آفتاب- تیم مک گیرک(ترجمه: نسیم کلانی): زمانی اسامه بن لادن در یک مصاحبه با افتخار گفت: «من معتقدم زمانی که همسر و فرزندانتان در زندگی مبارزاتی شما حضور داشته باشند آن زندگی بسیار لذتبخشتر خواهد بود.»
اینها سخنانی بود که رهبر القاعده کمی قبل از حادثه 11 سپتامبر به زبان آورده بود، زمانی که او میتوانست 4 همسر و فرزندانش را با خیال راحت در مناطق مختلف افغانستان سکونت دهد و او نیزهر چند هفته یا کمی بیشتر به یکی از همسرانش سر بزند و برای انجام وظایف و تعهدات زناشوییاش مدتی در خانه آنها بماند.
اما در این اواخر، او ازدواج را در طول مدت مبارزه یک آزمایش بسیار سخت توصیف میکرد. خانواده او میبایست افکار غیر عادیش را تحمل میکردند. بن لادن تمام طول روزهای اواخر عمرش را همراه با سه همسر و 17 فرزند کوچکش در زیر یک سقف در شهر «ابوت آباد» سپری میکرد در مدت این 6 سال او و خانواده اش هیچگاه این خانه را ترک نکردند.
سر و صدای این خانه پرجمعیت، بن لادن را آنقدر کلافه میکرد که او ناگزیر برای فرار از این همه هیاهو اواخر شب در اطراف باغ پرسه میزد و به مسئولیتهای فرماندهی و کنترل پایگاهش میاندیشد و برای در امان ماندن از سوز و سرمای گزنده کوههای هیمالیا شال پشمیاش را دور خودش میپیچید و چیزهایی را داخل دفترچهاش یادداشت مینوشت. چیزهایی از قبیل اینکه برنامههای تروریستی روزانه چگونه پیش میرود و یا آخرین نظریههای عجیب و غریبش در مورد تغییرات آب و هوا و همینطور نظام سرمایهداری.
بن لادن بزرگترین تروریست جهان در عین حال میخواست مرد خانواده هم باشد. یک زن عرب که با یکی از جنگجویان القاعده ازدواج کرده بود، در خصوص جریانات قبل از 11 سپتامبر چنین گفت: «بعد از 11 سپتامبر، بن لادن و معاونانش این امکان را فراهم کرده بودند که قبل از حمله قریبالوقوع ناتو به افغانستان همسرانش را از آنجا فراری دهند.»
جوانترین همسر بن لادن به نام «امل السعده» ممکن است از طریق پاکستان به یمن فرار کرده باشد در حالی که گمان میرود دیگر همسران بن لادن از طریق سایر مرزهای افغانستان گریخته باشند.
اما خود بن لادن جدا از همسرانش و تنها، از افغانستان گریخت. پس از برپایی اردوگاه در حومه اسلامآباد پاکستان و با بر هم خوردن نظم و انسجام پایگاه او در افغانستان بن لادن نیز به پاکستان گریخت.
پس از استقرار بن لادن در پاکستان، او سه همسر خود را بازفراخواند؛ شامل همسر اخیرش و دو همسر دیگر وی که در سال 1980 در عربستان به عقد خود درآورده بود.
2 همسر دیگر بن لادن زنان بالغ و تحصیل کردهای بودند «خیریه صابر»، روانشناس کودک و «سیهام صابر» معلم دستور زبان عربی بود. آنها در ابوتآباد یکی از اتاقها منزل خود را به کلاس درس تبدیل کرده بودند.
اکنون کارشناسان ضد تروریسم در امریکا خواهان بازجویی از زنان بن لادن هستند که در حال حاضر در بازداشت پاکستان به سر میبرند آنان میخواهند بدانند که چگونه رهبر شبکه تروریستی القاعده به تنهایی و با سهولت همسران و فرزندانش را به ابوتآباد پاکستان منتقل کرده است.
در دین اسلام قانون چند همسری مجاز است، اما تنها در صورتی که شوهر بتواند با زنان خود عادلانه و بصورت برابر رفتار کند. قانون مسلمانان همچنین این اختیار را به مرد میدهد در یک زمان 4 زن اختیار کند. بن لادن شش بار ازدواج کرد اما یک ازدواجش به طلاق و ازدواج دیگرش لغو گردید. در سال 2002 فردی به نام «ای اس»، احتمالاً الصعده، مصاحبهای با نشریه «المجله» انجام شد. امل متذکر شد: «هیچ کدام از زنان بن لادن در یک خانه با هم زندگی نمیکنند و بطور جداگانه در خانههای خود به سر میبردند. دو نفر در قندهار، یکی در کابل و چهارمی در کوههای «تورا بورا» به سر میبرد.»
ازدواج بن لادن با الصعده در سال 2000 باعث نارضایتی دیگر همسران بن لادن شد و حتی این ازدواج موجب سرزش او از طرف مادرش گردید. این را «لارنس رایت» روزنامهنگار و نویسنده کتاب «برجهای بلند: القاعده و 11 سپتامبر» میگوید.
میتوان بر اساس نوع زندگی بن لادن در خانهاش (واقع در ابوتآباد پاکستان) به این نتیجه رسید که بن لادن تمام سعی خود را میکرد تا بتواند 3 خانوادهاش را بطور جداگانه اما با حقوق مساوی حفظ کند. هر کدام از همسران بن لادن به همراه فرزندانشان طبقه خاصی را به خود اختصاص میدادند و بن لادن با هر کدام از آنها زمان مشخصی را سپری میکرد.
در زمان حمله یگان ویژه نیروی دریایی امریکا موسوم به Navy Seals پس از یورش به مخفیگاه بن لادن، او را در اتاق خواب به همراه سومین و جوانترین همسرش که قصد حمایت از وی را داشت یافتند.
کاخ سفید در گزارش اولیه خود اعلام کرد: «گلولهای به پای همسر بن لادن شلیک شد و این در حالی بود که او سعی داشت از شوهر خود در مقابل تیراندازی افراد نظامی حفاظت کند.»
تمام همسران بن لادن
همسر شماره یک- «نجوا غنیم»، اولین همسر بن لادن و اولین دختر دایی وی در سوریه که در سن 15 سالگی به عقد او درآمد، در حالی که بن لادن حدودا 2 سال از او کوچکتر بود (نجوا در آن زمان 17 ساله بود). در آن ایام اسامه بن لادن جوانی ثروتمند و بانفوذ در عربستان بود و نجوا بر اساس دلایل بسیاری معتقد بود که با این ازدواج، زندگی مرفهای را آغاز خواهد کرد. اما در عوض او صاحب 11 فرزند شد که در طول دوران فرار و سفرهای مبارزاتی مجبور به مراقبت و بزرگ کردن آنها بود.
تلاش و حمایت نجوا از فرزندانش در بیابانهای سوزان افغانستان بسیار خوب به نظر میآمد (به ویژه که به گفته یکی از دوستان سابق رهبر القاعده، بن لادن به تهویه هوا و تهیه نوشیدنیهای خنک در گرمای شدید تمایلی نداشت). پس از حادثه 11 سپتامبر نجوا به همراه پسر معلولش از افغانستان فرار کرد و تصور میشود به زادگاهش در سوریه بازگشته است. او قبل از کشته شدن بن لادن ازدواج کرده بود اما با این حال به عنوان یکی از چهار بیوه او محسوب میشود هر چند در بازداشت نیز به سر نمیبرد.
همسر شماره دو- «خدیجه شریف»، او معلم بود و در سال 1983 در حالی که 9 سال از اسامه بن لادن مسنتر بود با او ازدواج کرد. ظاهرا قبل از طلاق، بین سالهای 1993 و 1996 بن لادن از او صاحب سه فرزند شده است. آنها هنگامی که در سودان زندگی میکردند از هم جدا شدند درست همان زمانی که بن لادن به روابطش را با رژیم عربستان سعودی پایان داد.
همسر شماره سه- «خیریه صابر»، آنها در سال 1985 ازدواج کردند. به گفته یکی از زنانی که در افغانستان او را میشناخت، خیریه به عنوان مادر معنوی خانواده بزرگ بن لادن شناخته شده بود. او زنی بسیار مهربان بود و اعضا خانواده برای مشاوره نزد او میرفتند. این منبع اطلاعاتی مدعی شد بعد از حادثه 11 سپتامبر او از افغانستان فرار کرد و پس از مدتی بازداشت در یک کشور ثالث مجدداً به مقر فرماندهی القاعده در پاکستان(ابوت آباد) بازگشت.
همسر شماره چهار- «سیهام صابر»، در سال 1987 با بن لادن ازدواج کرد. او نیز در مخفیگاه بن لادن در ابوت آباد دستگیر شد. به گفته منابع نظامی، پس از حادثه 11 سپتامبر تصور میشود او به نقاط دیگری در پاکستان فرار کرده باشد و برای مدتی به دستور شوهرش و برای حفظ امنیت خود بطور مخفیانه در همانجا باقی مانده تا دستورات بعدی به او اعلام شود.
همسر شماره پنج- این ازدواج بن لادن خالی از ابهام نیست. وی با تصمیمی عجولانه در خارطوم (پایتخت سودان) با زنی که ملیت و هویتی ناشناخته داشت در سال 1994 ازدواج کرد اما این ازدواج 48 ساعت بیشتر دوام نیاورد و قبل از آنکه به سرانجام برسد پایان یافت.
همسر شماره شش- «امل احمد الصعده» زمانی که بن لادن در سال 2000 با پرداخت 5000 دلار به خانواده یمنی امل، وی را در قندهار به عقد خود درآورد او تنها 15 سال داشت و بن لادن 30 سال از او بزرگتر بود. امل مدت کوتاهی پیش از حادثه 11 سپامبر از او دختری به نام صفیه به دنیا آورد. او در زمان حمله، همراه پدر و مادرش در اتاق خواب بود که در حین تیراندازی کشته شد.
تاکنون پاکستان سه نفر از زنان بن لادن را از اتهامات وارده مبنی بر انجام هر گونه جرمی مبرا دانسته و اعلام کرده است که آنان را به کشورهای یمن و عربستان سعودی تحویل خواهد داد. اما مقامات این کشور گفتهاند که در صور نیاز آمادهاند این سه را برای انجام بازجویی در اختیار بازجویان امریکایی قرار دهند.
یک زن عرب که با القاعده در ارتباط بوده میگوید «نظامیان القاعده همسرانشان را در جریان جزئیات عملیاتهای خود قرار نمیدهند.» روزنامهنگار پاکستانی «حمید میر» که در سال 1997 با بن لادن مصاحبهای ترتیب داده بود نیز چنین به یاد میآورد «بن لادن به من گفت که مردان هرگز نباید اسرار خود را با زنانشان در میان بگذارند.»
با این وجود زنهای بن لادن از چگونگی جریان قاچاق به پاکستان مطلع بودند، اینکه چطور شبکه تروریستی القاعده در پاکستان مدیریت قاچاق همسران این تروریست را و سپس خود بن لادن را به پاکستان فراهم کرده است و اینکه چگونه در مدتی طولانی، از فرزندان آنان حمایت به عمل آوردند.
بر طبق قوانین اسلامی، زنان بیوه در صورت تمایل میتوانند ازدواج مجدد داشته باشند. اما مردان انگشتشماری به منظور ازدواج با این زنان قدم پیش میگذارند. ازدواج با بیوه مردی که در دنیا «تحت پیگردترین» فرد جهان معرفی شده است، عوارض و پیامدهای خاص خودش را به دنبال خواهد داشت!
منبع: تایم