آفتابنیوز : آفتاب: یک کارشناس اقتصادی دلیل اصلی حباب بازار سکه در روزهای اخیر را ناشی از سیاستهای عمدی بانک مرکزی دانست و گفت: اگر دشمن بخواهد به ایران ضربه بزند در بازار ارز و یا سکه التهاب ایجاد میکند.
محمد خوش چهره ضمن اینکه خروج سپردهها از بانکها و ورود آنها به بازار طلا را پدیده نامطلوبی عنوان کرد، اظهارداشت: تغییر سیاستهای اعتباری بانک مرکزی نباید به گونهای باشد که موجب نااطمینانی در بازار شود.
این کارشناس اقتصادی کاهش نرخ سود سپردهها را موجب خروج سرمایهها از شبکه بانکی و جذب آنها در بازارهای دیگر سرمایهگذاری از جمله اوراق مشارکت، سرمایه و طلا دانست و افزود: بانک مرکزی باید بتواند این سپردهها را مدیریت کند و نباید اجازه افزایش التهاب در بازارهای اقتصادی را بدهد.
وی ادامه داد: طبق اقتصاد امنیتی بازارهای ارز، سکه و طلا از جمله بازارهایی است که مورد هدف دشمنان قرار دارد؛ اگر دشمن بخواهد به ایران ضربه بزند در بازار ارز و یا سکه التهاب ایجاد می کند.
خوش چهره با تأکید بر حساس بودن و شکنندگی نرخ ارز و سکه در بازار داخلی، تصریح کرد: اگر بازار بورس و سایر بازارها مشابه اوراق مشارکت دچار التهاب شود به اندازه التهابات بازار طلا و ارز خطر ندارد.
این استاد دانشگاه ضمن اشاره به لزوم اهمیت شناخت منتفعین در نوسانات اخیر بازار سکه، گفت: نوسانات چند دهه اخیر بازار طلا نشان میدهد که در برخی مواقع منتفع اصلی دولت بوده که سعی میکرده با اجرای سیاستها و روشهای خاصی به بازارهایی مانند طلا و ارز التهاب ببخشد.
وی اضافه کرد: به دلیل اینکه دولتها عرضه کننده اصلی طلا و ارز است برای اینکه به منابع ریالی بیشتری دسترسی پیدا کند اقدامات مشابه فوق را انجام میدهد. این سیاست درحالی صورت میگیرد که آثار تورمی در درجه اول به ضرر دولت میشود.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه التهابات اخیر بازار سکه نیز میتواند یکی از سیاستهای دولت باشد، تصریح کرد: بنابراین دولت (بانک مرکزی) خود به افزایش قیمتها در بازار سکه دامن میزند و بعد با ورود به بازار تحت عنوان مداخله در قیمتها حدود چند درصد نرخ ها را کاهش میدهد.
خوشچهره ضمن اشاره به قیمتهای اعلام شده درباره فروش سکههای بهار آزادی در بازار داخلی، بیان کرد: قیمتی که الان بانک مرکزی برای عرضه سکه اعلام میکند حدود 400 هزار تومان است این قیمت نیز با قیمت واقعی فاصله بسیار زیادی دارد.
این استاد دانشگاه در ادامه گفت: از بعد اقتصاد امنیتی نوسانات اخیر بازار سکه به اراده بانک مرکزی است به دلیل اینکه در این ایام برای انجام سیاستهای خود به ریال زیادی احتیاج دارند؛ در این شرایط هرچه سکه گرانتر فروخته شود به نفع بانک مرکزی خواهد بود.
خوشچهره درباره حباب سکه در بازار و وضعیت حراج در بانک کارگشایی، تصریح کرد: وضعیت موجود بازار و حراج نشان میدهد که رشد حبابی برای دولت مهم نیست بلکه افزایش قیمت پایه سکه و رساندن آن به 400 هزار تومان برای مقامات حائز اهمیت است.
وی به اهمیت افزایش قیمت پایه سکه یک بهار طی چند ماه اخیر تأکید و اضافه کرد: قیمت طلا در ایران اگر همراستا با قیمتهای جهانی افزایش پیدا میکرد الان باید رشد قیمتها مطابق بازار بینالمللی باشد اما الان رشد قیمتها در اقتصاد ایران بیش از 30 درصد است.
این استاد اقتصاد گفت: بزرگترین اشتباه استراتژیک این است که دولتها به خاطر محدودیت منابعی که با آن مواجه میشوند به قلمروهای در انحصار خود (بازار طلا و ارز) با ضعف کنترل در بازار و سایر ابزارها ورود پیدا کرده و اجازه افزایش قیمتهای کاذب را بدهند.
خوشچهره به سالهای دهه 70 اشاره و تصریح کرد: در آن سالها ارادهای در مدیریتهای ارزی بود که موجب استفاده نامناسب از ارز، افزایش قیمت ارز، کاهش قدرت خرید مردم، بالارفتن نرخ تورم و بحران بدهیها در آن دوره شد. سرانجام این ماجرا با تدابیر به موقع مقام معظم رهبری برطرف شد چراکه میتوانست به بحران قوی اقتصاد ملی منجر شود.
وی با تأکید براینکه سیاستهای مذکور افزایش جهشی تورم و بیثباتی در بازارهای دیگر را ایجاد میکند، افزود: این رویه خلاف وظیفه قانونی بانک مرکزی و دولت بوده چرا که حفظ ارزش پول ملی جزء وظیفههای این بانک است؛ افزایش جهشی قیمت ارز موجب تورم و کاهش ارزش قدرت خرید مردم میشود.
به گفته این کارشناس اقتصادی، باید از این اقدامات سهوی و تعمدی در مدیریت کلان اقتصادی و بخشهای مختلف آن خودداری کرد.
خوشچهره تأکید کرد: نگرانی این است که دولت در مقطعی اقدام به محدویت منابع برای انجام تعهدات خود از جمله هدفمندی یارانهها و رها کردن نرخ ارز و سکه روی بیاورد؛ در این شرایط قیمتها به شدت بالا میرود.
این اقتصاددان از دستگاههای نظارتی خواست که در این موارد هشدار باشند و به موقع تذکر خود را درباره بورس بازیها و سفته بازیها مطرح کنند.
وی درباره توجیه بانک مرکزی برای دیر اقدام کردن به منظور کنترل بازار سکه به خاطر سفر رئیس کل این بانک، بیان کرد: خروج رئیس کل بانک مرکزی از کشور به معنای نفی مسئولیتهای وی نیست؛ امروزه ارتباطات و تماسها به شدت در محافل جهانی برقرار است از همین رو هیچ دلیل و بهانهای برای عدم کنترل بازار وجود ندارد.
خوشچهره ادامه داد: این بهانهها هم میتواند دلیلی باشد بر اراده دولت به ایجاد التهاب در بازار طلا و سکه؛ گران فروختن کالا برای کسب پول بیشتر با توجیه جمعآوری پول اصلا درست نیست چراکه دولت باید برای جمعآوری نقدینگی بازارهای دیگری را انتخاب کند.