آفتابنیوز : آفتاب: در عصر حاضر بازدید از آتشفشانها یا جاذبههای موجود در اطراف آتشفشانها در بین گردشگران از جذابیت فوقالعادهای برخوردار شده و افراد بسیاری را به انجام آن ترغیب کرده است. آتشفشانهای متعددی نیز در نقاط مختلف کره زمین وجود دارند که هر یک به دلیل سابقه یا نوع فعالیتها و فورانهای خود بسیاری را مشتاق دیدن خود کردهاند.
برخی از این جاذبههای گاه وحشتآور هنوز فعالند و بسیاری نیز قرنها را در خاموشی و سکوت سپری کرده و تنها خاطرهای از فورانهای تاریخی آنها بر جای مانده است.
آنچه در ادامه خواهیم خواند مجموعهای از هشت آتشفشان مشهور است که تعدادی از آنها از فعالترین آتشفشانهای جهان محسوب میشوند. بعضی همچنان فعال بوده و سالها است که ابرهای خاکستری تولید میکنند.
کوه آتشفشان کیلوای (Kilauea) هاوایی: این آتشفشان که طبق نظر کارشناسان فعالترین آتشفشان جهان نام گرفته است در منطقهای به نام جزیره بزرگ در هاوایی قرار دارد. گدازههای آتشفشانی و مواد مذاب، محصولاتی هستند که از سال 1983 تاکنون از دهانه این آتشفشان به بیرون راه مییابند. با این وجود همین مواد به ظاهر خطرناک، این کوه را تبدیل به یکی از جاذبههای اصلی گردشگری هاوایی کردهاند.
کیلوای را یکی از پربینندهترین کوههای آتشفشانی جهان مینامند. آتشفشانی که هیچگاه فرو ننشسته و حتی بازدیدکنندگان میتوانند برای مشاهده دقیقتر تا دهانه آن نیز نزدیک شوند.
برای دریافت منظرهای بهتر از آن، میتوان با کرایه قایق به استقبال گدازههای سرخ و داغی رفت که به اقیانوس سرازیر میشوند.
کوه آتشفشان استرومبولی، ایتالیا: این کوه آتشفشانی در بین گردشگران کاملاً شناخته شده است و هر ساله هزاران علاقهمند و مشتاق به گردشگری آتشفشانی را به سوی خود جذب میکند. این کوه که در جزیرهای کوچک و در شمال سواحل سیسیل ایتالیا قرار دارد، از مدتها پیش فعال بوده است. گدازههای حاصل از فعالیتهای این آتشفشان به صورت منظم و معمولی است و همواره به مقدار و با سرعت معین و ثابتی خارج میشوند. از اینرو به جاذبهای جذاب برای گردشگران تبدیل شده است.
گردشگران میتوانند با کمک تورهای آتشفشانگردی که همه روزه برای بازدید از این مکان برپا میشوند، به دیدن آن رفته و تا ارتفاع 20 متری بالای دهانه آتشفشان نزدیک شوند.
کوه آتشفشان رواپهو، نیوزلند: آتشفشان رواپهو که در کوهی به همین نام قرار دارد از آتشفشانهای کم فعال جهان است که در کشور نیوزلند قرار دارد.
کوه رواپهو، علاوه بر این آتشفشان، جاذبه توریستی دیگری نیز دارد که آن دو پیست اسکی بوده و از اینرو این کوه را هم برای مشتاقان گردشگری آتشفشان و همچنین برای اسکیبازان به مکانی ایدهآل تبدیل کرده است. منطقه جزیره شمالی آن نیز، بزرگترین پیست اسکی نیوزلند را دارا بوده و از اینرو نیز آن را به جذابترین منطقه گردشگری ماجراجویانه تبدیل کرده است.
کوه آتشفشان سیرا نگرا، اکوادور: این کوه در جزیره گالاپاگوس اکوادور بوده و به دلیل قرار گرفتن در یکی از فعالترین مناطق آتشفشانی جهان، به یکی از بینظیرترین جاذبههای گردشگری برای عاشقان و دوستداران آتشفشان تبدیل شده است.
سیرا نگرا یکی از پنج آتشفشان جزیره گالاپاگوس بوده و دومین دهانه آتشفشانی جهان را که دارای نمایی بسیار زیبا و جذاب است به خود اختصاص داده است.
کوه آتشفشان ساکوراجیما، ژاپن: جزیره کیوشو در ژاپن، منطقهای است که کوه ساکوراجیما در آن قرار گرفته است. این کوه به عنوان یکی از آتشفشانهای بسیار فعال جهان نیز از شهرت بالایی برخوردار است.
از سال 1955 تاکنون، آتشفشان ساکوراجیما بین صد تا 200 بار فوران و فعالیت داشته و به همین دلیل به یکی از مقصدهای مناسب برای گردشگران کوههای آتشفشانی تبدیل شده است.
شدت و مقدار این گدازههای آتشفشانی در هر فعالیت بسیار ناچیز و کم بوده و تنها برای به هیجان درآوردن گردشگران مفید هستند. از جاذبههای مهم این منطقه بارش باران گونه خاکسترهایی است که از دهانه آتشفشان به آسمان پرتاب میشوند.
جزیره کاگوشیما، نقطه اتصال گردشگران به کوه ساکوراجیما بوده و گردشگران میتوانند به وسیله قایق و در مدت 10 دقیقه خود را به این منطقه برسانند.
اگر چه، مقدار گدازههای خارج شده از دهانه کوه کم بوده و در مقیاس وسیع خطرناک به نظر نمیرسند اما به دلیل فعالیت مداوم آن گردشگران تنها تا فاصله دو کیلومتری دهانه حق و اجازه نزدیک شدن دارند.
کوه آتشفشانی تپههای گوگردی، جزیره مونتسرات، کاراییب: این آتشفشان در ژوئیه سال 1995، برای اولین بار در طول تاریخ شروع به فوران کرد که نتیجه آن تخریب و ویران شدن شهر مرکزی مونتسرات به نام پلایماوث و نیمی از بخش جنوبی این جزیره شد. خاکسترهای این آتشفشان تا به امروز نیز وجود داشته و بسیاری از مناطق اطراف را خارج از دسترس کرده است. با این وجود، مناطق امنی را ایجاد کردهاند که محلی برای حضور گردشگران جهت مشاهده خرابیهای به بار آمده از فعالیت این آتشفشان بوده است.
کوه آتشفشانی وسوویوس، ایتالیا: این آتشفشان در طول تاریخ بارها فوران کرده است اما، مشهورترین آن متعلق به سال 79 میلادی است که منجر به ناپدید شدن کامل شهری به نام پامپی شد. امروز شهر باستانی پامپی به دلیل آنکه بدون هیچ دستخوردگی و خرابیای زیر آوار خاکستری این آتشفشان مدفون گشته بود، به یکی از جذابترین اماکن گردشگری جهان تبدیل شده است. این شهر که حتی با مردمانش به شکل کاملاً محافظت شدهای پنهان شده بود، پس از گذشت صدها سال کشف و به مقصدی ایدهآل برای گردشگری بدل گشت.
گفتنی است این آتشفشان پس از سال 79 نیز بار دیگر در سال 1631 فعال شد و اینبار طبق اسناد تاریخی، خرابیهای بیشتری روی کار آورده و منجر به کشته شدن افراد بیشتری شد.
کوه آتشفشان ایافیالایوکول، ایسلند: شاید طی سالیان اخیر، کمتر آتشفشانی وجود داشته باشد که همچون آتشفشان ایافیالایوکول ایسلند با چنین شهرت جهانی برخوردار شده و نگاهها را به سوی خود جلب کرده باشد.
این آتشفشان که در 20 مارس 2010، سرباز کرده و ابرهای خاکستری آن سرتاسر آسمان قاره اروپا را در بر گرفت منجر به آواره و سرگردان شدن یک میلیون گردشگر در تمام جهان شد.
تنها در چند مایلی این کوه آتشفشانی، آتشفشان دیگری به نام کاتلا قرار دارد که در فاصله چند ماه پس از فوران آن، شروع به فعالیت کرده اما علیرغم بزرگتر بودن نسبت به ایافیالایوکول، عمر فعالیت کاتلا چندان طولانی نبود و در ظرف چند روز فروکش کرد.