آفتابنیوز : آفتاب: در حالی كه اكثر شاخصهای اقتصادی از ركود اقتصادی دو سال اخیر خبر میدهد، تاسیس پی در پی بانکهای خصوصی، موجب تعجب كارشناسان شده است.
براساس گزارش سایت آینده، در شرایط فعلی با وجود مشكلات شدید در بخش تولید، ركود بازار مسكن، تلاطم شدید بازار ارز و تصرف بازار بورس به وسیله نهادهای شبهدولتی، عرصهای برای فعالیت اقتصادی مهیا نیست. با این حال، طی دو سال اخیر و پس از تغییر و تحولات در بانک مركزی، بانکهای خصوصی یكی پس از دیگری تاسیس میشوند كه این هجوم بیسابقه به عرصه بانکداری خصوصی با سرمایههایی نظیر 200 تا 400 میلیارد تومان عجیب به نظر میرسد.
در این حال بررسیهای آینده نشان میدهد علت اصلی رشد قارچگونه بانکهای خصوصی، سوءاستفاده از سپردههای بانکها در ضعف نظارتی بانک مركزی است.
بنابر قوانین، هر بانک مجاز است تا 10 برابر میزان سرمایه رسمی خود اقدام به دریافت سپرده از مردم كند و این سپردهها را میتواند به صورت وام و تسهیلات بانكی استفاده كند.
با این حال هر چند مطابق با ضوابط، سهامداران و اعضای هیئت مدیره بانکهای خصوصی، مجاز نیستند بیش از 10 درصد سرمایه رسمی بانک، تسهیلات از بانک دریافت كنند، اما به دلیل ضعف نظارتی بانک مركزی، برخی بانکها از این محدوده تخلف میكنند و اكنون دریافت بخش عمده سپردههای مردمی از سوی سهامداران اصلی به یک رویه تبدیل شده است.
در واقع سهامداران اصلی بانک كه معمولا كارتلهای اقتصادی هستند، با تاسیس یک بانک خصوصی یكباره پول خود را ده برابر میكنند؛ به این روش كه پس از تشكیل سرمایه رسمی، بانک اقدام به دریافت 10 برابر آن از مردم تحت عناوین سپردهگذاری میكنند و سپس به جای پرداخت این سپردهها به شكل وام و سرمایهگذاری به متقاضیان، آنها را به عنوان تسهیلات به خود و شركتهای اقماری خود پرداخت میكنند و عملا نقدینگی خود را ده برابر میكنند.
هم اكنون اكثر بانکهای خصوصی به این تخلف میپردازند و شركتهایی كه وامهای كلان از آنها میگیرند، مستقیم یا غیرمستقیم متعلق به سهامداران آنها میباشند.