آفتابنیوز : آفتاب: تشکلهای مردمنهاد دوستدار محیط زیست و رسانههای محلی در خوزستان، بیانیهای منتشر کردهاند و در آن از مسئولان وزارت نیرو خواستهاند سدسازی در حوزه کارون را متوقف کنند.
این بیانیه در حالی منتشر شده که آبگیری سد گتوند نزدیک است و کارشناسان زیادی درباره مشکلات زیست محیطی این سد به دلیل قرار گرفتن تپههای نمکی در حوزه آن، مخالفت کردهاند.
بیانیه تشکلهای مردمنهاد و نشریات محلی در حالی منتشر میشود که وزارت نیرو میگوید قصد متوقف کردن این پروژه را ندارد. با این حال گروه آسماری بختیاری، خانه زنان هوادانا ـ همدان، انجمن دوستداران میراث فرهنگی افراز، انجمن دوستداران و حافضان خشت خام یزد، هفتهنامه ندای بهبهان، هفتهنامه نشاط خوزستان، انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان، انجمن دوستدارن طبیعت و محیط زیست ایذه، انجمن بوم آب و آفتاب، نشریه اینترنتی لور، خبرگزاری لرنا، موسسه غیردولتی مهرآیین تلاش خود را کردهاند تا با انتشار این بیانیه، افکار عمومی را متوجه وخامت حال کارون کنند. آنها در قسمتی از این بیانیه نوشتهاند: رودخانه کارون شاهرگ حیاتی مردم خوزستان است. این رودخانه همچنان تنها رودخانه قابل کشتیرانی ایران نامیده میشود اما کمتر کسی میداندکه این رودخانه دیگر قابل کشتیرانی نیست.
نیمی از کارون را سدها خوردند ثبت دو اثر تاریخی معبد چغازنبیل و سازههای آبی شوشتر از خوزستان که در کنار رودخانههای مهمی شکل گرفتهاند نشان دهنده اهمیت فوقالعاده این استان در تاریخ و فرهنگ ایران است. این در حالی است که ساخت سدهای پیدرپی بر رودخانه کارون و پروژههای انتقال آب در سالهای اخیر بیش از نیمی از آورد این رودخانه را کاهش داده است.
ادامه روند سدسازی بار دیگر بیشهزارهای انبوه سواحل کارون، جنگلهای بلوط و کُنار، روستاهای باستانی، سکونتگاههای عشایری، پلهای تاریخی، سنگ نگارهها شیرسنگیها، و صدها تپه باستانی از نخستین دورانهای زندگی کوه نشینی، دامداری و کشاورزی و فرهنگ فولکلور عشایر و روستاییان بختیاری را در دریاچه سدهای آن برای همیشه فرو خواهد برد.
بخش دیگری از این بیانیه میگوید: کارون مامن حیات وحش بینظیری شامل پرندگان، آبزیان و پستاندارن بود؛ محوطههای باستانی بسیاری به همراه ظرف فرهنگی دستنخوردهترین فرهنگهای ایرانی در کنار این رود قرار دارد اما به دلیل سیاستهای نامتوازن وزارت نیرو، امروز کارون در معرض تهدید قرار گرفته، به همین دلیل پرآبترین و مهمترین رودخانه ایران در اسارت مظلومانه غولهای بتنی است.
سدسازی صنعتی بحثبرانگیز است که در کشورهای پیشرفته دنیا از رواج افتاده و به دلیل زیانهای زیست محیطی و اجتماعی آن از دستور کار برنامهریزان توسعه خارج شده است.
کارون را به استانهای دیگر نریزید به کمک بیش از 5 سامانه برداشت آب از سرشاخههای کارون بزرگ (دز و کارون)، از جمله سه تونل کوهرنگ یک و دو و سه، سامانه انتقال دز به قمرود، سامانه انتقال بهشتآباد و... تا کنون سالانه بیش از 1.5 میلیارد مترمکعب آب از سرشاخههای کارون برداشت میشود. این کار بدون هیچ توجه به حقوق مشروع و قانونی جوامع بومی پائین دست انجام میشود. همچنین 99 سد بدون توجیه اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی واقعی برای این حوضه تعریف شده است که از میان آنها متاسفانه 20 سد ساخته شده، 20 سد در دست ساخت و 59 سد هم در دست مطالعه است.
بهرهبرداری از این پروژهها کاهش چشمگیر آورد و کیفیت آب این روخانه را در پی دارد. سد گتوندعلیا در آستانه آبگیری است، اشتباه محاسباتی در جانمایی این سد موجب قرار گرفتن تپههای عظیمی از نمک در دریاچه آن و در نتیجه شوری کارون خواهد شد.
پایگاههای خبری، نشریات استانی و همچنین انجمنهای غیردولتی برای توقف روند سدسازی بر کارون و تجدید نظر در آبگیری سد «گتوندعلیا» همگان را به یاری میطلبند.
خشکسالی و تعفن کارون، پیامد سیاستهای اشتباه وزارت نیرو در روزهای اخیر، نمایندگان مجلس نیز همصدا با سایر مردم خوزستان از مسئولان دولتی خواستهاند به جای انتقال آب این رودخانه زیبا به استانهای خشک مرکزی فلات ایران، آب این رودخانه در نخلستانهای این استان صرف شود.
نمایندگان آبادان، اهواز و دشت آزادگان، بارها از خشک شدن 2 میلیون نفر نخل و همچنین تبدیل کارون به استخر فاضلاب خبر دادند و از مسئولان وزارت نیرو خواستند نسبت به مشکلاتی که برای کارون پیش آوردهاند، مسئولانه تر برخورد کنند.
تاکنون وزارت نیرو، پاسخی به نمایندگان خوزستان نداده است و همچنان نگرانی درباره محیط زیست خوزستان بالا میگیرد.