آفتابنیوز : آفتاب: رئیس مجلس شورای اسلامی در کنفرانس خبری به پرسش هایی درباره سئوال از رئیس جمهور و دورنمای وحدت اصولگرایان پاسخ گفت.
به گزارش خبرآنلاین، علی لاریجانی در حاشیه سفر خود به استان اصفهان با حضور در نشست مطبوعاتی تصریح کرد: دلیلی برای ناامیدی از نرسیدن اصولگرایان به وحدت وجود ندارد.
رییس مجلس شورای اسلامی با استقبال از حضور آیتالله مهدوی کنی در صحنه انتخابات برای رساندن اصولگرایان به وحدت، در عین حال به اصولگرایان توصیه کرد که با ایشان وفادارانه رفتار کرده و تدابیرشان را مورد توجه قرار دهند.
علی لاریجانی در پاسخ به پرسشی درباره احتمال ورود روسای جامعتین، (آیتالله مهدوی کنی و آیتالله یزدی) به کمیته سه نفره وحدت اصولگرایان گفت: بنده به جزئیات کمیته سه نفره و 13 نفره ورودی نکردهام؛ اما از این نکته که آیتالله مهدوی کنی محوریت وحدت اصولگرایان را به عهده بگیرند، استقبال میکنم؛ چراکه ایشان شخصیت جامعی هستند.
وی با این توصیه به اصولگرایان که «با آیتالله مهدوی کنی وفادارانه رفتار کرده و تدابیر ایشان را مورد توجه قرار دهند» گفت: اقدامات آیتالله مهدوی کنی برای کسانی که دغدغه انقلاب را دارند، لازم و خیرخواهانه است؛ بنده همواره به دوستان توصیه میکنم که این مسیر را طی کنند، امیداریم که سرانجام این مسیر به نتیجه برسد؛ لذا نباید مایوس بود.
نمایندگان حق دارند از وزیران و رئیس جمهوری سئوال کنند علی لاریجانی در پاسخ به سئوالی درباره طرح سوال از رئیس جمهوری و اینکه آیا اجرایی میشود یا خیر خطاب به خبرنگار گفت: سوال از رییسجمهور جزء وظایف نمایندگی است و نمایندگان بر اساس اختیارات قانونیشان میتوانند از وزرا و رییسجمهور سوال و استیضاح کنند. سوال شما را نیز میتوان اینگونه مطرح که آیا نمایندگان میخواهند از این ظرفیتشان برای سوال از رییسجمهور استفاده کنند یا خیر؟ این موضوع بستگی به نمایندگانی دارد که طرح سوال را پیگیری میکنند، آنها از لحاظ آییننامه داخلی مجلس میتوانند این کار را انجام دهند، ولی باید دید که این افراد چگونه میخواهند در فرصت قانونی خاص خود این موضوع را مطرح کنند.
طبق تاکیدات مقام معظم رهبری، مجلس باید نمادی از آزادی بیان باشد
خبرنگاری با اشاره به دیدار اخیر نمایندگان مجلس با مقام معظم رهبری پرسید که برنامه مجلس برای اجرایی کردن بیانات رهبر معظم انقلاب در این دیدار چیست؟ لاریجانی گفت: رهنمودهای مقام معظم رهبری همواره از سر خیرخواهی برای مجلس و دولت بوده است؛ مجلس هشتم نیز نشان داده است که در این زمینه به دنبال محقق کردن نظرات رهبری است و هیچگاه منتظر امر و دستور حکومتی نبوده و همواره بیانات و نظرات ایشان را دنبال میکند که این از ویژگیهای مجلس هشتم به شمار میآید، یعنی مجلس نگاه دقیقی مبتنی بر مردمسالاری دینی دارد.
وی افزود: مقام معظم رهبری در این جلسه از حق مجلس مبنی بر طرح سوال و استیضاح دفاع کرده و آن را جزو حقوق مجلس دانستند، همچنین ایشان مطرح کردند که برخی در مورد جلسه استیضاح و رای عدم اعتماد صحبتهایی را کردهاند و رهبری این موضوع را حق مجلس دانستند و آن را به عنوان نمودی از مردم سالاری دینی مطرح کردند. طبق تاکیدات مقام معظم رهبری، مجلس باید نمادی از آزادی بیان باشد و افراد نظرات خود را با حفظ احترام مطرح کنند.
رییس مجلس شورای اسلامی در توضیح دلایل دو دو کردن نمایندگان در جلسات علنی مجلس گفت: نمایندگان مجلس هنگامی که دو دو میکنند یعنی نظر منفی دارند اما هنگامی که این مطالب از رسانه ملی و رادیو پخش میشود به نظر میرسد که اساعه ادبی رخ داده است که اینطور نیست چون نمایندگان در شرایط دیگری چهار را میگویند که این یعنی نظر آنها مثبت است.
نمایندگان همواره تلاش میکنند به وظایف ملی خود عمل نمایند
وی افزود: با این وجود چون انعکاس این مطالب به گونهای دیگر است، مطمئنا نمایندگان از این پس رعایت میکنند چون آنها همواره تلاش میکنند به وظایف ملی خود عمل نمایند.
در ادامه این نشست خبری، خبرنگار خانه ملت از لاریجانی پرسید با توجه به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر زیر سوال نبردن فعالیتهای قوای سهگانه، برخی به گونهای بیانات ایشان را مطرح میکنند که گویا هر انتقاد یا یادآوری وظایف زیر سوال بردن فعالیتهای آنهاست، به نظر شما چگونه میتوان این موارد از زیر سوال بردن متمایز کرد؟
رییس قوه مقننه در پاسخ به این پرسش با بیان این که بایستی دو مولفه مهم تخریب یک فکر یا شخصیت و انتقاد از آن را متمایز کرد، گفت: بعضی اوقات اظهارنظرهایی در راستای پمپاژ تخریبی افراد وجود دارد که حق نیست. این رویه در اوایل نیز وجود داشت که افراد را تخریب میکردند. ما باید به سمت سنتهای اسلامی خود حرکت کنیم.
وی افزود: بایستی از نظام رفتاری سیاسی مبتنی بر سنتهای خود پیروی کنیم.
رییس فراکسیون اصولگرایان مجلس در ادامه گفت: بعض اوقات در بحث انتقادها گاهی بعضی از مواردی که مطرح میشود بلاوجه است و آن را از حیز انتفاع میاندازد. در همین رابطه مقام معظم رهبری در دیدار با روسای قوه قضائیه تاکید کردند که گاهی بررسیها و نظراتی از سوی قوای مختلف مطرح میشود که بایستی با هوشمندی آن را مورد اجابت، توجه و قبول قرار داد بنابراین این موضوع بیجهت است که با مطرح شدن هر نظری آن نظر مورد علامت سوال بدون کنکاش واقع شود.
وی افزود: در همین رابطه ممکن است در قوه مقننه طرح یا سوالی در مجلس مطرح شود که با این نگاه باید آن را پذیرفت البته بایستی مراقب افکار عمومی نیز بود تا این موارد به نفع قوای مختلف و باعث ضربه زدن به عقلانیت در قوا نشود.
لاریجانی همچنین با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان گفت: مقام معظم رهبری در این دیدار از آزادی فکر و اختلاف نظرها استقبال کردند. ایشان در جلسه نمایندگان در حضور سلایق مختلف و بیان این سلایق به صورت آزادانه سخن گفتند. بر این اساس همه مسئولان بایستی تحمل شنیدن حرفها و سلایق مختلف را داشتند، رسانهها نیز باید با نظام فکری مبتنی بر سنتها، نقدها را سامان دهند تا فضای دینی حاکم شود.
استراتژی اصولگرایان در رسیدن به وحدت
رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار فارس در مورد استراتژی اصولگرایان در رسیدن به وحدت گفت: نقطه کانونی این استراتژی آن است که دوستانی که در جریان اصولگرایی تعریف میشوند با همه اختلاف سلایق، مقوله مدارا را مورد توجه قرار دهند و دیگران را تخریب نکنند که این رویکرد مشکلساز است و به نفع کشور نیست.
رییس فراکسیون اصولگرایان مجلس افزود: بایستی بین مبانی اصلی و امور فرعی در جریان فکری تفاوت قائل شد تا بتوان به صورت منطقیتر و دارای چارچوب فعالیت کرد. بایستی به دنبال این بود که نقطه کانونی با سازوکاری ارزشی ایجاد شود که ما اکنون در ابتدای کار هستیم.
سیستم خودنظارتی در مجلس مورد تائید نمایندگان است
همچنین لاریجانی در پاسخ به پرسش دیگری درباره سرانجام طرح نظارت بر نمایندگان گفت: این کار در مجلس به صورت کلی انجام شده است و اصل موضوع سیستم خودنظارتی در مجلس مورد تائید نمایندگان است. این موضوع در کمیسیون مشترک پیگیری میشود و فکر میکنم ظرف یکی دو ماه آینده در دستور کار قرار میگیرد. این حس را ندارم که اعضای کمیسیون درصدد عقب انداختن این طرح باشند.
دلیلی بر ناامیدی برای نرسیدن اصولگرایان به وحدت وجود ندارد
وی همچنین در پاسخ به این پرسش خبرنگار روزنامه اصفهان زیبا در مورد وحدت اصولگرایان گفت: در حال حاضر دلیلی بر ناامیدی برای نرسیدن اصولگرایان به وحدت وجود ندارد. آنها گامهای مثبتی برداشتهاند و بنده نگاه مثبتی در این رابطه دارم.
خبرنگار روزنامه اطلاعات از لاریجانی پرسید: با توجه به مطرح بودن موضوع جریان انحرافی، اقدام مجلس در این رابطه چیست؟
رییس قوه مقننه در پاسخ به این پرسش گفت: شما فکر میکنید من باید چه جوابی به این موضوع بدهم، خودتان میگویید جریان انحرافی. شما در شهر شهید بهشتی هستید و مطمئنا مخالف انحراف نیز میباشید.
لاریجانی در ادامه توضیح داد: اعتقاد مجلس شورای اسلامی همبستگی بین نمایندگان است که در این رابطه بایستی از مبانی فکری روشمندی برخوردار باشیم. هر قرائتی از اسلام نمیتواند قرائت معقول از نظر منطق جمهوری اسلامی و اسلام و مطابق با سنت امام باشد.
وی افزود: مبنای حرکت مجلس، قرائت اسلام مبتنی بر روشهای حوزوی از علما، اسلامشناسان، مراجع عظام و تقلید و نگاه نافذ مقام معظم رهبری است.
لاریجانی ادامه داد: البته افراد میتوانند همواره نظرات خود را مطرح کنند و از سوی دیگر میتوان این نظرات را نقد کرد که این موضوع احتیاج به وضع قانون در مجلس ندارد، باید آن را صاحب نظران در مجامع علمی بررسی کنند.
حذف تیم ملی امید و شکست آن در مقابل عراق
خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان از رییس قوه مقننه پرسید با توجه به حذف تیم ملی امید و شکست آن در مقابل عراق و مباحث مطرح شده در مورد عملکرد فدراسیون فوتبال، اقدام مجلس در رابطه با این موضوع چیست؟ رییس قوه مقننه در پاسخ گفت: مساله تیم ملی امید موضوع مهمی است و بایستی حتما مورد توجه قرار گیرد و بررسی شود. البته این موضوع جزء حوزه قوه مجریه است و در حوزه قوه مقننه نیست که ما کاری را انجام دهیم. هر قوهای جداگانه در موارد مختلف کار میکند.
وی افزود: منتهی قوه مقننه بر اساس وظایفش به این موضوع رسیدگی میکند به طوری که طبق اظهارنظر رییس کمیته تربیت بدنی در ورزش که چند روز پیش با من صحبت کردند، در این قضیه مجلس نظر دارد و بررسی کامل را انجام میدهد و گزارش میدهد که موانع چه بوده و در این رابطه روز گذشته نیز جلسهای برگزار شد، مجلس پیگیری میکند. بنده حساسیت جوانان نسبت به این موضوع را کاملا درک میکنم و مهم نیز است و باید کاملا شفاف شود که چرا این اتفاق رخ داد.
لاریجانی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر خبرنگار باشگاه خبرنگاران در مورد اینکه چرا دولت برخی از لوایح مصوب مجلس را اجرا نمیکند؟ گفت: تاکید مقام معظم رهبری این است که باید همه، قوانین را رعایت کنند و در این زمینه بهانهگیری نیز وجود نداشته است. این نکته بسیار مهمی است.
این حرف پوچی است که کسی بگوید میخواهیم عدالت را بدون قانون در کشور محقق کنیم
وی با طرح این پرسش که چرا حساسیتی مبنی بر اجرای قانون از سوی ما وجود دارد، گفت: این حساسیت بدان دلیل است که ما نمیتوانیم هیچ تئوری عدالت را بدون قانون در کشور محقق کنیم. این حرف پوچی است که کسی بگوید میخواهیم عدالت را بدون قانون در کشور محقق کنیم.
لاریجانی ادامه داد: ماهیت عدالت آن است که همه مردم از مسئول تا پایینترین رده مقابل قانون یکسان باشند. از ابتدای انقلاب این حساسیت برای اجرای قانون وجود داشته به طوری که امام راحل نیز در اجرای قانون حساس بودند و رهبری نیز بارها تاکید کردهاند.
اگر قانون هدفمند کردن یارانهها به درستی اجرا شود منفعت بسیاری برای کشور خواهد داشت
لاریجانی همچنین در پاسخ به این پرسش در مورد انتقادات مطروحه برای اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها گفت: قانون هدفمند کردن یارانهها در راستای ایجاد رفاه عمومی، بهبود وضع بهداشت و درمان و حمل و نقل در شهرها و کمک به صنعت و کشاورزی تدوین شد که در این راستا مجلس در سال جاری بودجه 10 هزار میلیارد تومان را برای کشاورزان، دامداران و صنعتگران از محل هدفمند کردن یارانهها اختصاص داده است. اگر قانون هدفمند کردن یارانهها به درستی اجرا شود منفعت بسیاری برای کشور خواهد داشت.
رییس قوه مقننه خاطر نشان کرد: برخی از مسائل وجود دارد همچون در حوزه کشاورزی، صنعت و خدمات که بر اساس مشکلات آنها، ما قانون تدوین میکنیم که اگر قرار نباشد این قوانین اجرایی شود مطمئنا آن مشکلات نیز حل نمیشود. باید فشار آورد تا قانون اجرا شود به همین دلیل سازوکار نظارتی وجود دارد. اگر قانون اجرا نشود حتما مجلس از سازوکار نظارتیاش استفاده خواهد کرد و جلوی متخلفین را میگیرد. البته این رویکرد خوشایند ما نیست. خوشایند ما این است که قوای مختلف تابع قانون باشند، قانون را به موقع اجرا و ابلاغ کنند تا مردم از نتایج قانونمندی بهرهمند شوند.
لاریجانی تاکید کرد: مطمئنا در صورت بروز تخلفی در حوزهای، مجلس از سازوکار نظارتیاش استفاده خواهد کرد.
عالم الغیب نیستم
لاریجانی در پاسخ خود به سئوال خبرنگاری مبنی بر کاندیدا شدنش در دور بعدی مجلس شورای اسلامی گفت: این امر با خداست و من عالم الغیب نیستم که مثل خیلیها لابی کنم و جلو جلو پیشبینی نمایم، من آدم خیلی معمولی هستم.
همچنین لاریجانی در پاسخ به این پرسش که از کدام استان در انتخابات مجلس نهم کاندیدا میشوید، تهران یا قم؟ به شوخی پاسخ داد: از اصفهان کاندیدا میشوم البته از آقای فولادگر (نماینده اصفهان) میترسم.
در ادامه این نشست خبری، لاریجانی در پاسخ به پرسشی در مورد اختصاص اعتبارات لازم برای مترو گفت: در بودجه اعتباری بالغ بر دو میلیارد دلار برای توسعه متروی تهران و شهرهای بزرگ اضافه شده است که امیدواریم این امر محقق شود. ارزیابی که بنده از سیر بودجه دارم فکر میکنم که به زودی این بودجه محقق شده و شما مردم اصفهان نیز از آن بهره کافی را خواهید برد.
رییس قوه مقننه همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در مورد کمآبی و خشکسالی گفت: مجلس در این رابطه وزارت نیرو را متولی امر کرد تا با نگاه ملی به مساله آب توجه شود. با توجه به صحبتهایی که در این سفر مسئولان استانی اصفهان با من کردند امیدوارم در تهران این موضوع را با وزرا در میان بگذارم تا راه حلی برای آن پیدا شود و آن را پیگیری میکنم.
وی در مورد وضعیت طرح ادغام سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این طرح در مجلس مطرح است؛ اما این که این معاونت در وزارتخانه ادغام شود موضوع قابل بحثی است اما مطمئنا فوایدی نیز دارد و همه بستگی به قدرت مدیریت دارد. در واقع این ساختارها بیشتر به مدیریت افراد بستگی دارد.