کد خبر: ۱۳۴۵۶
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۸۴ - ۱۱:۰۸
پرويز ورجاوند,

ضعف دستگاه‌‏هاي اجرايي هميشه شرمندگي مي‌‏آورد

آفتاب‌‌نیوز : دكتر پرويز ورجاوند, وزير فرهنگ دولت موقت و استاد دانشگاه در رشته باستان‌‏شناسي،  در خصوص آبگيري سد سيوند و غرقاب شدن منطقه تاريخي و با ارزش تنگ بلاغي با بيان اين مطلب, گفت: مساله سد سيوند و آنچه كه باعث شده در جامعه يك اتحاد و موضع‌‏گيري در اين خصوص به وجود آيد، فقط به سد سيوند ختم نمي‌‏شود؛ بلكه در مورد تمامي سدهايي كه در ايران در حال ساخت است و نيز در مورد تمام پروژه‌‏هاي كلان عمراني، ما به شكلي مشابه، با سد سيوند مواجه هستيم. 

وي، در ادامه افزود: تمام اين زمين‌‏ها براساس يك شناخت كلي كه ما از سراسر ايران زمين داريم مي‌‏توانند مناطقي باشند كه در آنجا آثاري از دوران پيش از تاريخ ايران و دوران تاريخي به بعد وجود داشته باشد كه در شرايط موجود از چشم افراد عادي مخفي است؛ ولي از ديد كارشناسان باستان‌‏شناسي، با بررسي در اين مناطق قادر بر اين خواهند بود جاي پاي تمدن‌‏هاي قديمي را در طول چندين هزار سال در اين مناطق رديابي كنند. 

وزير فرهنگ دولت موقت، تصريح كرد: درياچه سد سيوند، در بستر يك دره‌‏اي شكل خواهد گرفت كه در اين دره از 6 هزار سال پيش استقرارهاي دوران‌‏هاي مختلف صورت گرفته كه به صورت تپه‌‏ها و روستاهاي نخستين مي‌‏توان نشانه‌‏هايي از اين استقرارهاي كهن را به وضوح مشاهده كرد. 

ورجاوند, گفت: همچنين در دره بلاغي, مسير راه كهن باستاني دوره هخامنشي كه از شوش به تخت جمشيد متصل مي‌‏شده، قرار دارد و به اين اعتبار تمام باستان‌‏شناسي تمدن‌‏ها و فرهنگ‌‏هاي گذشته ايران اهميت دارد به ويژه در رابطه با منطقه‌‏هايي كه در طول يك دوران گسترده به صورت يك جريان متوالي، آن مناطق به لحاظ شرايط زيست محيطي خاص مورد بهره‌‏برداري قرار گرفتند و اگر بتوانند يك بررسي جامع را در چنين بستري انجام دهند، به مقدار فراوان به پاسخ‌‏هايي دست خواهند يافت كه مي‌‏تواند پيوند تاريخي اين منطقه و حضور فرهنگ‌‏ها و تمدن‌‏هايي كه در گام‌‏هاي مختلف با ويژگي‌‏هاي خاص موجبات رشد بخشيدن به تمدن استقرار در ايران را طي كردند، مورد بازشناسي قرار دهند. 

استاد دانشگاه در رشته باستان‌‏شناسي، تاكيد‌‏كرد: با زير آب رفتن تنگ بلاغي, تمامي اين آگاهي‌‏هاي بسيار با ارزشي را كه مي‌‏توان به دست آورد، از دسترس باستان‌‏شناسان براي هميشه بيرون خواهد رفت. 

اين باستان‌‏شناس، اظهارداشت: از ساليان گذشته تلاش بر اين بوده كه تمام پروژه‌‏هاي عمراني در مرحله بررسي و انتخاب مكان, همگام با هيات‌‏هاي باستان‌‏شناسي صورت گيرد و تمام مدت، باستان‌‏شناسان گستره‌‏اي كه براي احداث سد در نظر گرفته شده، منطقه را مورد مطالعه قرار دهند كه با برخورد به آثار تاريخي بتوانند موجبات جابه‌‏جايي اين مكان را با همكاري متخصصان سدساز فراهم كنند و اگر در موردي تمامي مسائل فني به جايي رسيد كه جز اين محل نمي‌‏توان از جاي ديگري را براي اجراي اين پروژه كلان از آن بهره گرفت، فرصت لازم براي كاووش و مستندسازي آثار به باستان‌‏شناسان داده شود. 

ورجاوند, در ادامه اظهارداشت: حاكميت و واحدهاي مختلفي كه كارهاي عمراني انجام مي‌‏دهند؛ هنوز براي ميراث فرهنگي ايران ارزش قائل نيستند. اين رودررويي نامعقول هميشه ميان دستگاه‌‏هايي كه كار عمراني انجام مي‌‏دهند و علاقه‌‏مندان به پاسداري از ميراث فرهنگي وجود داشته است.
 
وي، تاكيد كرد: سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ايران، به شدت ضعيف و ناتوان است و از نظر پاسداري از چيزي كه در اختيارش هست دور نگه داشته شده و هيچ‌‏گاه قادر نبوده كه با حضور شخصيت‌‏هاي توانمندي كه مورد قبول جامعه است، از ميراث فرهنگي كشور پاسداري كند. 

وي افزود: امروز ما قوانين و كنوانسيون‌‏هايي داريم كه به شدت در اين كنوانسيون‌‏ها تجاوز به مكان‌‏ها و آثار فرهنگ‌‏ها و سرزمين‌‏ها در زمان جنگ ديده شده و به شدت جامعه بين‌‏المللي با كساني كه در زمان جنگ به اين آثار لطمه بزنند، برخورد مي‌‏كند. 

ورجاوند، با اظهار تاسف از وضعيت موجود در خصوص حفاظت از ميراث فرهنگي ايران, گفت: براي اين كه آثار و ميراث سرزمين خودمان را از چنگ تجاوزگري‌‏هاي دستگاه‌‏هاي نا به خرد عمراني و اجرايي كشور نجات دهيم، بايد دست به دامن سازمان‌‏هاي جهاني شويم. 

وي، تاكيد كرد: ممانعت از آبگيري سد سيوند يك حركت گسترده ملي را طلب مي‌‏كند و يك مانور هوشيارانه از NGO ها در مكان سد سيوند مي‌‏تواند اين هشدار را به حاكميت بدهد كه اگر زمان لازم را به منظور مطالعه و كاووش در اختيار باستان‌‏شناسان قرار ندهد، سازمان ميراث فرهنگي و وزارت نيرو با موضع‌‏گيري شديد مردم مواجه خواهند شد. 

ورجاوند، در خصوص اعلام دولت از طريق تلويزيون كه مقبره كوروش زير آب نخواهد رفت و منحرف كردن اذهان عمومي، اظهار داشت: براي جامعه ايران ارزش‌‏هاي والاي تاريخي و فرهنگي مورد تجزيه و تحليل قرار نگرفته و دستگاهي مثل تلويزيون كه برنامه‌‏هاي باطل زيادي را در اختيار جامعه مي‌‏گذارد، هنوز نتوانسته در يك مجموعه گسترده‌‏اي از برنامه‌‏ها نشان دهد كه كاووش در يك مكان با قدمتي بيش از تاريخ و دوران داخلي چه نكات ناشناخته‌‏اي را بر ملا مي‌‏كند كه گاه يك جايگاه پيش از تاريخ ارزشي بسيار بالاتر از يك بناي عظيم دوران تاريخي دارد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین