آفتابنیوز : آفتاب- ابوالفضل کریمی(خبرآنلاین): گروهی از دانشمندان در حال طراحی عملیاتی برای رفتن به عمق زمین هستند. البته واضح است که این سفر به مرکز زمین نخواهد بود، اما آنها قصد دارند به بیشترین فاصلهای دست یابند که تاکنون انسان به عمق زمین حرکت کرده است.
به گزارش دیلیمیل، این عملیات باورنکردنی شامل حفر تونلی در میان سنگهای سخت بستر دریاست که دمای آن به بالای 298 درجه سانتیگراد میرسد. این طرح مشابه با داستان علمی تخیلی سال 1959 با عنوان "سفر به مرکز زمین" است که در آن، "پت بون" گروهی از ماجراجویان را برای سفر به عمق زمین از طریق دهانه یک آتشفشان رهبری میکند. در نسخه واقعی این داستان، دانشمندان تا این اندازه در عمق زمین فرو نمیروند و در پوسته زمین باقی خواهند ماند. بین پوسته و مرکز مذاب زمین لایهای به ضخامت بیش از 3200 کیومتر قرار دارد.
این طرح توسط دکتر دیمون تیگل از مرکز ملی اقیانوسنگاری در ساوثهامپتون و دکتر بنویت ایدفونس از دانشگاه مانتپلیر در فرانسه اعلام شد. آنها پوسته زمین را انتخاب کردهاند، چرا که شامل بیشتر نمونههای مختلف از سنگهای زمین است و با حفاری در آن، دانشمندان امیدوارند بتوانند نمونههای بسیار جالبی را پیدا کنند.
علاوه بر آن، با این کار ممکن است اطلاعات زیادی از گذشته انسان به دست آید و همچنین شناخت بیشتری از لایههای پایه پوسته زمین بدست آید که توضیح میدهد زلزلهها چرا و چگونه اتفاق میافتند.
دکتر تیگل توضیح میدهد که بهترین محل برای انجام حفاری در پوسته زمین، اقیانوس است، چرا که پوسته زمین در آنجا نازکتر است. البته مشکلات موجود در سر راه این پروژه بسیار زیاد خواهند بود. در این روش، حفاری بدون استفاده از رایزر (riser) انجام میگیرد. رایزر یک خصوصیت امنیتی است که در آن دو لوله برای بیرون دادن گازها استفاده میشوند. به جای آن، آب دریا با فشار کافی به داخل این حفره پمپ میشود تا نمونهها را از آن قسمتها به داخل سطح زمین بیاورد.
قبلا هم تلاشهایی برای انجام حفاری در پوسته زمین صورت گرفته بود، برای مثال میتوان به پروژه Mohole در دهه 1960 اشاره کرد که به دلیل برنامهریزی ضعیف و افزایش بیش از حد هزینهها با شکست روبهرو شد.
البته نمونههایی از سنگهای مختلف هم ممکن است راه خود را به سمت زمین پیدا کنند، اما آنها فقط از طریق فورانهای آتشفشانی از پوسته زمین خارج خواهند شد.
دکتر تیگل و تیم همراهش در حال جستجوی یک مکان مناسب در اقیانوس آرام هستند و امیدوارند تا سال 2018، فنآوری، تخصصص و بودجه لازم برای انجام این کار را پیدا کرده باشند.