آفتابنیوز : آفتاب: بدون شک هم اکنون مهمترین مشکل استان کرمان خشکسالیهای پیاپی و کاهش شدید منابع آبی در این استان است.
شدت خشکسالی در کرمان به حدی افزایش یافته و تبعات آن تا بدانجا رسیده که از آن به عنوان سونامی خاموش استان کرمان یاد میکنند و جبران این خشکسالی و صدماتی که به منابع آبی کرمان وارد کرده است به وقت و هزینه زیادی نیاز دارد بطوریکه که اکثر دشتهای کرمان دچار فرو نشست زمین شدهاند که نمونه آن فرو نشست دشت اختیار آباد در نزدیکی شهر کرمان بود که به یکباره قسمت وسیعی از دشت به عمق زمین فرو رفت.
به گزارش مهر، این پدیده نمونهای از مشکلاتی است که آینده 44 دشت استانی را تهدید میکند که یک سوم باغهای کشور را در خود جای داده است و بخش قابل توجهی از نیاز کشاورزی کشور را تامین می کند این درحالی است که جنوب استان کرمان نیز بخش قابل توجهی از محصولات جالیزی کشور را بخصوص در طرح استمرار و کشت خارج از فصل تامین میکند.
خشکسالی و خالی شدن روستاها از سکنه از سوی دیگر اقتصاد 1.7 میلیارد دلاری پسته استان کرمان بعنوان مهمترین صادرات غیر نفتی کشور که منحصرا در ایران با کیفیت مطلوب کشت میشود نیز در معرض خطر خشکسالی قرار گرفته است.
خشکسالی در کرمان هر روز جدیتر میشود / خشک شدن باغهای کشاورزان خشکسالی تا بدانجا پیش رفته است که کشاورزان مجبور به خشک کردن قسمتهایی از باغها و آبیاری باغهای باکیفتتر شدهاند.
در سایر بخشهای کشاورزی نیز شاهد خشکیدگی وسیع قنوات و چاههای آب در استان کرمان هستیم و همین مسئله موجب خشکیدگی برخی مزارع و باغها در نتیجه بیکاری کشاورزان مهاجرت آنها به شهرها شده است بطوریکه طی چند سال اخیر شاهد افزایش روز افزون حاشیهنشینی در کرمان هستیم.
بروز گرمای زودرس در کرمان طی سال جاری و با گرم شدن ناگهانی هوا در روز های گذشته هم اکنون کشاورزان استان کرمان بار دیگر نگران گرمای زودرس و صدمه به درختان هستند این درحالی است که سال گذشته نیز گرمای شدید هوا در شرق کرمان منجر به صدمه شدید به محصول خرما منطقه و بروز پدیده خشکیدگی خوشههای خرما شد.
استاندار کرمان در جلسه بررسی وضعیت منابع آب استان کرمان که عصر یکشنبه برگزار شد کمبود آب را مهمترین نگرانی مدیریت استان دانست و گفت: با توجه به خشکسالی و وضعیت منابع آبی کمبود آب در کرمان بسیار جدی و نگران کننده است که باید با برنامه ریزی در این خصوص تبعات خشکسالی را کاهش داد.
اسماعیل نجار ادامه داد: هم اکنون 44 دشت استان کرمان با کمبود شدید آب مواجه هستند و به همین علت طرح مطالعاتی احیای مجدد این دشتها در دستور کار قرار دارد.
خشک شدن باغهای کرمان نماینده عالی دولت در استان کرمان افزود: با وجودیکه استان کرمان با نرم پائین بارندگی مواجه است خشکسالیهای سیزده سال گذشته موجب تشدید کم آبی در استان شده است و برای مقابله با این روند مدیریت مصرف آب در استان کرمان ضروری است.
توسعه آبیاری مکانیزه در کرمان ضروری است استاندار کرمان با اشاره به اینکه مهمترین بخش مصرف کننده آب در کرمان کشاورزی است، افزود: برخی از کشتها در استان کرمان با مصرف بسیار بالای آب بازدهی کمی دارند و توجیه اقتصادی ندارند زیرا قیمت آب مصرفی توسط این کشتها از نرخ محصول بیشتر است به همین دلیل تغییر الگوی کشت در کرمان ضروری است.
وی یکی از برنامههای تامین آب در کرمان را انتقال آب حوزه به حوزه دانست و گفت: این طرحها زمان بر و پر هزینه است و مصرف این آب که با هزینه فراوان به استان کرمان منتقل خواهد شد در بخش کشاورزی صرفه اقتصادی ندارد به همین علت مدیریت مصرف آب در این بخش ضروری است.
وی استفاده از طرحهای مکانیزه آبیاری و حذف آبیاری سنتی و در عین حال آسان سازی تسهیلات آبیاری مکانیزه را موجب کاهش مشکل در بخش کشاورزی دانست.
وی خواستار تغییر الگوی کشت به سمت محصولات کشاورزی شد که نیاز کمتری به آب دارند و درنهایت توجهیه بیشتر اقتصادی نیز برای کرمان به همراه دارند.
مدیرعامل آب منطقهای کرمان نیز با اشاره به کمبود شدید آب در دشتهای استان کرمان گفت: باید از سمت استفاده از آبهای زیر زمینی به سمت بهره برداری از آبهای سطحی و ایجاد سدها و استحصال آبهای سطحی پیش برویم و از هدر رفت این آبها در کویر جلوگیری کنیم.
سید محسن ثمره هاشمی افزود: هم اکنون طرحهای مختلف ساخت سد در استان کرمان درحال اجرا هستند که میتوانند تاثیر مناسبی بر این روند داشته باشند.
70 درصد آب کرمان در بخش کشاورزی استفاده میشود این مسئول ادامه داد: 70 درصد آب استان در بخش کشاورزی استفاده میشود که 90 درصد آن هدر میرود و در این خصوص باید چارهاندیشی شود.
وی از فرو نشست دشتهای کرمان و منابع آب زیر زمینی خبر داد و گفت: در صورت نشست، این منابع تجدید پذیر نیستند زیرا این منابع طبیعی آب هستند بطوریکه در برخی مناطق سطح فوندانسیون موتورپمپهای کشاورزی از سطح زمین بالاتر آمده است که نتیجه برداشت بیرویه آب و نشست زمین است.
وی تصریح کرد: عدم نظارت یکی از دلایل برداشت بیرویه آب است که در این راستا نصب کنتورهای هوشمند در زمینهای کشاورزی در دستور کار قرار دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرمان نیز در خصوص وضعیت خشکسالی در کرمان گفت: هم اکنون دشتهای جنوب کرمان بخصوص جیرفت و کهنوج بدلیل کشت فراوان محصولات کشاورزی و درجه حرارات هوا و تبخیر آب با هدر رفت بیشتر آب مواجه هستند و وضعیت بحرانی دارند.
عباس مولایی با تاکید بر لزوم افزایش آبیاری مکانیزه در این بخش افزود: 36 هزار هکتار زمین کشاورزی از مجموع بررسیهای صورت گرفته هم اکنون تحت پوشش آبیاری مکانیزه قرار دارد.
وی با اشاره به تسهیلاتی که در این خصوص در اختیار کشاورزان قرار میگیرد خواستار استفاده کشاورزان از این تسهیلات شد و گفت: علاوه بر صرفهجویی در مصرف آب کیفیت محصولات کشاورزی بدلیل آبیاری مناسب افزایش مییابد.
درحالی در استان کرمان 70 درصد آب به بخش کشاورزی و کمترین سهم به صنعت اختصاص یافته است که در بخش صنعت با کمبود آب مواجه هستیم.
بیشترین سهم آب در کرمان در شرایطی به کشاورزی اختصاص یافته است که صنعت میتواند با دریافت بخش بیشتری از آب استان کرمان، اشتغالزایی به مراتب بیشتر از بخش کشاورزی ایجاد کند.
خشکسالی یزد 11 ساله شد/ تبدیل درختان کهنسال گردو به خرمنهایی از هیزم خشکسالی که شاید بتوان از آن به عنوان سونامی خاموش یاد کرد، همچنان در یزد یکه تازی میکند و بسیاری از باغات کهنسال این استان را پس از تشنگیهای مستمر و طولانی 11 ساله به خرمنهایی از هیزم تبدیل کرده است.
خشکسالی یزد به گفته صاحبنظران امسال به سختترین ناهنجاری آب و هوایی نیم قرن اخیر تبدیل شده و همچون آتشی خزنده به جان باغهای خشک و بیرمق این استان افتاده است.
حتی بارندگیهای محدود زمستان و بهار امسال نیز نتوانست مرحمی بر سوختگی این باغها باشد و بسیاری از باغهای این استان به ویژه در مناطق تفت و مهریز این روزها در سوگ از دست دادن درختان خود نشستهاند.
بسیاری از باغهای روستاها در شهرستانهای مختلف استان امروز داغدار درختان بادام و گردویی با بیش از 70 سال سن هستند زیرا این درختان در پیکار با خشکسالی مغلوب و اکنون به خرمنهایی از هیزم تبدیل شدهاند.
خشکسالی در فلاورجان به مرز هشدار رسید اگر به خشکسالی شهرستان فلاورجان بیتوجهی شود، کشاورزان فلاورجان به نان شب محتاج خواهند شد.
به گزارش موج، سید ناصر موسوی لارگانی تاکید کرد: صنایع اگر تعطیل شود، بیمه بیکاری حقوقی به آنها میدهد، اما کشاورزان از این امتیاز برخوردار نیستند.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون اقتصادی در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر خشکسالی ادامه پیدا کند درختان 50 ساله فلاورجان از بین خواهند رفت.
این نماینده در بخش دیگری از سخنان خود درباره قبوض برق و گاز تذکر داد و گفت: اجرای هدفمندی یارانهها یکی از مهمترین قوانین کشور است، اما اگر همچنان قبوض افزایش یابد مردم با مشکلات بسیاری روبهرو خواهند شد.
موسوی لارگانی تاکید کرد: افزایش قبوض به این صورت که دوره قبل 16 هزار تومان بود و ایندوره و با اجرای هدفمندی یارانه به 700 هزار تومان افزایش یافته ادامه پیدا کند اعتراض مردمی بیشتر میشود.
به گفته نماینده فلاورجان، این شهرستان با وجود کسب عناوین برتر در رشتههای ورزشی از امکانات ورزشی خوبی برخوردار نبوده و امکان برگزاری حتی یک مسابقه در شهرستان وجود ندارد.
موسوی لارگانی افزود: بیکاری در شهرستان فلاورجان رو به افزایش است و اگر دولت همچنان به این امر بیتوجه باشد و تنها اعداد و ارقام ارائه کند، شاهد فسادهای اخلاقی بسیاری در این شهرستان خواهیم بود.