کد خبر: ۱۲۶۸۱۴
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۰ - ۱۲:۳۲
لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی:

تنها قوه مقننه حق مشخص کردن چارچوب حقوق مردم را دارد

عدالت زمانی است که همه بتوانند رقابت کنند
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: علی لاریجانی در دومین همایش ملی الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت خاطر نشان کرد که جایگاه ولی امر جایگاه تکوینی و نظاره‌گر درست برای تحقق عدالت است.

رییس مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: تنها قوه مقننه حق دارد که چارچوب‌های حقوق مردم را مشخص کند و لا غیر.

وی افزود: بر این اساس قوه مقننه باید کاملا مستقل باشد و حقوق مردم را چارچوب‌بندی کند و با نگاه به موضوع عدالت، زمینه‌های ایجاد رقابت را فراهم کرده و روابط دست و پا گیر را بردارد.

لاریجانی افزود: قوه مجریه نیز باید این قانون را که می‌خواهد محقق‌کننده عدالت باشد در مصادیق آن پیاده کند.

رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش قوه قضاییه در این رابطه، گفت: هر گونه دخالت در کار یکدیگر، مخل عدالت است. بر این اساس هر کس قانون را زیر پا گذارد یا قوه مقننه را جا بگذارد و فکر کند که عدالت را محقق کرده دچار سوءتفاهم شده است. همچنین اگر قوه مقننه نیز جهت تحقق عدالت در کار قوای دیگر دخالت کند دچار سوءتفاهم شده است.

وی تاکید کرد که هر قوه باید سر جای خود و بطور مستقل عمل کند. البته ممکن است قوا گاه اشتباه کنند و در اینجاست که جایگاه ولی امر نقش کانونی می‌یابد.

لاریجانی با بیان اینکه ولی امر چشم بیناست که قوا از حد خود تعدی نکنند، افزود: وظیفه مهم ولی امر، تحقق عدالت است؛ لذا ولی امر از جایگاه خود مراقبت است که قوانین در چارچوب عدالت هستند یا نه و مراقبت می‌کند که آیا قوه مجریه و قضاییه درست عمل کرده‌اند یا خیر.

رییس مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه ولی امر جایگاه تکوینی و نظاره‌گردرست برای تحقق عدالت است، به وظیفه شورای نگهبان اشاره کرد و گفت: شورای نگهبان وظیفه دارد که مشخص کند آیا قوانین مصوب مجلس با متن اسلام مخالفت بین دارد یا خیر. اما اینکه این قوانین روح تفکر اسلامی را محقق می‌کند یا نه کار ولی امر است.

به گفته رییس مجلس شورای اسلامی، پس از پیروزی انقلاب اسلامی نحوه اداره کشور در بعضی جهات به مفهوم عدالت نزدیک شده و در بعضی جهات دور شده است. مثلا در جهت مبارزه با ظلم در سطح بین‌المللی انقلاب اسلامی درخشندگی داشته یعنی حرکت انقلاب درک درستی در این زمینه دارد.

وی در این راستا به موضوع ایستادگی ایران در مقابل آمریکا و غرب که گاه برای ما پرهزینه بوده است، اشاره کرد و آن را با رویکرد عادلانه عجین دانست و گفت: در بعضی زمینه‌ها همچون آبادانی نقاط محروم به نحو معقولی حرکت شده است اما در برخی زمینه‌ها نقص‌هایی داشته‌ایم.

لاریجانی افزود: در دهه اول که تمایل به سوسیالیسم وجود داشت، عملا فضای رقابت را تا حد زیادی از مردم سلب می‌کردند. بر این اساس با توجه به اینکه رقابت مولفه مهم عدالت است می‌توان گفت که در این دهه عدالت محقق نشد. همچنین ممکن است عده‌ای فکر کنند که با توزیع منابع برای کاهش فقر می‌توانند عدالت را محقق کنند. در این خصوص باید تحقیق صورت گیرد که آیا این امر کشور را دچار خمودی می‌کند یا به عدالت نزدیک می‌کند؟

رییس مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در زمینه عدالت دچار خلاء تئوریک هستیم، گفت: باید مشخص شود که آیا عدالت هدف است یا وسیله؟

لاریجانی تاکید کرد که نباید قدر و منزلت بحث تئوریک را تنزل دهیم. همچنین در این خصوص نباید عجولانه عمل کنیم.

وی افزود: باید برای تحقق عدالت یک نقشه راه داشته باشیم این نقشه راه باید برنامه کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت داشته باشد.

به گفته نماینده قم در مجلس شورای اسلامی، ممکن است کسی شعار عدالت بدهد اما راهی که می‌رود مخل عدالت باشد. کما اینکه در صدر انقلاب اسلامی کسانی که گرایش به تمرکز دولتی داشتند نمی‌خواستند خلاف عدالت عمل کنند اما در عین حال نتوانستند ما را به عدالت برسانند. لذا امروز نباید به کیفیت شعار بسنده کرد،

رییس مجلس شورای اسلامی، افزود: اگر برای انسان‌ها حقوق مختلفی قائل شویم و عدالت را رشد متوازن استعدادهای انسان بدانیم، نمی‌توانیم به فیلسوفانی که یکی از حقوق انسان‌ها را برجسته کرده‌اند بگوییم که عدالت را درست پیش برده‌اند.

وی با اشاره به تفکر برخی فیلسوفان مبنی بر اینکه جامعه نیز حیثیتی جدا از انسان ندارد، گفت: بر این اساس می‌توانیم تئوری عدالت در مورد انسان را به جامعه تسری دهیم. بدین معنا که جامعه استعدادهایی دارد و حکومت عادل زمانی معنا می‌یابد که استعدادهای جامعه را بطور متوازن رشد دهد.

لاریجانی زمینه‌سازی برای ایجاد رقابت را یکی از راهکارهایی دانست که می‌تواند جامعه را به عدالت نزدیک کند و افزود: به عنوان مثال در بعد سیاسی اگر بخواهیم استعدادهای سیاسی مردم بالفعل شود آنها باید در سرنوشت خود مشارکت داشته باشند؛ لذا مردم‌سالاری دینی از مقوله‌های عدالت است و بدون مشارکت سیاسی مردم استعداد سیاسی آنها بالفعل نمی‌شود.

به گفته رییس مجلس شورای اسلامی، در عرصه فرهنگ نیز نمی‌توانیم یک فرهنگ را بطور غالب محقق کنیم و بگوییم عدالت رخ داده است؛ چرا که عدالت زمانی است که همه بتوانند رقابت کنند.

وی همچنین خاطر نشان کرد: اگر کسی فکر کند عدالت را فراهم کرده اما در جامعه شرایط متانت اخلاقی را فراهم نکرده باشد نسبت به مفهوم عدالت دچار سوءتفاهم شده است.

لاریجانی با تاکید بر اینکه ساز و کارهای قانونی باید انحصارات را از بین ببرد، گفت: تا طرح آمایش سرزمین نباشد زمینه‌های رقابت برابر فراهم نمی‌شود. این در حالی است که در برنامه‌های 5 ساله بر این موضوع تاکید شده اما برای آن اقدامی نشده است.

رییس قوه مقننه در ادامه سخنان خود تاکید کرد که اگر بخواهیم عدالت را محقق کنیم نظامات تربیتی ما باید طوری باشد که عدالت به مطالبه عمومی تبدیل شود و فهم مشترکی نسبت به آن بوجود آید.

لاریجانی با اشاره به اینکه در حال حاضر در بین مردم و نیز مسئولان نسبت به عدالت تشتت آراء وجود دارد، به برخی موضوعات جدید مبتلا به جامعه اشاره کرد که در راستای تحقق عدالت باید برای آنها ساز و کاری فراهم شود.

وی افزود: به عنوان مثال برخی روش‌های اقتصادی در کشور موجب انباشت سرمایه می‌شود و همین امر خود باعث محدودسازی برای دیگران خواهد شد. لذا در این راستا باید سمت‌گیری طوری باشد که در مسابقه یکسان در عدالت شاهد تکاثر ثروت در دست عده‌ای نباشیم.

به گفته رییس مجلس شورای اسلامی، همچنین یکی دیگر از موضوعات جدید آن است که در دنیا شرکت‌های بزرگ فراملیتی وجود دارند که با روش‌های فرار مالیاتی اموال زیادی را فراهم می‌کنند و برای رسیدگی به این امر قوانین بین‌المللی عام وجود ندارد؛ لذا این شرکت‌ها به اندازه چند کشور سرمایه داشته و از مالیات فرار می‌کنند.

لاریجانی افزود: اینکه در مورد اینگونه موارد چگونه باید عمل کنیم و چه ساز و کار کلی‌ای باید داشته باشیم نیاز به نقشه راه دارد.

نماینده قم در مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر لزوم تدوین سند اقدامات کوتاه‌مدت، میان‌مدت و درازمدت برای عدالت اظهار امیدواری کرد که برگزاری همایش ملی الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت با موضوع عدالت برای این امور، کمک‌کننده باشد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین