آفتابنیوز : آفتاب: ایران با در اختیار داشتن ۲۸ میدان مشترک هیدروکربوری شامل ۱۸ میدان نفتی، چهار میدان گازی و ۶ میدان نفت و گاز با هفت کشور همسایه یکی از معدود کشورهای جهان بوده که از این تعداد ساختار مشترک هیدروکربوری برخوردار است.
شرکت ملی نفت ایران تولید از ۱۰ مخزن مشترک نفت و گاز با کشورهای همسایه را از سالهای گذشته تاکنون آغاز کرده و این در حالی است که با وجود ورود به یکصد و سومین سال کشف طلای سیاه در ایران، تولید از ۱۸ مخزن هیدروکربوری مشترک هنوز آغاز نشده است. در بین میادین مشترک نفت و گاز ایران، ۱۵ مخزن در آبهای خلیج فارس و ۱۳ مخزن در خشکی قرار گرفتهاند که ۱۲ حوزه در مرز مشترک با عراق، هفت مخزن در مرز مشترک با امارات، چهار مخزن مشترک با عربستان سعودی، ۲ مخزن مشترک با قطر و عمان و یک مخزن مشترک هیدروکربوری با کویت و ترکمنستان در اختیار داریم.
گزارشهای رسمی از شرکت ملی نفت ایران نشان میدهد که حدود ۵۰ درصد ذخایر گاز طبیعی ایران در مخازن مشترک قرار گرفتهاند که مطابق با اعلام مسوولان وزارت نفت برای توسعه مخازن مشترک گاز در برنامه پنجم توسعه باید حدود ۶۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام شود.
در حال حاضر قطر به عنوان مهمترین شریک ایران در میادین مشترک گاز بطور متوسط روزانه ۳۶۰ میلیون مترمکعب گاز طبیعی از پارس جنوبی برداشت میکند که با اعمال یک برنامه منطقی و با مشارکت شرکتهای بزرگ بینالمللی بزودی ظرفیت تولید گاز خود را به ۴۵۲ میلیون متر مکعب افزایش میدهد.
کارشناسان ارشد شرکت ملی نفت ایران درباره برنامههای جدید قطر برای تخلیه کامل گازهای مشترک پارس جنوبی، میگویند: قطر هماکنون دو سناریو برای برداشت سهم ایران در پارس جنوبی را در دستور کار قرار داده است. بر این اساس قطر با مشارکت شرکتهای بزرگ بینالمللی صنعت نفت جهان از یک سو به دنبال ایجاد مخازن ذخیرهسازی مستقل گاز برای انتقال گاز پارس جنوبی به مخازن مستقل است. از طرف دیگر انجام حفاریهای هوشمند افقی را در دستور کار قرار داده است که این موضوع منجر به افت فشار و افزایش برداشت آبنمک در چاههای بخش ایرانی پارس جنوبی شده است.
گزارشهای مستند شرکت ملی نفت نشان میدهد هماکنون تولید ایران از مخازن مشترک نفتی ۲۴۰ هزار بشکه در روز است اما با توجه به حجم ذخایر و با تکنولوژی و نرخ بازیافت کنونی ظرفیتی برای تولید ۱/۱ میلیون بشکه نفت توسط ایران از میادین مشترک نفت وجود دارد.