آفتاب: شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه در بیانیهای نقض حقوق بشر و استفاده از زور علیه غیرنظامیان توسط نیروهای سوریه را محکوم کرده است.
این بیانیه در حالی صادر شد که تانکهای ارتش سوریه پس از گلوله باران شدید، وارد میدان اصلی شهر حماه شدهاند که صحنه اعتراضات ضددولتی بوده است.
همزمان کاخ سفید موضع خود علیه بشار اسد رئیسجمهور سوریه را سخت کرده است و میگوید آمریکا او را سرمنشاء بیثباتی در این کشور میداند.
بیانیه شورای امنیت بدون حمایت لبنان، همسایه سوریه که دمشق در آن نفوذ زیادی دارد، تصویب شد. شورای امنیت ۱۵ عضو دارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک دیپلمات لبنانی در جلسه روز چهارشنبه شورا گفت که این بیانیه به پایان بحران سوریه "کمک" نخواهد کرد.
این اولین بیانیه شورای امنیت درباره بحران سوریه پس از چند ماه مذاکرات پرتنش میان اعضای شورا است.
این بیانیه خواستار "مسئول" شناخته شدن عوامل خشونت در سوریه میشود.
مارک لایال گرانت نماینده بریتانیا در سازمان ملل گفت که این بیانیه حاوی "پیامی روشن، بیابهام و متحد برای حکومت سوریه است: اعمال وحشیانه باید در سوریه پایان یابد، این کشور باید راهی به سوی ثبات پیدا کند."
"این فقط از طریق پایان فوری خشونتها و اجرای بدون معطلی اصلاحات عمیق سیاسی، احترام به حقوق بشر و آزادیهای اساسی ممکن خواهد بود."
بان کی مون دبیر کل سازمان ملل با استقبال از این بیانیه رویدادهای اخیر سوریه را "به طرز بیرحمانهای تکاندهنده" خواند.
بیانیه شورای امنیت که به نام رئیس کنونی آن، هاردیپ سینگ پوری، صادر شد وزن کمتری از یک قطعنامه دارد. این بیانیه نقض "گسترده" حقوق بشر و استفاده از زور علیه غیرنظامیان را محکوم میکند.
این بیانیه اشاره به تحقیقات حقوق بشری که بریتانیا، فرانسه، آلمان و پرتغال در پیشنویسهای قبلی خواستار آن شده بودند را از قلم میاندازد.
قدرتهای اروپایی ابتدا دو ماه قبل خواستار صدور قطعنامهای درباره تحولات سوریه شده بودند اما تا زمان بالا گرفتن مجدد خشونتها در روزهای شنبه و یکشنبه، چین و روسیه تهدید به وتو کردن هر قطعنامهای کرده بودند.
هند، برزیل و آفریقای جنوبی نیز با اقدام شورای امنیت مخالف بودند زیرا میگفتند ممکن است به دخالت نظامی، مانند آنچه در لیبی اتفاق افتاد، منجر شود.
با این حال گفته میشود که بیانیه ریاست شورا نیز وزن قابل توجهی دارد.
در همین حال کاخ سفید نیز موضع سختتری در قبال بشار اسد در پیش گرفته است.
جی کارنی سخنگوی کاخ سفید روز چهارشنبه گفت: "ما نمیخواهیم او به خاطر ثبات در سوریه بماند و در عوض او را سرمنشاء بیثباتی در سوریه میدانیم."
دولت آمریکا تا پیش از این فقط میگفت که بشار اسد مشروعیت خود را از دست داده است اما صریحاً خواستار کنارهگیری او نشده بود.
این مقام کاخ سفید گفت آمریکا در جستجوی راههایی برای فشار بیشتر بر دمشق است.
او گفت: "ما مسلماً به جستجو برای یافتن راههایی برای فشار آوردن بر حکومت سوریه ادامه میدهیم تا دست از خشونت بردارد. و به نظر ما به جرأت میتوان گفت که سوریه بدون آقای اسد جای بهتری خواهد بود."
دولت آمریکا قبلاً تحریمهایی را بر بشار اسد و اعضای دولتش اعمال کرده است و تصور میشود درحال بررسی تحریمهای تازه از جمله علیه صنایع نفت و گاز آن کشور باشد.
دولت سوریه گروههای مسلح تروریستی را عامل بیشتر کشتارها در ناآرامیهای پنج ماه گذشته میداند و میگوید بیش از ۵۰۰ سرباز و مامور امنیتی کشته شدهاند.
مخالفان و گروههای حقوق بشر میگویند بیش از ۱۶۰۰ غیرنظامی کشته شدهاند.