آفتاب: در حالیکه مصریها خود را برای بزرگترین تظاهرات مردمی علیه حکومت این کشور آماده میکنند، گزارشها حاکی از آن است که نیروهای ویژه امنیتی که تاکنون کمتر در خیابانهای قاهره دیده شدند، در مراکز احساس و استراتژیک قاهره مانند میدان التحریر مستقر شدند.
به گزارش رویترز، همچنین نیروهای امنیتی مصر 8 نفر از اعضای برجسته اخوانالمسلمین و 1000 نفر از مردم عادی این کشور را در آستانه برگزاری تظاهرات «جمعه خشم» بازداشت کردند.
یک وکیل مدافع مصری گفت: «در ساعات بامداد روز جمعه نیروهای امنیتی مصر به خانههای اعضای اخوانالمسلمین یورش بردند و تعداد زیادی را بازداشت کردند.»
در میان این بازداشتشدگان 8 رهبر این گروه اسلامی مانند «صام عریان»، «محمد مرسی» و «حمدی حسن» که سخنگویان اخوان المسلمین هستند، دیده میشوند.
بنا بر این گزارش، اخوانالمسلمین محرک تظاهرات اخیر در مصر نیست ولی انتظار میرود بسیاری از هوادارانش در تظاهرات امروز پس از نماز جمعه شرکت کنند.
دولت مصر به جوانان تظاهرکننده که به خیابانها آمدهاند هشدار داده که اجازه ندهند اخوانالمسلمین از فرصت استفاده کنند تا به مقاصد خود برسد.
از سوی دیگر، کاربران اینترنتی در مصر از قطع اینترنت در این کشور خبر میدهند. برخی از ساکنان قاهره و دیگر استانها گفتند که اینترنت آنها کاملا قطع شده است و برخی نیز میگویند فقط شبکههای نظیر فیسبوک قطع شدهاند.
همچنین شبکه ارسال پیام کوتاه از طریق موبایل نیز در قاهره قطع شده است.
در همین حال دیدهبان حقوقبشر نسبت به تیراندازی پلیس مصر به تظاهرکنندگان اظهار نگرانی کرد.
«کنت روث»، مدیر اجرایی دیدهبان حقوقبشر در کنفرانس اقتصادی داووس، گفت: «ما بهشدت نگران آن هستیم که پلیس مصر بر خشونت خود عیله تظاهرکنندگان بیفزاید زیرا قدرت پلیس در مصر در مقایسه با تونس بیشتر و همچنین بسیار خشنتر است.»
روث افزود: «چه بسا پلیس مصر تصمیم به تیراندازی با گلولههای واقعی به تظاهرکنندگان گرفته باشد.»
در همین حال، بازار بورس مصر در پی تظاهرات در سراسر این کشور شاهد زیان بیسابقه 12 میلیاردی شده است.
پایگاه اینترنتی «الجزیره» نیز گزارش داد که در تظاهرات سه روز گذشته، شهر سوئز شاهد شدیدترین و خشنترین درگیریها میان تظاهرکنندگان و نیروهای امنیتی مصر بود.
به طوری که در این شهر چهار مصری کشته و 150 تن دیگر زخمی شدند.
همچنین در جریان تظاهرات روز چهارشنبه در اثر به آتش کشیده شدن چندین ساختمان و خودرو و نیز استفاده گسترده پلیس از گاز اشکآور دود این شهر را بهطور کامل پوشانده بود.
روز گذشته شهر سوئز برای سومین روز پیاپی شاهد درگیری شدید جوانان خشمگین مصری با پلیس بود. در این درگیری تظاهرکندگان یک مرکز پلیس و یک مرکز آتش نشانی را به آتش کشاندند.
همچنین تظاهرکنندگان تلاش کردند که یک مرکز دیگر پلیس و مقر حزب حاکم را به آتش بکشانند که پلیس از این اقدام جلوگیری کرد. در درگیریهای روز گذشته در سوئز دهها تن زخمی و نزدیک به 30 تن بازداشت شدند. برخی از کارشناسان شهر سوئز را با شهر «سیدی بوزید» تونس مقایسه میکنند که انقلاب تونس از آنجا آغاز شد.
از سوی دیگر، در گزارش الجزیره آمده است که 150 هنرمند مصری با صدور بیانیهای ضمن حمایت از خواستههای تظاهرکنندگان، خواستار محاکمه کسانی شدند که به معترضان تیراندازی کردند.
در واکنشی سئوال برانگیز ایتالیا ضمن حمایت از «حسنی مبارک»، رئیسجمهوری مصر از وی خواست دست به انجام اصلاحات بزند.
«فرانکو فراتینی»، وزیر خارجه ایتالیا در اینباره گفت: «تغییر ناگهانی و ریشهای قدرت در مصر باعث بروز آشوب در خاورمیانه و منطقه دریای مدیترانه خواهد شد، زیرا حسنی مبارک نقش مهمی در برقراری ثبات در این دو منطقه دارد.»
در همین حال، «محمد البرادعی»، برنده جایزه صلح نوبل و سیاستمدار اپوزیسیون مصری ساعاتی پیش از ترک اتریش به مقصد قاهره اعلام کرد که چنانچه از وی خواسته شود، آماده است رهبری تحولات سیاسی مصر را بر عهده گیرد.
وی ادامه داد: «ای کاش مجبور نبودیم برای فشار بر رژیم به خیابانها بریزیم.»
البرادعی در فرودگاه شهر وین گفته بود که به مصر باز میگردد تا در کنار مخالفان مبارک قرار گیرد.
وی که در گذشته مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود، به مقامهای دولتی مصر توصیه کرد که بدون بهکار گرفتن خشونت و با قبول اینکه تغییر و تحول سرانجام صورت خواهد گرفت، به خواستههای معترضان احترام بگذارند.
وی گفت: «گزینه دیگری برای رژیم وجود ندارد.»
البرادعی از جمله شخصیتهای سیاسی مصر است که در سطح جهان نیز از مقبولیت سیاسی برخوردار است.