کد خبر: ۱۲۲۱۳۰
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۱:۱۵
افزایش نرخ‌ها برخلاف وعده احمدی‌نژاد

مرغ‌ها می‌میرند، قیمت‌ها بالا می‌روند

از تأمین سهمیه سوخت و بسته‌های حمایتی خبری نیست
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: «افزایش قیمت مرغ و تخم‌مرغ یکی از پیامدهای اجرای قانون هدفمندی یارانه‌هاست.» این موضوع را هفته گذشته «جلال محمودزاده» عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با انتقاد از عملکرد دولت در انجام تعهدهایش در بخش کشاورزی بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها گوشزد کرد.

به گفته این مقام مسئول بالا رفتن قیمت مرغ و تخم‌مرغ در سال آتی یکی از پیامدهای اجرای این قانون است. نماینده مردم مهاباد در مجلس در این سخنان بالا رفتن قیمت سوخت را اصلی‌ترین علت این افزایش عنوان کرده است.

هنوز از تذکر محمودزاده در مجلس چند روزی نگذشته که این افزایش با تغییر ناگهانی نرخ مرغ و تخم‌مرغ در استان مرکزی و شهر اراک از چهارشنبه گذشته در بازار عرضه خود را نشان داد. به گونه‌ای که با جهش 25 درصدی تخم‌مرغ از 1700 تومان در 24 بهمن ماه به هر کیلو 2000 تومان در روز پنجشنبه 28 بهمن رسید و نرخ مرغ از 2850 تومان هفته قبل به قیمت 3150 تومان در همین تاریخ در بازار به دست مصرف‌کننده در اراک رسید.

افزایش نرخ مرغ و تخم‌مرغ و کاهش تقاضا

رضایی فروشنده مرغ در اراک که با ماژیک مشغول تغییر نرخ 3050 تومانی مرغ به 3150 تومان است به خبرنگار ما می‌گوید: این افزایش روزانه نرخ مرغ به صرف هیچکدام نیست نه تولیدکننده، نه فروشنده و نه خریدار چرا که با وضعیت معیشتی مردم افزایش نرخ سبب کاهش تقاضا می‌شود. البته هنوز هستند کسانی که افزایش نرخ‌ها از این هم که بیشتر شود تفاوتی در تقاضای خریدشان نمی‌گذارد اما به صراحت می‌توانم بگویم که تعداد مشتریان در قشر کارمند و کارگر رو به کاهش گذاشته و اگر با این وضعیت ادامه یابد مرغ‌فروشی‌ها هم کم‌کم تعطیل می‌شوند.

مرغ تاریخ گذشته در قطعات کوچک‌تر ران و سینه

خانم تاجیک خریدار که بسته‌بندی ران و سینه را در دست دارد و با فروشنده بحث می‌کند قطعه‌ای از سینه مرغ را نشان داده و می‌گوید: بافت سالم نباید با دست تکه شود.

او در حالی که قطعات سینه را با دست به راحتی از هم جدا می‌سازد تکه‌های کوچک مرغ را که تغییر رنگ داده و بوی نامطبوعی نیز از آن به مشام می‌رسد روی یخچال فروشنده گذاشته و می‌گوید: بسته‌بندی تاریخ مصرف دارد اما ظواهر امر نشان می‌دهد که فروشنده مرغ‌های در یخچال مانده روزهای قبل را قطعه کرده و با قطعات بسته‌بندی تعویض نموده به نظر خانم تاجیک گران شدن نرخ مرغ و کاهش تقاضا موجب می‌شود که مرغ در تاریخ روز به فروش نرسد و فروشنده برای جلوگیری از ضرر مرغ‌های تاریخ مصرف گذشته را در قطعات کوچکتر به فروش برساند.

افزایش نرخ سوخت بیماری طیور و مرگ و میر بالا مشکل عمده مرغداری‌ها

یارمحمدی تولیدکننده مرغ گوشتی عمده‌ترین علت افزایش نرخ مرغ و تخم‌مرغ را ناشی از افزایش ده برابری نرخ سوخت پس از هدفمندی یارانه‌ها، گران شدن 50 درصدی نرخ ذرت، افزایش 25 درصدی نرخ سویا هم‌چنین هزینه‌های سرسام‌آور حمل می‌داند و می‌گوید: سهمیه سوخت هر مرغداری 60 هزار لیتر است که با افزایش نرخ سوخت از 16 تومان به 160 تومان و افزایش 15 درصدی نرخ حمل سوخت بسیاری از مرغداری‌ها در فصل سرد نتوانستند مرغداری را گرم کرده و همین امر سبب سرماخوردگی و تلفات جوجه‌ها در مرغداری‌های گوشتی و مرگ مرغ‌های تخم‌گذار شده است.

او می‌گوید: در سری جدید جوجه‌ریزی با آن که 2 میلیون و 775 هزار تومان هزینه سوخت داده بودم اما چون ذخیره سوخت سالن‌ها تمام شد به ناچار مرغ‌ها را با وزن کمتر 42 روزه به بازار عرضه کردم و برای جلوگیری از تلفات و ضرر به معامله سربه‌سر رضایت دادم و از ریختن جوجه در سری بعد نیز منصرف شده‌ام.

بیکاری در کمین کارگران و مرغ‌داران

یارمحمدی می‌گوید: اگر وضع به این روال باشد فعالیت مرغداری‌های گوشتی فصلی می‌شود و تنها در فصول گرم‌تر سال (بهار و تابستان) که مصرف سوخت پایین‌تر است تولید خواهند داشت که این امر به افزایش نرخ مرغ از یک سو و بیکاری کارگران مرغداری‌ها و معضلات جدید در جامعه دامن خواهد زد.

وی که سابقه طولانی در تولید مرغ دارد با اشاره به حساس بودن تولید مرغ‌های گوشتی می‌گوید: در زمان جوجه‌ریزی اگر سالن‌ها به میزان کافی گرم نباشد سرماخوردگی جوجه‌ها به سرعت به سراسر سالن سرایت و تلفات جوجه‌ها را در همان روزهای اول به همراه خواهد داشت.

مرغداری‌های برفک‌زده به دلیل بروکراسی اداری در تأمین سهمیه سوخت

اکبرپور تولیدکننده مرغ تخم‌گذار که از یکی از سالن‌هایش در روزهای سرد زمستان با برودت 20 درجه زیر صفر با گوشی همراهش عکس گرفته، تصاویر را نشان داده و می‌گوید: در سرمای 20 درجه زیر صفر درجه سالن باید حداقل 15 درجه بالای صفر باشد اما چون حمایتی از تولیدکننده برای تأمین سوخت و کمک به هزینه‌های تهیه غذا و سوخت از سوی دولت نشد وضعیت این شد که می‌بینید مرغ‌ها از سرما تلف شدند و خسارت سنگین گریبان امثال ما را گرفت.

وی افزایش نرخ مرغ و تخم‌مرغ را به ضرر تولیدکننده و مصرف‌کننده دانسته و تصریح می‌کند: دولت هیچ اقدامی برای حمایت از تولیدکننده نمی‌کند.

به جای اعطای وام برای گازسوز کردن، تخم‌مرغ از چین می‌آورد که حتماً سر و صدایش را در استان لرستان شنیدید! او در رابطه با بسته‌های حمایتی وعده دولت در حمایت از تولیدکننده می‌گوید: فقط شعار روز اول اجرای طرح بود سوخت 16 تومان به 160 تومان رسیده غذای طیور هم 50 درصد افزایش یافته فقط در یک مرحله مقداری گندم توزیع کردند که اگر این هم نبود مرغ‌ها از گرسنگی می‌مردند که در این رابطه فقط درد مرغداری‌های تخم‌گذار اندکی درمان یافت و چون گندم به درد مرغداری‌های گوشتی نمی‌خورد همکاران ما در این قسمت با تلفات بالای جوجه‌ها مجبور به تعطیلی یا کم‌کردن تعداد سالن‌ها شده‌اند.

دستورالعمل بسته‌های حمایتی در قالب تسهیلات در حال واصل شدن است

اما مجید آذر، مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی، بحث افزایش هزینه‌های تولید پس از هدفمندی یارانه‌ها را تأیید می‌کند در رابطه با بسته حمایتی دولت می‌گوید: دستورالعمل بسته‌های حمایتی دولت برای تولیدکنندگان در قالب تسهیلات با سود کم 4 درصد است که دستورالعمل اجرای آن در حال واصل شدن است.

وی با اشاره به افزایش هزینه‌های سوخت و قدیمی بودن ساختمان مرغ‌داری‌ها که سبب پرت انرژی می‌شود تصمیم دولت را با هدف بهینه‌سازی سیستم سوخت و ساختمان و تاسیسات مرغ‌داری‌ها عنوان کرده و اظهار می‌دارد: دولت برای این منظور برای هر مرغ‌داری با ظرفیت 14 هزار قطعه مرغ تسهیلات 55 میلیون تومانی با سود 4 درصد تخصیص داده اما هنوز به مرغ‌داری‌ها پرداخت نشده.

مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی استان اگر چه افزایش هزینه‌های سوخت از 2 میلیون تومان در هر مرغداری به 14 میلیون تومان را در افزایش قیمت مرغ تأثیرگذار می داند اما این بحث را در افزایش نرخ مرغ دخالت نداده و می‌گوید: در مورد مرغ قیمت مصوب نداریم و هر ساله افزایش بصورت مقطعی پیش می‌آید!

افزایش نرخ‌ها برخلاف وعده احمدی‌نژاد

هرچند احمدی‌نژاد در آخرین گفت‌وگوی مستقیم خود با مردم، کاهش نرخ‌ها را در سال 90 نوید داد اما در حالی که سال 89 روزهای پایانی خود را شماره می‌کند عدم تعهد به وعده‌ها به خصوص تأمین یا تعدیل هزینه‌های سوخت برای تولیدکنندگان به بالا رفتن مایحتاج ضروری مردم در بخش کشاورزی دامن زده است.

حرکت صعودی مرغ و تخم مرغ در پله‌های گرانی به سبزی و صیفی‌جات و میوه و تره‌بار نیز رسیده است و هر روز ضریب افزایش چند برابر می‌شود و بسته‌های حمایتی درگیرو‌دار بروکراسی اداری از روزهای آغازین اجرای طرح هدفمند شدن یارانه‌ها در راهروی اجرا از این اتاق به آن اتاق و از این وزارتخانه به وزارت‌خانه دیگر در حرکت است!!
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین