آفتابنیوز : آفتاب: حسامالدین سراج با بیان اینکه ترجیح میدهم در جشنوارهی موسیقی فجر شرکت نکنم، گفت: جشنوارهی فجر در قالب خاصی اجرا میشود و عنوان آن یک مناسبت سیاسی است، اما کنسرت آزاد، کنسرتی است که همهی مردم میتوانند آزادانه در آن شرکت کنند یا نکنند. در قدیم یکبار تجربهای داشتم و در جشنواره اجرا رفتم، اما متاسفانه سالن خالی رفت، زیرا مسئولان به این نکته فکر نکرده بودند که این سالن باید تماشاگر داشته باشد. این نحوهی برگزاری درست نیست و به همین دلیل ترجیح میدهم در آن شرکت نکنم.
این خواننده که بعد از مدتها در تهران کنسرت برگزار میکند، با همراهی گروه «نینوا» به مدت سه شب، بخشهایی از آلبوم «وداع» را در قالب کنسرت «شرح پریشانی» با شعرهایی از عمان سامانی به بهانهی اربعین حسینی در تالار اندیشه حوزهی هنری اجرا خواهد کرد.
وی دربارهی اجرای این برنامه توضیح داد: به شخصه این کار را کنسرت تلقی نمیکنم و این موسیقی را مناسبتی نمیببینم، بلکه اجرای این اثر کار معنوی و عرض ادبی به پیشگاه سیدالشهداست.
سراج خاطر نشان کرد: تمام قطعات آلبوم «وداع» مربوط به محرم و اربعین میشود که شروع آن با قطعه «پریشانی» از گنجینه عمان است و با گفتوگوی حضرت علیاکبر (ع) و سیدالشهدا که همان اذن میدان خواستن علیاکبر از حضرت است، ادامه پیدا میکند.اجرای شعر «غریبه» غلامرضا کافی نیز در قالب موسیقی سنتی و عرفانی از جمله قطعات دیگری است که در آن موسیقی عربی استفاده شده است. در انتها نیز تصنیفگونهای در ارتباط با فضای محرم اجرا میشود که سنج و دمام آن را همراهی خواهد کرد.
به گفتهی سرپرست گروه بیدل، در این اجرا شهرام میرجلالی نوازندهی عود، داوود ورزیده نوازندهی نی، مسعود حقیقی و گروه کوبهای همراهش با سنج و دمام و چند ساز کوبهای دیگر حضور خواهند داشت.
او با اشاره به این سازبندی عنوان کرد: در ضبط این آلبوم محدودیت کمتری داشتیم، اما قطعا در فضای صحنهای ترکیب سازها برای حساسیت کمتر تغییر میکند. اگر در این اجرا یک دستهی زهی نیز همچون ضبط آلبوم به کار اضافه میشد، قطعا همه چیز زیباتر بود، اما در این جا این امکان را نداشتیم. با این وجود تلاش کردهایم تا نقش این سازها را در اجرای صحنهای به سازهای دیگری بدهیم و این اتفاق لطمهای به اجرا وارد نخواهد کرد.
این خواننده در بخش دیگری از سخنان خود دربارهی اجرای مرثیهخوانی در ایران توضیح داد: قبلا کارهایی در این حوزه انجام شده است، اما از زمانی که عمان سامانی به عنوان شاعر در این حوزه مطرح شد، نگرش جدیدی را به واسطهی شعر خود مطرح کرد.
در اشعار عمان صنعت شعر، لطافت توام با حماسه و همچنین جنبهی عرفانی و در برخی از فرازها حتی وجه عاشقانه دیده میشود. ما نیز در این اجرا تلاش کردهایم بیان شعر عمان را اعم از حماسیبودن آن و یا بخشهای عاطفی که در ارتباط با گفتوگوی حضرت علیاکبر و سیدالشهداست به خوبی با زبان موسیقایی بیان کنیم.
او درباره دلایل عدم توجه گروههای موسیقی به موسیقی مذهبی بیان کرد: ما در حوزهی موسیقی مذهبی با فقر ملودی روبهرو نیستیم، اما فقر شناخت داریم .گاه مداحان از این فضا سوءاستفاده میکنند و شعرها را به گونهای میخوانند که این فضا را مبتذل کرده است. در صورتی که در گذشته مداحان اصیل، دستگاههای موسیقی، شعر و ملودیهای خاص را میشناختند و به آن تسلط داشتند.
سراج همچنین دربارهی مناسبتیبودن این کنسرت و برنامههای مشابه آن توضیح داد: در کشور ما آن چه را که به عنوان رسم قبول میکنند، موسیقی مناسبتی است و موسیقی که به عنوان سوگ یا ملودی ساخته میشود، معمولا در رادیو، تلویزیون نیز ترویج میشود که متاسفانه گاه در میان آن کارهایی ضعیفی میبینیم، اما به شخصه علاقه دارم در کنار بخشی از فعالیتهایم به موسیقی مذهبی بپردازم و افتخار میکنم که در این عرصه کارهای بسیار دارم و در عین حال آنها را مناسبتی نمیدانم.
او دربارهی احتمال اجراهای دیگرش با همراهی گروه بیدل در تهران گفت: قطعا ما دوست داریم که در تهران و دیگر شهرها کنسرت داشته باشیم، اگر اجازه بدهند. اما همانطور که میدانید برگزاری کنسرت در ایران بسیار سخت است و مسوولان همیشه برای این اتفاق تعارف میکنند و رودربایستی دارند، در حالی که دو روز مانده به کنسرت هنوز مجوزی برای کار صادر نشده و امکان تبلیغ وجود ندارد. به همین دلیل هم بسیاری از گروهها ترجیح میدهند که در این شرایط اجرا نروند.
او اضافه کرد: اینبار حوزهی هنری به عنوان یک نهاد فرهنگی پیشقدم شد تا این کنسرت برای سوگواری سیدالشهدا (ع) برپا شود، اما بعد از آن معلوم نیست که اگر بخواهیم برنامه داشته باشیم اجازه میدهند یا نه، اما اگر مجددا پیشنهادی از سوی حوزه یا سایر نهادها مطرح شود، قطعا تجربه خواهیم کرد.
سراج با اشاره به دیگر فعالیتهایی که این روزها در عرصهی موسیقی انجام میدهد، تصریح کرد: در حال حاضر دو آلبوم در دست دارم. یکی از آنها قرار است توسط حوزه منتشر شود. آلبوم دیگرم نیز با استفاده از اشعار استاد ابتهاج و نوازندگی اردشیر کامکار و گروهی از جوانان انجام شده که با آهنگسازی مدیا فرجنژاد به زودی منتشر خواهد شد.
سراج دربارهی چگونگی فعالیت خود روی اشعار قیصر امینپور نیز توضیح داد: متاسفانه این کار هنوز به جایی نرسیده است و هربار که اشعار او را میخوانم تنها تاسف میخورم که چرا هیچ کاری انجام نشده است، شاید همهی اینها از تنبلی من باشد.