آفتابنیوز : آفتاب: پرتو یونیزه برای نسل انسانی بدون خطر نیست و بتازگی هم یافتههای یک پژوهش جدید نشان میدهد قرار گرفتن در معرض پرتوهای هستهای، توازن نسبت تولد پسران و دختران را به هم میریزد.
این پژوهش نشان میدهد که پرتوهای آزمایشات هستهای پیش از پیمان منع آزمایش سلاحهای هستهای در سال 1963، فاجعه چرنوبیل و زندگی در کنار تأسیسات هستهای باعث تاثیرات منفی طولانیمدت بر نسبت تولد پسران بر دختران (احتمال جنسیت) شده است.
گفته میشود که پرتو یونیزه در نتیجه فعالیت اتمی از ویژگیهای جهشزا برخوردار بوده و از این رو تاثیرات مضری بر باروری دارد. تا پیش از این تصور میشد که این تاثیرات ممکن است در مردان به تولیدمثل فرزندان پسر بیشتر و در زنان به دختران بیشتر منجر شود.
محققان آلمانی در پژوهش خود به بررسی تاثیرات طولانیمدت تماس با پرتو بر احتمال جنسیت که یک نشانگر ژنتیکی برای آشکارسازی جنسیت کودک به شمار میرود، پرداختند. آنها بطور خاص بر دادههای احتمال جنسیت در کنارعواقب جوی جهانی آزمایش بمب هستهای در غرب اروپا و آمریکا، عواقب ناشی از حوادث هستهای در سراسر اروپا و همچنین انتشارات رادیواکتیو از تاسیسات هستهای در شرایط اجرایی عادی در سوئیس و آلمان پرداختند.
تحلیلهای آنها نشاندهنده یک شکاف قابل توجه بین نسبت تعداد زنان و مردان در هر سه مورد بود:
- افزیش تولد نوزادان پسر به نسبت نوزادان دختر در اروپا و آمریکا در سالهای 1964 تا 1975 احتمالا در نتیجه ذرات رادیواکتیو و آزمایشهای هستهای در جو جهانی بوده است.
- یک جهش قابل توجه در احتمال جنسیت در اروپا در سال 1987 در پی حادثه چرنوبیل دیده شد که در آمریکا اثری از آن نبود.
- در میان افرادی که در نزدیکی تاسیات هستهای سوئیس و آلمان در فاصله 35 کیلومتری آن زندگی میکنند، افزایش قابل توجهی در احتمال جنسیت در زمان فعالیت این تاسیسات مشاهده شده است.
موضوعی که هنوز چندان روشن نشده این است که آیا این افزایش در تولد نوزادان پسر به نسبت به دختران در نتیجه کاهش دفعات تولد نوزاد دختر است یا افزایش دفعات تولد پسران.
همچنین این محققان برآورد کردهاند که نقص تولد و تولد نوزاد مرده یا نوزادان معلول پس از انتشار جهانی پرتو یونیزه تا چندین میلیون در جهان افزایش داشته است.