آفتابنیوز : آفتاب: در پی انتشار شایعات مربوط به ویروس «استاکسنت»، مسؤولان هستهای روسیه برای به تعویق انداختن فعّالسازی نیروگاه بوشهر بهانۀ تازهای پیدا کردهاند.
این بار روسها کرم «استاکسنت» را بهانه قرار داده و مدعی شدند با توجه به آسیبهای این ویروس به تأسیسات هستهای ایران، فاجعۀ هستهای دیگری شبیه «چرنوبیل» در رآکتور بوشهر محتمل است.
بدین صورت سناریویی را که روز یکشنبه «نیویورک تایمز» کلید زد، «تلگراف» با نقشآفرینی روسها ادامه میدهد.
در گزارش نیویورک تایمز گفته شده بود که این ویروس، کنترل تجهیزات (توربین و سانتریفیوژ) را به دست میگیرد و به سیستمهای کنترل هم پیامهای درست و عادی میفرستد. بدین صورت استاکسنت سرعت تجهیزات را تا مرحلۀ انهدام افزایش میدهد، درحالیکه سیستمهای کنترلکننده متوجه وضعیت غیر عادی نیستند.
روسها سعی دارند چنین وانمود کنند که ممکن است «استاکسنت» کنترل تأسیسات ایران را بدست گرفته باشد و مانند چرنوبیل، کنترلکنندههای تأسیسات ایران نیز عمل نکنند. در سال ۱۹۸۶ متصدیان راکتور چرنوبیل برای انجام آزمایشی، سیستم ایمنی رآکتور را غیر فعّال ساختند. حاصل این اقدام، راکتوری بدون کُندکنندۀ مناسب و از کنترل خارج شدن آن بود.
روزنامۀ «دیلی تلگراف» با اشاره به مشارکت فنی روسیه در فعّالسازی نخستین تأسیسات هستهای ایران در خلیج فارس نوشت: روسها دربارۀ آسیب ناشی از ویروس رازآلود «استاکسنت» در سیستمهای رایانهای تأسیسات، نگرانیهای جدی مطرح میکنند.
به نوشتۀ این روزنامه بعضی بر این باورند ویروسی که سال گذشته کشف شد، نتیجۀ حملۀ سایبری مشترک آمریکا و رژیم اسراییل است.
«تلگراف» بر اساس گزارشهای امنیتی غرب، مدعی شد دانشمندان روس به «کرملین» هشدار دادهاند که اگرآنها مجبور شوند تا از ضرب الاجل مشخص ایران برای فعّالسازی تأسیسات [بوشهر] در این تابستان پیروی کنند، ممکن است با «چرنوبیل» دیگری مواجه شوند.
این روزنامۀ بریتانیایی مدعی شد با وجود اعلام مقامات ایرانی در مورد مهار «استاکسنت»، دانشمندان روس شاغل در تأسیسات ایران به شدت نگران موضوع امنیت هستهای ایران هستند. به همین علت آنها با کرملین بهصورت مستقیم مذاکره کردهاند تا فعّالسازی بوشهر را حداقل تا پایان سال [میلادی یعنی دیماه 1390] به تعویق اندازند، تا بدین صورت ارزیابی مناسبی از آسیب وارده توسط «استاکسنت» بدست آید.
گزارش دانشمندان روس به کرملین، که «دیلی تلگراف» مدعی است کپی آن را دیده، به این جمعبندی میرسد که به رغم «اجرای آزمایشهای ساده و مقدماتی» در رآکتور بوشهر، تیم روس «نمیتواند امنیت فعّالسازی رآکتور را تضمین کند».
این گزارش تیم مدیریت ایرانی را متهم میسازد که تحت فشار سیاسی شدید برای رسیدن به موعد مقرر، «مسؤولیت اخلاقی و حرفهای» از خود نشان نمیدهند. آنها ایرانیها را به «بیتوجهی به جان انسانها» متهم میکنند و هشدار دادند که اگر روسیه مجوز راهاندازی بوشهر را صادر کند، احتمالاً خود را برای چرنوبیل دیگری گناهکار خواهد یافت.
ترجمه: رضا دانشمندی