آفتابنیوز : آفتاب: رییس مجلس شورای اسلامی با اعتقاد به اینکه از فلسفه و روح حقیقی اصل 44 فاصله گرفتهایم در عین حال واگذاریهای انجام شده را به معنا و نشانهی بهبود فضای کسب و کارندانست.
علی لاریجانی، عصر امروز در مراسم اختتامیه همایش بسیج، توسعه، اشتغال و کارآفرینی، موضوع اصل 44 را مورد اشاره قرار داد و ابلاغ سیاستهای آن را یک انقلاب اقتصادی توصیف کرد.
وی افزود: برای اجرای درست اصل 44 باید ببینیم که روح اصل 44 چیست و چگونه باید در کشور اجرا شود؟ روح موضوع، این نبود که کارخانجات را به سرعت واگذار کنیم بلکه باید وارد مرحلهای از مردمی شدن اقتصاد شویم و دولت تنها نقش ناظر داشته باشد.
رییس قوه مقننه با طرح این سوال که برای بررسی کارآمدی اصل 44 باید دید که این نکته تا چه حد محقق شده است، افزود: ما باید برای اجرای این اصل گشایش واقعی ایجاد میکردیم؛ بر اساس آمار تنها حدود 13.5 درصد از مجموعه واگذاریها به بخش خصوصی انجام شده است و 50 درصد به صورت سهام عدالت و باقی به عنوان دیون دولت بوده است.
به گفته لاریجانی علیرغم این واگذاریها، از لحاظ فضای کسب و کار رتبه ایران تنها پنج پله بالا آمده و به رتبه 137 رسیده است.
رییس مجلس با اعتقاد به اینکه ما از فلسفه و روح اصلی اصل 44 فاصله گرفتهایم، تصریح کرد: روح اصلی اصل 44 این بود که فضای کسب و کار روان شود و تولید رونق یافته و رقابت ایجاد گردد؛ اما ما تنها یک مقدار از صنایع را واگذار کردیم که این مساله نشانه بهبود فضای کسب و کار نیست.
وی توانمندسازیهای عمومی در بخش خصوصی و تعاونی و تغییر نقش دولت به ناظر را از جمله نشانههای اجرای خوب اصل 44 برشمرد و گفت: اگر فضای رقابتی و نشانههای بهرهوری ایجاد شود این مسأله محقق شده است.
لاریجانی همچنین از رویکرد اقتصاد وارداتی به جای اقتصاد صادراتی انتقاد کرد و گفت: پس از انقلاب اسلامی گرایش ما به سمت تولید داخل به دلیل فشارها، تحریمها و فکر امام (ره) که میگفتند مستقل باشید، به سمت خودکفایی بود که در برخی زمینهها حاصل شد و در برخی دیگر به آن نزدیک شدهایم اما در مجموع بازار ما متاثر از واردات است.
لاریجانی با بیان اینکه بهجای اینکه ما گرایشها و نگاههایمان به سمت واردات را تسهیل کنیم به سمت صادرات گرایش داریم، گفت: حجم واردات ما در برخی امور بالاخص میوه بالا رفته که ثقل آن آناناس و موز است؛ آیا اگر مردم ما آناناس و موز نخورند رو به قبله میشوند؟
وی این مقوله را یک بیماری و مشکل اقتصادی برای کشور برشمرد.
رییس مجلس در ادامه بسیج را دارای ساختاری قالبشکن و از خود گذشته توصیف کرد که در این راستا در تمامی صحنهها حاضر بوده است.
وی موضوع اشتغال را موضوعی اساسی برای کشوردانست و تصریح کرد: جای شکر دارد که نهاد بسیج به این موضوع مهم متمرکز شده است، خوشبختانه بسیج در صحنههای مختلف توانسته قالبها را بشکند و در بحث کارآفرینی نیز باید قبل از درگیری با موضوع، جنس کار را بشناسد.
نماینده قم در مجلس شورای اسلامی، مسأله اشتغال را یک موضوع ذووجوه توصیف کرد که بسیج باید دریافت درستی از آن داشته باشد.
وی گفت: وضعیت کشور در روانسازی اقتصاد و ایجاد فضای کسب و کار مطلوب چند مشکل اساسی دارد که یکی از آنها نهادهای دردسرساز است یعنی اینکه ما با یک بروکراسی قدیمی مواجهیم که باعث ایستایی شده است.
لاریجانی در همین زمینه وظیفه بسیج را مبارزه با برخی از این قالبها عنوان کرد و گفت: برخی سازمانها با این بروکراسی نتوانستهاند خود را با تحولات همساز کنند و لذا شکلهای قدیمی خود را حفظ کردهاند.
به گفته لاریجانی، امام خمینی(ره) که موسس بسیج بود، ایجاد راهحلی برای قالبشکنی در بسیج ضمن داشتن نهادی برای انقلاب را مدنظر قرار داد و بر این اساس بسیج ضمن اینکه یک نهاد است در قالب یک نهاد قرار نمیگیرد و در برههها و عرصههای مختلف وظایفی گوناگونی را بر عهده میگیرد.
وی با بیان اینکه هر نهادی چنین نقشی را ندارد در عین حال سیالیت در وظایف بسیج را فکر داهیانه امام (ره) توصیف کرد.
رییس مجلس در بخش دیگری از اظهارات خود مشکل دیگر کارآفرینی در کشور را دولتی بودن سیستم اقتصادی کشور برشمرد که به گفتهی وی امری تاریخی است.
وی در توضیح این مسأله اظهار کرد: ما از بدو ورود اقتصاد نوین به ایران با این سیستم دولتی مواجهیم که پس از انقلاب نیز به دلیل برداشتهای تئوریک نارس و برخی ضرورتها، اقتصاد دولتی فراگیری یافت.
وی اقتصاد دولتی را گاهی برای مسئولان وسوسهبرانگیز توصیف کرد که طی آن برای ادامه آن به مدلتراشی دست بزنند و ادامه داد: هماکنون بخش زیادی از اقتصاد ما جنس دولتی دارد و باید نوعی فراگیری و مردمی کردن اقتصاد رخ دهد وگرنه با کارهای وصله و پینه نمیتوان مشکل اقتصادی را حل کرد.
رییس مجلس در همین زمینه طرح بنگاههای زود بازده که با حجم نقدینگی 20 هزار میلیارد تومان اجرا شد را مورد بحث قرار داد و گفت: این طرح ایجاد روان سازی اقتصادی نکرد.