آفتاب: وزیر سابق دفاع در گفتوگویی به مرور مسائل سیاسی پرداخت.
بخشهایی از گفتوگوی هفتهنامه مثلث با سردار علی شمخانی در ادامه میآید:
شرایط امروز و دوران دفاع مقدس چه تفاوتی دارد؟
امروز در هیچکدام از روزنامهها نمیبینید که از اسطوره حرفی نزده باشند. اسطوره ما فلان آدم است یا دانشجوی سال سوم مکانیک دانشگاه صنعتی شریف که در سال 61 به خرمشهر آمد و در نبرد بیتالمقدس حضور قهرمانانه داشت و جانباز قطع نخاعی شد؟
فضای کشور بیش از آنکه نیاز به مچگیری از یکدیگر داشته باشد نیازمند این است که فکر کنیم چرا در سال 90 سرخوردگی نمایان است.
مقصر اصلی چه کسانی هستند؟
خود ما هستیم. اینکه این فضا را ناشی از ماهواره اقدامات فرهنگی دیگران و فضای مجازی و ... بدانیم باید بفهمیم چه فرودگاهی را ما فراهم کردیم که منجر به فرود این هواپیماها شده است.
فکر می کنید به آن فضای آرمانی باز خواهیم گشت؟
این یک اتفاق یا حادثه نیست. بر اثر برنامهریزی به وجود آمده است. باید ببینیم که فضای امروز ما نسبت به 10 سال قبل رو به بهبود بوده یا خیر؟ من فکر نمیکنم انسان منصفی وجود داشته باشد و بگوید در این مسأله رو به بهبود حرکت میکنیم. ما باید آن بستر را فراهم نماییم، معتقدم حتما قابل تجدید است. این بستر تزریقی نیست.
شما به عنوان قائم مقام سپاه در آن مقطع میتوانید تصویر روشنی از فتح خرمشهر ارائه دهید؟
برخی از سیاسیون و نظامیان دو گروهی بودند که به شروع جنگ اعتقادی نداشتند. به اعتقاد بعضیها عناصر سیاسی ما 2 ماه قبل از جنگ موضوع را فهمیدند.
تلقی برخی نظامیان از توانمندی ارتش در آن زمان این بود که ارتش ایران در قبال ارتش عراق مانند گربه علیه موش است. وقتی عراق جنگ را شروع کرد، کار مقدماتی را آغاز کردیم. این اقدامات ناشی از همین باور بود. مشخص بود که یک طرح ناپخته است.
در مورد سال 66 و اتفاقات قبل از پایان جنگ توضیح بیشتری میدهید؟
اینکه در آن سال چه حوادثی در جبهه رخ داد بسیار مهم است. قدرت سازمانی ما رو به رکود گذاشت و قدرت ترمیم سازمانی عراقیها به سمت توسعه بیشتر حرکت میکرد. در جبهههای جنگ حوادثی رخ داد که در حقیقت جنگ خاتمه پیدا کرد. معمولا ما اواخر جنگ را از نظر سیاسی آن هم برای شماتت کردن یکدیگر در شرایط فعلی به کار میگیریم. به دنبال این هستیم که چه کسی چه کلامی را در آن مقطع بیان کرده و به جام زهری که امام از آن یاد کرده از زاویه سیاسی بپردازیم.