آفتابنیوز : آفتاب: همزمان با برگزاری اجلاس اقتصادی لیبی در قطر، چین و روسیه خواستار راه حل مسالمتآمیز برای بحران سیاسی لیبی و خاتمه درگیری بین مخالفان و طرفداران معمر قذافی شدهاند.
روز چهارشنبه، ۲ شهریور (۲۴ اوت)، محمود جبریل، از اعضای ارشد شورای ملی انتقالی لیبی در یک اجلاس اقتصادی با حضور نمایندگان تعدادی از کشورهای غربی و عرب در قطر شرکت کرده است.
شورای ملی انتقالی از کشورهای حامی خود خواسته است حدود سی میلیارد دلار از اموال مسدود شده حکومت معمر قذافی را برای تامین نیازهای مالی کشور از جمله پرداخت حقوق کارمندان و سایر هزینههای دولتی در اختیار شورا قرار دهد.
وی سپس برای مذاکره با رئیسجمهوری فرانسه در مورد جلب حمایت بینالمللی از روند انتقال قدرت در لیبی به پاریس سفر خواهد کرد.
همزمان، دمیتری مدودف، رئیسجمهوری روسیه، از معمر قذافی و مخالفان او خواسته است تا هر چه سریعتر از جنگ داخلی دست بکشند و برای حل اختلافات خود از راه مذاکره تلاش کنند.
آقای مدودف که پس از ملاقات با رهبر کره شمالی با خبرنگاران سخن میگفت، اظهار داشت "روسیه مایل است لیبیاییها بین خودشان به توافق دست یابند" و افزود "لازم است جنگ داخلی لیبی هر چه زودتر پایان یابد و دو طرف برای دستیابی به توافقی در مورد آینده کشورشان، به مذاکره بپردازند."
رئیسجمهوری روسیه در مورد موقعیت شورای ملی انتقالی لیبی، که رهبری سیاسی مخالفان را برعهده دارد، گفت که در صورتیکه این شورا بتواند کشور را متحد کند، روسیه مایل به شناسایی رسمی آن خواهد بود.
دمیتری مدودف در عین حال تاکید ورزید که با وجود موفقیتهای نظامی نیروهای مخالف در روزهای اخیر، معمر قذافی هنوز هم از نفوذ و توان نظامی قابل توجهی برخوردار است و نمی توان او و طرفدارانش را نادیده گرفت.
همزمان، دولت چین نیز نسبت به ادامه درگیری مسلحانه در لیبی ابراز نگرانی کرده و خواستار توقف جنگ در این کشور شده است.
روز چهارشنبه، سایت اطلاع رسانی وزارت خارجه جمهوری خلق چین خبر داد که دولت این کشور در تماس با شورای ملی انتقالی لیبی، خواستار "انتقال مسالمت آ میز قدرت" در آن کشور شده است.
این نخستین بار است که منابع رسمی چین از تماس با شورای ملی انتقالی خبر میدهند که میتواند نوعی شناسایی موقعیت این شورا به عنوان جایگزین احتمالی حکومت سرهنگ قذافی محسوب شود.
سخنگوی وزارت خارجه چین گفته است که دولت این کشور "حق مردم لیبی برای تصمیمگیری درباره آینده خود را محترم میشمارد و امیدوار است ثبات در این کشور حفظ شود و دولت آینده لیبی به اقدامات موثر برای جلب همکاری جناحهای مختلف مبادرت ورزد و هر چه سریعتر، نظم را به این کشور بازگرداند."
اگرچه شمار روزافزونی از کشورهای جهان شورای ملی انتقالی لیبی را به عنوان طرف مذاکره و رهبر نیروهای مخالف به رسمیت شناختهاند، اما چین هنوز رسماً روابطی با این شورا برقرار نکرده هرچند اظهارات مقامات چینی در روزهای اخیر حاکی از آن است که عملا از حمایت از حکومت قذافی دست کشیدهاند.
در دوره حکومت قذافی، چین دارای روابط نزدیک سیاسی و اقتصادی با لیبی بوده و به نظر میرسد که دولت این کشور نگران آن است که حکومت آینده لیبی مایل به توسعه همکاری های سودآور با چین نباشد.
چین از خریداران نفت خام لیبی و از سرمایهگذاران عمده در صنعت نفت آن کشور بوده و سخنگوی وزارت تجارت چین گفته است انتظار دارد دولت آینده لیبی، از منافع اقتصادی خارجی در آن کشور حمایت کند.
چین و روسیه معمولاً مخالف مداخله خارجی از جمله از سوی سازمان ملل در بحرانهای داخلی کشورهای دیگر بودهاند و موضوعاتی مانند نقض حقوق بشر یا سرکوب اعتراضات توسط دولتها را مسایل داخلی آنها دانستهاند.
در مورد لیبی نیز، اگرچه هر دو کشور، که عضو دایم و دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل هستند، به قطعنامه حمایت از غیرنظامیان در برابر عملیات نظامی حکومت معمر قذافی رای مثبت دادند اما همواره از عملیات نیروهای ناتو علیه مواضع نیروهای دولتی انتقاد به عمل آوردهاند.
وزارت خارجه چین تاکید داشته است که باید نقش محوری در دوره انتقالی در لیبی به جای کشورهای غربی، به سازمان ملل متحد و اتحادیه آفریقا واگذار شود و گفته است که در جنین صورتی، مایل به همکاری برای تسریع روند آشتی ملی و بازسازی لیبی است.
ادامه درگیری در همانحال، گزارشهای رسیده از طرابلس حاکی از آن است که در طول ساعات شب، پایتخت لیبی شاهد مقاومت پراکنده نیروهای وفادار به معمر قذافی در برابر مخالفان بوده است که پس از تصرف مقر رهبر لیبی، به شادمانی در خیابانهای پرداختند.
هتل ریکسوس، که حکومت لیبی برای سکونت خبرنگاران خارجی در طرابلس در نظر گرفته بود، از جمله نقاطی است که شماری از افراد مسلح طرفدار قذافی در اطراف آن موضع گرفتهاند.
خبرنگار بیبیسی گفته است که افراد مسلح این هتل را به محاصره در آورده و در طبقه هم کف آن رفت و آمد میکنند در حالیکه خبرنگاران و شماری دیگر از شهروندان خارجی در یکی از طبقات این هتل جمع شدهاند.
به گفته وی، شرایط در داخل هتل چندان مناسب نیست و ذخیره آب و غذای آن رو به اتمام است.
در گزارشی دیگر، به نقل از مخالفان حکومت سرهنگ قذافی گزارش شده است که عملیات تصرف پایتخت تا کنون حدود چهارصد کشته و چند هزار زخمی برجای گذاشته است و بیمارستانهای طرابلس برای رسیدگی به تعداد زخمیها، با کمبود دارو و امکانات مواجه هستند.
از سوی دیگر، نیروهای مخالف گفتهاند برای دستیابی به توافق با مردم شهر سرت و برقراری صلح در شهر سبها، در جنوب که شاهد درگیری سنگین بین دو طرف بوده، اقداماتی به جریان افتاده است.
شهر سرت زادگاه معمر قذافی و دارای تاسیسات نظامی قابل توجه است و براساس برخی گزارشها، طرفداران سرهنگ قذافی پس از خروج از طرابلس و شهرهای دیگری که به تصرف مخالفان در آمدهاند، از راههای مختلف به شهر رفتهاند.
با اینهمه، مخالفان گفتهاند که ممکن است این افراد به عنوان شهروندان عادی و نه نیروهای مسلح طرفدار حکومت به شهر سرت سفر کرده باشند که در چنین صورتی، حضور آنان نباید مانع از مذاکره با ریشسفیدان این شهر شود.
با وجود تصرف اکثر نقاط پایتخت توسط نیروهای مخالف و نشانههای تضعیف توان رزمی طرفداران حکومت، معمر قذافی در یک پیام رادیویی بار دیگر خواستار قیام "زنان، مردان، جوانان، سالمندان و اهالی طرابلس" و مقابله موثر با مخالفان شده است.
سرهنگ قذافی گفته است: "من از قبایل و از ساکنان طرابلس میخواهم قیام کنند و این شهر را از تبهکاران پاکسازی کنند" و گفته است که مردم لیبی، از تمامی نقاط کشور باید به سوی طرابلس حرکت کنند.
معمر قذافی در بخش دیگری از این پیام گفته است: "من به شجاعت جوانان و حمایت و وفاداری آنان نسبت به من که در تصاویر تلویزیونی از میدان سبز شاهد آن بودهام درود میفرستم اما جوانان ما بهطور کامل از ابعاد خطری که این تبهکاران متوجه طرابلس کردهاند آگاه نیستند."
سرهنگ قذافی از جوانان طرفدار خود خواسته است تا با عملیات مسلحانه، پایتخت را به تصرف خود در آورند.