آفتابنیوز : آفتاب- سرویس فرهنگی: نماینده اردکان در مجلس شورای اسلامی گفت: فرش ایران شناسنامه هنری کشورمان است و یادگاری از اجداد هنرمند ما با روحیهای انسانی و لطیف که پاسداری از آن برای نسلهای آینده به عهده ماست.
به گزارش آفتاب، محمدرضا تابش در سومین همایش علمی دانشجویان و دانش آموختگان فرش کشور در شهرستان اردکان افزود: از پروردگار بزرگ خواهانم به همه دستاندرکاران امر، خصوصاً جوانان تلاشگر و مستعدی که انجام این مهم را بعهده گرفتهاند و از دریچه علم و دانش به هنر و صنعت فرش دستباف مینگرند عنایت فرموده و زمینه ایفاء این رسالت خطیر را برایشان فراهم نماید.
این عضو کمیسیون تلفیق برنامه پنجم توسعه کشور درخصوص برخی از مشکلات صنعت فرش کشور اظهار داشت: طی 9-8 سال گذشته افزایش هزینههای تولید با تثبیت نسبی نرخ ارز که برای مهار تورم مورد عمل قرار گرفته، تولید فرش برای صادرات و رقابت با کشورهایی که نیروی کار ارزان آنها و به تبع آن تولید فرش ارزانتر دارند را با مشکل مواجه نموده است. برای رفع این مشکل در قانون برنامه پنج ساله پنجم، مدیریت نرخ ارز با لحاظ نمودن تورم داخلی پیشبینی شده که امیدواریم با بهرهگیری از این اهرم، مشکل رقابت قیمتی رقبا با تولیدات ما برطرف شده، زمینه صادرات موثرتر فرش فراهم آید.
نماینده اردکان در بخش دیگری از سخنانش گفت: از آنجائیکه فرش دستباف یک کالای مورد نیاز برای مفروش نمودن منازل است و در عین حال جنبه سرمایهای دارد و کشورهائیکه میل به مصرف فرش در آنها بالاست ضمن مصرف آن، از سود افزایش بهای آن نیز بهرهمند خواهند شد و از طرفی با توجه به آنکه ترکیب مواد مصرفی در تولید فرش یعنی پشم، پنبه و ابریشم فاقد هرگونه مضرات الیاف مصنوعی بوده و با بدن انسان سازگاری دارد لذا فرش دستباف از پتانسیل بالایی برای تبلیغ و افزایش تقاضای خرید فرش در بازار جهانی برخوردار میباشد که خوشبختانه مرکز ملی فرش تدارک تبلیغات جهانی فرش را برنامهریزی نموده و با توجه به تاثیر بسزایی که این مهم در افزایش صادرات دارد، باید به نحو موثرتری تداوم یابد.
وی ادامه داد: تولید فرش ایران که عمدهترین تولیدکننده جهانی است، در شرایط عادی سالیانه حدود 5 میلیون متر مربع میباشد که معمولاً دو سوم آن صادر و یک سوم آن مصرف داخلی دارد. یعنی مردم ایران با برخورداری از حدود 1% جمعیت کره زمین ثلث تولید فرش خود را مصرف میکنند و مابقی به سایر کشورهای دنیا صادر میگردد. توجه به این آمار خود نشانگر اهمیت تبلیغات برای ترویج بیشتر مصرف فرش دستباف است و نوید بخش این موضوع که در صورت برنامهریزی برای تبلیغات، افزایش تقاضا برای مصرف فرش ایران و صادرات آن به کشورهای دنیا را به دنبال خواهد داشت.
تابش تصریح کرد: از امکانات دیگر برای تبلیغات جهانی فرش، همکاری کشورهای تولیدکننده با تامین بودجه لازم به نسبت سهم تولیدات هر کشور برای تبلیغ مصرف فرش جهت استفاده در پوشش و دکوراسیون منازل مردم میباشد که با گسترش مصرف و افزایش تقاضا، کشورهای تولید کننده از فروش بیشتری برخوردار خواهند شد و افزایش درآمد تولیدکنندگان و توزیعکنندگان فرش را به دنبال خواهد داشت. در سنوات اخیر نیز با توجه به افزایش دانش تولید مواد اولیه مرغوب، طراحی و روشهای بافت و تکمیل فرش، تنوع و زیبایی فرشها افزایش چشمگیری پیدا نموده که ملاحظه فیلم ها و عکسهای فرشهای عرضه شده در اولین نمایشگاه فرش ایران و مقایسه با آخرین آن در مهرماه 89 این رشد چشمگیر کیفیت و طرحهای زیبا را نمایان میسازدکه این مهم با هدایت مراکز آموزش علمی و همت دانشجویان باید ادامه یابد.
نماینده اردکان توجه به خواسته مشتریان در تولید فرش را یک ضرورت برشمرد و گفت: اما در این بحث نباید تصور شود همه فرشهای تولیدی میبایست فرشهای ممتاز و گران قیمت و یا بر عکس تجاری و ارزان قیمت باشند. بلکه ترکیبی از انواع فرشهای ممتاز و تجاری با استفاده از مواد پشم، ابریشم و یا تلفیقی از آنها و با لحاظ کردن طرحها و ایدههای جدید میتواند تولید و عرضه گردد و از تمامی پتانسیلهای بازار ایران برای بهبود کیفیت و عرضه فرش با قیمتهای مختلف و متناسب با قدرت خرید قشرهای گوناگون جامعه استفاده شود تا شاهد رونق افزون تری در تولید و فروش و سودآوری فرش دستباف ایران باشیم.
محمدرضا تابش همچنین در خصوص جنبههای اجتماعی تولید فرش دستباف افزود: فرش به عنوان پرکننده اوقات کم کاری در مناطقی است که بیشتر مردمان آن به امر کشاورزی اشتغال دارند و در عین حال کمک درآمدی برای بهبود شرایط زندگی کشاورزان و فعالیتی ثمربخش که یکی از عوامل مهار بیکاری در این مناطق است و در شرایط فعلی اثر مثبتی در جلوگیری از انحرافاتی دارد که زائیده بیکاری می باشد. آمار شهرهایی که بخشی از مردم به فرشبافی اشتغال دارند نشانگر رشد کارهای خلاف قانون در مواقع رکود بازار فرش است. لذا از جنبه اجتماعی و فرهنگی توجه به حفاظت از این تولید صادراتی برای سالمسازی فضای شهرها و پر کردن اوقات جوانان و اشتغالزایی آنها از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد.
وی ادامه داد: اکنون که با زحمت و تلاش مسئولان کشور زمینه آموزش جوانان مستعد در دانشکدهها، برای اشتغال به تحصیل در رشتههای مرتبط با فرش فراهم شده، امیدواریم با نوآوری و خلاقیت و ارائه ایدههای نو، زمینه مصرف فرش روی مبلمان، دکوراسیون منازل و غیره فراهم و پنجره دیگری به روی مصرف فرش گشوده شود و ارزش فرش به جای محاسبه مزد بافت، بر مبنای طراحی و کیفیت آن انجام پذیرد و از صحنه رقابت بر مبنای مزد تولید خارج و وارد رقابت هنر طراحی گردد که در آن صورت ارزش افزوده آن چندین ده برابر فرشی خواهد بود که ملاک ارزیابی آن صرفاً مزد بافت میباشد.
نماینده اردکان همچنین پیشنهاد داد برای پیگیری مطالبات و خواستهای قانونی دانش آموختگان فرش کشور، تشکلهای صنفی ایجاد و شرکتهای ارائه دهنده خدمات فنی،تخصصی و آموزشی و بازرگانی تاسیس گردد و مسئولان نیز زمینه واگذتری تصدیها را به آنان فراهم کنند.
محمدرضا تابش برخی از اقدامات و پیگیریهای انجام داده برای حفاظت از این میراث گرانبها بعنوان یکی از دوستداران فرش را برگزاری اولین همایش ملی فرش در سال 1382 در اردکان، فراهم نمودن مقدمات برگزاری دومین همایش ملی فرش در مهرماه سال آینده در این شهرستان، پیگیری و اقدام درخصوص ایجاد دانشکده و موزه فرش ،پیگیری احداث کارخانه فرآوری روناس در اردکان، رسیدگی به بیمه قالیبافان، ارتقاء کیفیت فرش، رفع موانع صادراتی و حمایت از تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران در مجلس شورای اسلامی و جلسه با وزراء و مسئولان دولتی ذیربط و ... برشمرد
نماینده اردکان در پایان گفت: وظیفه خویش می دانم از تمامی دستاندرکاران برگزاری این همایش تشکر و سپاسگزاری نموده، عهد خویش را بر حمایت مستمر از این میراث ارزشمند فرهنگی و هنری ماندگار ایرانیان تجدید نمایم و به فارغ التحصیلان و دانشجویان رشتههای مختلف مرتبط با فرش دستباف اطمینان دهم حامی همیشگی آنها در ایفاء مسئولیت و نقش مهمی که در جهت ارتقاء کیفیت تولید و سودآوری شاغلین این حرفه و هنر دارند، خواهم بود.