کد خبر: ۱۲۳۶۲۴
تاریخ انتشار : ۰۶ فروردين ۱۳۹۰ - ۱۸:۱۰

60 تا 80 درصد بیمارستان‌های کشور در برابر زلزله ایمن نیستند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: ایران یکی از 10 کشور زلزله‌خیز و یکی از شش کشور حادثه خیز جهان است. شاید همین کافی باشد که بخواهیم بدانیم چقدر ساختمان‌های ما در مقابل این بلا ایمن هستند؟ اما این سوال زمانی جنبه حیاتی‌تری پیدا می‌کند که ساختمانی که درباره آن سخن می‌گوییم بنایی باشد که قرار است درمان بیماران در حین زلزله در آن ادامه پیدا کند و پس از وقوع زلزله هم مصدومان به آنجا منتقل شوند.

در یازدهمین شماره ماهنامه مدیریت ارتباطات – فروردین ماه 90- گفت‌وگویی با «علی حیدری» معاون فعلی شرکت خانه‌سازی ایران و معاون اسبق سازمان تامین اجتماعی و مسئول کمیته بررسی طرح مقاوم‌سازی ساختمان‌های قدیمی این سازمان درنیمه دوم دهه 70 منتشر و با او درباره ضرورت مقاو‌سازی سازه‌های بیمارستانی و مشکلاتی که در راه اجرای طرح‌های مقاوم‌سازی در برابر زلزله وجود دارد، پرسش‌‌هایی مطرح شده است. 

حیدری، بزرگ‌ترین مشکل در مقاوم‌سازی بیمارستان‌ها را نبود اعتبارات کافی می‌داند. او می‌گوید: با توجه به اینکه وزارت بهداشت و درمان همیشه با مشکل اعتبار حتی برای امور جاری خود روبه‌روست، مجالی جدی برای اندیشیدن به آینده دور و مقاوم‌سازی را پیدا نمی‌کند و حتی در صورت تخصیص بودجه‌های اندک برای این امر هم، این اعتبارت به جای مقاوم‌سازی صرف ظاهر بناها می‌شوند. او راه حل این مشکل را سپردن کار به دست بخش خصوصی، تخصیص اعتبارات از محل صندوق ذخیره ارزی یا دریافت وام از سازمان‌های جهانی بهداشت می‌داند. 

وی در مورد ضرورت جانمایی درست برای ساخت بیمارستان‌ها می‌گوید:
باید به این نکته توجه داشت که بیمارستان در مکانی ساخته شود که راه‌های دسترسی به آن در صورت وقوع زلزله باز باشد. مثلاً بیمارستان میلاد در جای خوبی قرار ندارد چرا که چند بزرگراه طبقاتی راه‌های دسترسی به این بیمارستان هستند و در صورتی که هر کدام از این پل‌ها خراب شود دیگر مقاوم‌سازی سازه بیمارستان چندان اهمیتی ندارد. از سوی دیگر بحث انرژی و به خصوص دسترسی به برق و آب، اکسیژن و تلفن و اینترنت در بیمارستان‌ها هم بسیار مهم است. 

حیدری در پاسخ به این سؤوال خبرنگار ماهنامه مدیریت ارتباطات که چه تعداد بیمارستان‌های مقاوم سازی شده داریم؟، می‌گوید: برآورد می‌شود در کشور حدود 800 بیمارستان وجود دارد که 55 درصد از این تعداد، بیمارستان‌های دولتی هستند و بیش از 60 درصد بیمارستان‌های دولتی هم عمری بالای 50 سال دارند. اغلب این بیمارستان‌ها فاقد استاندارد‌های مقاومت در برابر زلزله هستند. به عبارت دیگر بین 60 تا 80 درصد از بیمارستان‌های سطح کشور در برابر زلزله‌های شدید ناایمن هستند. 

وی با تشریح این نکته که اگر هزینه مقاوم‌سازی ساختمان بیمارستان بیش از 30 درصد هزینه ساخت بیمارستان جدید باشد ساختن بیمارستان‌های جدید به صرفه‌تر است، ادامه می‌دهد: برآورد شده است که مقاوم‌سازی هر بیمارستان حدود 6 میلیارد تومان هزینه دارد و این معادل 50 درصد هزینه ساخت یک بیمارستان جدید است. 

این کارشناس تأمین اجتماعی می‌گوید: سال 2009 که از سوی سازمان‌های جهانی بحث بیمارستان ایمن مطرح شد، وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی طرح مقاوم‌سازی دو بیمارستان را در دستور کار خود قرار داد. اما پس از آن به گفته مسؤولان مربوطه به علت عدم تامین اعتبارات‌،طرح‌های مقاوم‌سازی مسکوت ماند و در شرایطی هم که اعتباری برای مقاوم‌سازی تخصیص می‌یافت آنچنان کم بود که بیشتر صرف امور ظاهری ساختمان می‌شد و اصلا کار به مقاوم سازی نمی‌کشید. از طرفی عدم نظارت دقیق هم، به کار نبستن بودجه در ردیف تعیین شده برای مقاوم سازی را عادی می‌کرد. 

وی در این مصاحبه پیشنهاداتی را برای حل مشکل مقاوم‌سازی بیمارستان‌ها ارائه کرده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین