آفتاب: برخلاف وعدهها و درحالی که با اجرای قانون هدفمندی یارانهها و بالا رفتن هزینههای تولید پیشبینی میشد دولت اقدامات حمایتی را در برخی بخشهای صنعتی افزایش دهد تصمیم عجیب وزارت صنایع در افزایش تعرفه صادرات سنگهای تزیینی فعالان و شاغلین بخش معدنی کشور را شوکه کرده است.
بر اساس بخشنامهای که از سوی وزارت صنایع و معادن صادر شده، تعرفهها صادرات سنگهای تزیینی به 70 درصد افزایش یافته است. به گفته کارشناسان اقتصادی با این تصمیم عملا صادرات این بخش از اقتصاد ایران به کما رفته و دها هزار فرصت شغلی به خطر افتاده است.
با وجود اعتراض دستاندرکاران این بخش از معدن کشور و تعلیق 3 ماهه اجرای این مصوبه در اثر اعتراضات فعالان و شاغلان این حوزه، وزیر صنایع بر اجرای این تاکید دارد؛ این درحالی است که پیشبینی میشود با اجرای کامل این مصوبه در ماه نخست اجرای آن 50 درصد از معادن این بخش تعطیل شود.
درحالی که وزارت صنایع با توجیه حمایت از فرآوری سنگهای تزیینی و تامین مواد اولیه کارگاههای سنگبری دست به این اقدام زده است بررسیها نشان میدهد که این تصمیم جز نابودکردن دهها سال تلاش ایران برای ورود به بازارهای جهانی و بیکاری کارگران شاغل در محرومترین و دورافتادهترین مناطق بخشهای کشور نتیجه دیگری عاید اقتصاد ایران نخواهد کرد.
از مجموع تولیدات سنگهای تزیینی در کشور که بالغ بر 12 میلیون تن بوده؛ تنها حدود 830 هزار تن در سال 88 صادر شده است.
نسبت صادرات سنگ خام و فرآوری شده به کل تولید سنگهای تزیینی در کشور کمتر از 7 درصد میباشد و مابقی سنگ استخراج شده از معادن تقریبا حدود 93 درصد که به مصرف داخلی رسیده است. بنابراین جلوگیری از صادرات به بهانه حمایت از تامین مواد اولیه و افرایش ارزش افزوده این بخش معدنی کشور توجیهی ندارد.
هم اکنون بسیاری از سنگهای تزئینی موجود در کشور، در بازار داخلی متقاضی ندارند و به صورت خام صادر میشوند، اما با وضع تعرفه 70 درصدی برای این سنگها نه تنها از صادرات آن جلوگیری میشود بلکه در بازار داخل نیز مصرف نمیگردند.
همچنین کارخانجات داخلی کشور به دلیل تکنولوژی قدیمی، تثبیت نرخ 10 ساله ارز و افزایش سالانه تورم، شناخته نبودن سنگ ایران، تحریم و نبود بسیاری از زیرساختها توان رقابت با همتاهای خارجی خود را ندارند به طوریکه در سایر کشورها از هر تن سنگ خام، 15 متر مربع سنگ فرآوری شده به دست میآورند اما در ایران این رقم زیر هشت متر مربع است.
به باور فعالان این بخش، این تصمیم همچنین موجب افت 25 درصدی تولید سنگ بریده شده و فرآوری شده در کشور به دلیل کاهش تولید مواد اولیه در معادن میشود. همچنین با اجرای این مصوبه معادن تعطیل میشوند و سرمایهگذاریهای انجام شده در آنها از بین میرود؛ چنین شرایطی عملا کشور را در آینده نه چندان دور، از حضور در عرصه صادرات سنگ باز میدارد و به طور حتم، سریعا کشورهای جدید، جایگزین ما در بازارهای هدف خواهند شد.