کد خبر: ۱۳۰۲۲۵
تاریخ انتشار : ۱۴ تير ۱۳۹۰ - ۲۰:۳۶

دولت هلند 'مسئول قتل سه مسلمان در سربرنیتسا شناخته شد'

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: یک دادگاه تجدید‌نظر در هلند با صدور حکمی دولت این کشور را مسئول مرگ سه مسلمان بوسنیایی دانسته که در جریان قتل عام سال ۱۹۹۵ در شهر سربرنیتسا کشته شدند. 

هنگامی که در ماه ژوئیه سال ۱۹۹۵ صربهای بوسنیایی، شهر سربرنیتسا را تحت کنترل خود گرفته و ۸۰۰۰ مرد و پسر مسلمان را به قتل رساندند، این شهر از سوی سازمان ملل متحد "منطقه امن" اعلام شده بود و نیروهای پاسدار صلح هلندی هم مسئول حفاظت از این منطقه بودند. 

دولت هلند همواره تاکید داشته است که سازمان ملل از سربازانش پشتیبانی کافی نمی‌کرده است. 

صدور حکم این دادگاه هلندی غیرمنتظره بوده است و امکان دارد که راه را برای مطرح شدن درخواست‌های غرامت بیشتر هموار کند. 

یک سخنگوی دادگاه در لاهه گفت: "بر اساس حکم دادگاه، دولت هلند مسئول مرگ این مردان است چون سربازان پاسدار صلح هلندی نباید آنها را تحویل (نظامیان صرب بوسنی) می‌دادند." 

قضات دادگاه تجدید نظر دستور داده‌اند که دولت هلند به خانواده قربانیان غرامت بپردازد. 

در حکم دادگاه آمده است که با وجود اینکه نیروهای پاسدار صلح هلندی تحت نظر سازمان ملل متحد انجام وظیفه می‌کردند، اما بعد از سقوط شهر سربرنیتسا "شرایط فوق‌العاده‌ای" بوجود آمد که باعث شد دولت هلند در نظارت بر عملیات تخلیه و نیروهای هلندی نقش فعال‌تری ایفا کند، و به همین دلیل دولت هلند در این زمینه مسئول به شمار می‌رود. 

پیش از این در سال ۲۰۰۸ دادگاهی دیگر حکم کرده بود که مسئولیت مرگ مسلمانان بوسنیایی که برای نیروهای هلندی کار می‌کردند، بر دوش دولت هلند نیست، چرا که نیروهای هلندی در آن زمان تحت نظر و فرمان سازمان ملل عمل می‌کردند. 

خبرنگاران می‌گویند مسئله قتل‌عام سربرنیتسا همچنان موضوعی حساسیت برانگیز در هلند به شمار می‌رود. 

در سال ۲۰۰۲ گزارش رسمی منتشر شد که از عملکرد سربازان هلندی در زمان قتل عام سربرنیتسا به شدت انتقاد می‌کرد و همین انتقادات گسترده باعث سقوط دولت وقت در آن کشور شد. 

پناهندگانی که تحویل صرب‌ها شدند 

حکم دادگاه تجدید‌نظر در چارچوب رسیدگی به شکایت حقوقی خانواده ریزو مصطفیچ، برقکار نیروهای هلندی و همچنین شکایت حسن نوهانویچ، مترجم نیروهای هلندی که پدر و برادرش در سربرنیتسا کشته شدند، صادر شده است. 

دلیل شکایت حقوقی این افراد علیه دولت هلند آن است که نیروهای پاسدار صلح هلندی بستگان آنها را به صرب‌های بوسنیایی که تحت فرمان ژنرال راتکو ملادیچ قرار داشتند، تحویل دادند. 

ریزو مصطفیچ و حسن نوهانویچ هر دو در زمان سقوط سربرنیتسا به مقر نیروهای پاسدار صلح هلندی پناه آورده بودند. 

آقای مصطفیچ از این محل بیرون رانده شد و ناچار شد همسرش را که داخل محوطه مقر بود ترک کند. این آخرین باری بود که آقای مصطفیچ دیده شد. 

حسن نوهانویچ، در مقر نیروهای پاسدار صلح هلندی پناه داده شد اما بستگان او مجبور به ترک این محل امن شدند. 

بقایای جسد پدر و برادر او به ترتیب در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۱۰ میلادی کشف شد. 

دادگاه تجدید نظر در لاهه در حکم خود گفته است که نیروهای هلندی که در مواجهه با نیروهای پرقدرتر صرب بوسنیایی ناچار به عقب‌نشینی و خروج از سربرنیتسا شدند، باید پیش‌بینی می‌کردند که سربازان تحت امر ژنرال ملادیچ آنها را خواهند کشت؛ چرا که به گفته قضات دادگاه، نیروهای هلندی اعدام و اذیت و آزار مردان مسلمان توسط نیروهای صرب بوسنی را مشاهده کرده بودند. 

این سه مرد آخرین دسته از یک گروه ۵۰۰۰ نفری از مردان مسلمان بوسنیایی بودند که به نیروهای هلندی پناه آورده بودند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین