آفتابنیوز : به گزارش واحد اطلاع رساني مركز پژوهشهاي مجلس، دفتر مطالعات سياسي اين مركز هدف از انتشار اين گزارش را، اهميت مسائل مربوط به درياي خزر و مباحث و موضوعات جاري مرتبط با اين حوزه عنوان كرد و افزود: گزارش حاضر از سوي يك مركز پژوهشي فعال در زمينه انرژي منتشر شده است و مركز پژوهشها نيز هيچ قضاوتي در خصوص صحت اعداد و ارقام ارائه شده ندارد و مجموعه مطالب ارائه شده صرفا ديدگاههاي موسسه ياد شده ميباشد.
گزارش ياد شده با بررسي وضعيت عمومي منطقه خزر و كشورهاي منطقه، تصريح دارد كه اين منطقه در قسمت جنوبي اتحاد جماهير شوروي سابق به واسطه وجود منافع نفت و گاز بهرهبرداري نشده در كانون توجه قرار گرفته است و بر اساس برنامهريزيهاي انجام شده قرار است در تابستان سال 2005 با بهرهگيري از يك خط لوله جديد كه كنسرسيوم تحت رهبري شركت بريتيش پتروليوم انگلستان آن را ساخته است، انتقال نفت از بخشهاي جنوبي درياي خزر به بندر جيحان تركيه آغاز شود.
اين گزارش با اشاره به اينكه در طول 15 سال گذشته كشورهاي غربي با استفاده از سرمايه، تكنولوژي و ديپلماسي تلاشهاي بسياري را به منظور كاهش وابستگي به نفت خاورميانه انجام دادهاند، ميافزايد: بازارهاي شرق به ويژه بازار چين و آسياي جنوب شرقي نيز حساب ويژهاي را براي بهرهبرداري از منابع نفت خزر باز كردهاند.
گزارش حاضر، درياي خزر رامنطقهاي شامل دولتهاي ساحلي اين دريا يعني آذربايجان، قزاقستان، تركمنستان، روسيه و ايران تعريف و پيش بيني كرده است كه سطح توليد نفت خزر در سال 2015 به چهارميليون بشكه در روز برسد و اين در حالي است كه ميزان توليد كشورهاي عضو اوپك در همين سال 45ميليون بشكه خواهد بود.
اداره اطلاعات انرژي آمريكا ذخاير ثابت شده نفت خزر را بين 17 تا 33 ميليارد بشكه برآورد كرده و حد پايين اين برآورد را با ذخاير نفت قطر و حد بالاي آن را با ذخاير نفت آمريكا قابل قياس دانسته و در همين حال پيش بيني كرده است كه تا سال 2010 كشورهاي حوزه درياي خزر روزانه بين4/2 تا 9/5 ميليون بشكه نفت توليد كنند.
گزارش ياد شده با بررسي وضعيت منابع نفتي هريك از كشورهاي حوزه درياي خزر وميزان بهرهمندي آنها از ذخاير نفتي، بخشهاي مربوط به روسيه و ايران در درياي خزر را بازمانده از روند پيشرفت در توسعه نفت و گاز طبيعي توصيف كرده و يادآور شده است: بر اساس گزارشها تلاشهاي مربوط به اكتشاف نفت در اين منطقه در حال انجام است و شركت برزيلي «پتروبراس» نيز براي نهايي كردن توافقات خود در تهران با شركت ملي نفت ايران مذاكره كرده است.
اين گزارش در ادامه به مسائل مربوط به صادرات، اكتشافات و توسعه رو به رشد صنعت نفت و گاز در منطقه خزر پرداخته و ميافزايد: تغيير جريان انرژي منطقه از محور شمال– جنوب به محور شرق به غرب كه جهت انتقال انرژي از روسيه به اروپا را تغيير ميدهد، در راستاي توسعه اهداف دولتهاي تازه استقلال يافته منطقه ميباشد.
گزارش ياد شده همچنين به بررسي وضعيت، مزايا و فوايد مسيرهاي مختلف ذخاير نفت و گاز منطقه خزر از جمله مسير غرب، خط لوله باكو– تفليس– جيحان، خط لوله قفقاز جنوبي، مسير شرق، مسير جنوب و جنوبغربي و شمال و شمال غربي پرداخته است