است که مجموعه‌ای از عوامل بالقوه و بالفعل برای تسهیل تحرک آحاد افراد اجتماع برای دستیابی به یک‌سری اهداف و منافع مشترک است». 

وی ادامه داد: «در این میان، نگاه به موضوع خانواده از منظر نوع ارتباط آن با مقوله سرمایه‌ای اجتماعی، مسأله‌ای است که باید به دقت به آن پرداخت و اساساً به این سوال پاسخ داد که آیا خانواده یک نمونه روشن سرمایه اجتماعی است؟ آیا خانواده سنگ‌بنای سرمایه اجتماعی است و یا اینکه نوع دیگری از ارتباط بین خانواده و سرمایه اجتماعی وجود دارد»؟ 

دکتر روحانی سپس به تبیین جایگاه و اهمیت سرمایه اجتماعی از نگاه متفکران برجسته معاصر پرداخت و افزود: «البته فراتر از همه اینها دین اسلام نیز اهمیت ویژه‌ای برای سرمایه اجتماعی قائل شده و تاکید بزرگان دینی ما مبنی‌بر اینکه آنچه برای خود می‌پسندید برای دیگران نیز بپسندید در واقع توصیه‌ای برای ارتقا سرمایه اجتماعی است». 

این عضو مجلس خبرگان رهبری همچنین به مسأله اولویت برآورده کردن نیازهای برادران و خواهران دینی و انسان‌ها بر طواف خانه کعبه که توسط امام صادق‌(ع) بیان شده‌است اشاره کرد و گفت: «این روایت به‌خوبی اهمیت تقویت سرمایه اجتماعی را در دین اسلام نشان می‌دهد که باید برای ما درس‌آموز باشد». 

دکتر روحانی با بیان اینکه "هرچند درباره نوع ارتباط مقوله سرمایه اجتماعی با زندگی خانوادگی تحقیقات زیادی انجام نشده‌است"، گفت: «اما تردیدی وجود ندارد که خانواده می‌تواند سنگ‌بنای سرمایه اجتماعی باشد، چرا که خانواده جایی است که انواع سرمایه‌های اجتماعی در آن تجمیع شده و یا به‌وجود می‌آید و برای توزیع و بازتوزیع در جامعه آماده می‌شود». 

وی با اشاره به اینکه "از نگاه اسلام راه ارتقای جامعه از بعد اجتماعی -یعنی ترویج فضائل اخلاقی- از طریق خانواده امکان‌پذیر است"، افزود: «اکنون این اتفاق نظر وجود دارد که سرمایه‌های بشری حتما باید درون خانواده ساخته و یا تجمیع شده و از طریق آن در جامعه منتشر شوند تا آثار صحیح آنها در اجتماع دیده شوند. بنابراین داشتن جوامع نیرومند، مرهون داشتن خانواده‌هایی نیرومند است و حصول به مردمسالاری دینی واقعی هم از طریق توجه به خانواده و تحکیم سرمایه اجتماعی امکان‌پذیر خواهد بود و در واقع پایه‌های مردمسالاری دینی در خانواده‌ها گذاشته می‌شود». 

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک سپس به مولفه‌های مهم در تقویت و تحکیم نهاد خانواده اشاره کرد و گفت: «موضوعاتی مانند در کنار هم بودن اعضای خانواده، آموزش صحیح به فرزندان و ... که به‌شدت مورد توجه و توصیه اسلام بوده نشان می‌دهد که اسلام تا چه حد برای تقویت سرمایه‌اجتماعی به خانواده توجه دارد». 

وی افزود: «البته چالش‌هایی هم مانند ایجاد تردیدهای مصنوعی، فردگرایی، نظام‌گسیختگی، بحران‌های جامعه‌ صنعتی، سرمایه اجتماعی و نهاد خانوده را تهدید می‌کنند که حتما باید آثار‌شان روی آنها بررسی شده و مورد توجه قرار گیرد».

دکتر روحانی گفت: «باید روی این مسأله تامل کرد که خانواده سرمایه‌ای مهم و مستقل است که ارتباط تنگاتنگی با سرمایه‌های مختلف از جمله سرمایه‌های، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، انسانی و اجتماعی دارد و بنابراین حتما جا دارد که به‌عنوان موضوعی مستقل به آن بپردازیم».

وی در پایان تاکید کرد: «راه تحکیم خانواده بازگشت ایمان و اخلاق و عشق به درون خانواده‌هاست که قطعا همه سرمایه‌های بشری در جوامع را ارتقا خواهد داد».
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین