کد خبر: ۱۳۱۴۰۶
تاریخ انتشار : ۰۴ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۰:۲۳

طولانی‌ترین اثر گچ‌بری دوره ساسانی در خطر تخریب

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب:‌ سرپرست گروه کاوش محوطه‌ بندیان درگز از وضعیت نامناسب نگهداری از طولانی‌ترین گچ‌بری دوره ساسانی در این محوطه تاریخی خبر داد. 

مهدی رهبر گفت: در بازدیدی که به تازگی از نخستین سایت موزه‌ دوره‌ ساسانی در شهرستان درگز داشتم متوجه شدم که نورپردازی سالنی که برای نگهداری آثار تاریخی کشف شده در محوطه بندیان معین شده بسیار شبیه به نورپردازی های رنگی و چشمک زن مغازه‌های میوه فروشی است!

وی با اعلام اینکه در محل حفاری محوطه تاریخی بندیان آب باران جمع می‌شود گفت: برای پوشش سقف سالن و نورپردازی آن حدود یک میلیارد و دویست میلیون تومان هزینه شده است درحالی که در فصل زمستان روی این پوشش آب جمع می‌شود و سقف آن چکه می‌کند. درست مانند خانه پیرزنی که نمی‌تواند سقف خانه‌اش را تعمیر کند و باید برای جلوگیری از چکه کردن سقف، قابلمه وسط اتاق بگذارد!

سرپرست کاوش محوطه‌ بندیان درگز گفت: به مسئولان استان خراسان اعلام کردم که تا دو سال دیگر به جای گچ‌بری دوره ساسانی و آثار تاریخی، نورپردازی‌های رنگارنگ خواهید داشت! این درحالی است که ما 11 سال با مژه چشمانمان خاک‌های این محوطه را کنار زده ایم و طبیعی است که نسبت به وضعیت نگهداری از آثار کشف شده در آن نگران باشیم.

وی ادامه داد: محوطه باستانی بندیان در شهرستان درگز در استان خراسان رضوی قرار دارد و شامل بزرگ‌ترین گچ‌بری کشف شده از دوران ساسانی است. بنابراین می‌توان گفت که این مکان تنها جایی است که تاریخ مصور را به نمایش گذاشته است.

رهبر گفت: گچبری‏های به دست آمده از این بنا که طول آن به 35 متر می‌رسد، در طول 150 سال عمر باستان‏شناسی کشور بی‏سابقه است. همچنین اهمیت گچ‌بری‌های بندیان نه به طولانی بودن، بلکه به محتوای آن است.

وی با اعلام اینکه این گچ‌برها، صفحات تاریخ مصور دوره بهرام پنجم است تصریح کرد: یکی از مشکلات دوره ساسانی حمله هپتالی‌ها به ایران بوده است که بهرام پنجم با ترفند و حیله به جنگ لشگر عظیم هپتالی‌ها رفت و پادشاه آنها را کشت و به جای پادشاه مقتول پادشاه دیگری را بنشاند و مانند یک پادشاه ایرانی تاج بخشی کرد. او با حضور آناهیتا و اهورامزدا ضیافتی تشکیل داد که در حقیقت دلجویی از مردم هپتالی بود. همه این مسائل به صورت گچ‌بری به نمایش گذاشته شده است.

رهبر از وضعیت نگهداری این گچ‌بری‌ها در سایت موزه شهرستان درگز انتقاد کرد و گفت: این گچ‌بری‌ها مانند پیرمرد بیماری می‌مانند که باید هر هفته یک پزشک آن را معالجه کند اما به نظر می‌رسد که این اثر بی‌نظیر به حال خود رها می‌شود.

وی گفت: طی 11 فصل کاوش، 6 کتیبه و دو سکه متعلق به دوره خسرو اول و دوم کشف شد و اکنون در این سایت موزه نگهداری می‌شود. همچنین در بندیان اولین برج خاموش کشف شده است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین