آفتابنیوز : آفتاب: در حالی كه اجلاس بیداری اسلامی در تهران با حضور همزمان رهبری و سران هر سه قوه با بالاترین سطح مقامات ایران برگزار شد، برخی چهرههای انقلابی كشورهای جهان عرب كه انقلابهای مردمی در آنها در حال رخ دادن است حضور داشتند كه كمتر شناخته شدهاند.
جمهوری اسلامی از دیرباز با جریانات اسلامگرا در كشورهای عربی از جمله مصر، تونس، فلسطین، لبنان، یمن و اردن ارتباطات گستردهای داشته و به عنوان نمونه كمال حلباوی، از اعضای اخوان المسلمین مصر، ابوجره سلطانی، رهبر اخوان المسلمین الجزایر در كنار العجمی الوریمی، از اعضای كادر رهبری جریان اسلامگرای تونس و نماینده ویژه راشد الغنوشی در این اجلاس حاضر شدند.
با وجود آن كه از اردن دعوت خاصی انجام نشده بود، اما چهرههایی چون جمال قدس، نماینده ویژه الازهر و مجدی احمد حسین از مصر، غوقی از لیبی، شهابی، وفاق، سلطانی و محی الحق از پاكستان و معطوق از كویت شركت داشتند.
البته افرادی كه بیشتر برای مردم ایران شناخته شده بودند، افرادی چون برهان الدین ربانی رهبر ائتلاف شمال افغانستان، سید عمار حكیم، ابراهیم جعفری، عادل عبدالمهدی از عراق، موسی ابومرزوق از حماس و رمضان عبدالله، رهبر جهاد اسلامی فلسطین بودند.
اما یكی از چهرههای جالب حاضر در این همایش، وكیل احمد متوكل، وزیر خارجه سابق طالبان بود كه ظاهراً موضوع مذاكره طالبان با آمریكا نیز هم اكنون توسط وی مدیریت میشود.
وی در مصاحبهای كه در حاشیه همین همایش با فارس كرده، آمریكا را مجبور به مصالحه با طالبان دانسته و برای مصالحه نقطه اتصالی را ضروری دانست كه این نقطه اتصال، دفتر سیاسی طالبان است. به گفته وزیر امور خارجه سابق طالبان، مسأله افغانستان یک مسأله 3 بعدی شامل دولت افغانستان، گروه طالبان و آمریكا است.
در این حال یک كارشناس مسایل سیاسی با تقدیر از چهرههایی چون دكتر ولایتی و نقش آنها در این همایس درخصوص این برداشت كه چهرههای درجه اول در این همایش بهندرت دیده شدند، گفت: البته شاید نكته آن است كه بهار عربی در زمان دولت احمدینژاد، آن هم نه در آغاز آن كه وی ارتباط بهتری با كشورهای عربی داشت اتفاق افتاد كه به نظر میرسد ارتباط برخی نخبگان عرب با ایران كمرنگ شده است.
وی افزود: البته ممكن است برخی نخبگان و رهبران اسلامی و عربی بهویژه در كشورهای تازه انقلاب شده، تحت فشار قدرتهای غربی كه به دنبال تاثیرگذاری بر این كشورها هستند، از اینكه با ایران دیده شوند، پرهیز داشته باشند. اما باید توجه داشت گروههای انقلابی این كشورها هم یكدست نیستند و از طیفهای مختلفی تشكیل شدهاند كه امكان ارتباط با بخشی از آنها وجود دارد و اساسا هنر دیپلماسی استفاده از نگرشها و رویكردهای مختلف و بیشترین تاثیرگذاری با امكانات موجود است.
این كارشناس ادامه داد: در واقع وقتی ایران میتواند چهرهای چون وكیل احمد متوكل، وزیر خارجه پیشین طالبان -كه دشمن جمهوری اسلامی به شمار میرفت- را به این اجلاس بیاورد، مشخص است با گروههای میانهروتر كه البته در شرایط كنونی موثرترند، نیز میتوان ارتباط جدی برقرار كرد.
وی در پایان با اشاره به هشدارهای مكرر رهبری درخصوص برنامه كشورهای غربی برای منحرف كردن این انقلابها افزود: این كشورها هم كه قبلاً روابط عمیق با دیكتاتورهای سرنگون داشتهاند، علاوه بر برخی اقدامات نظامی، با برقراری ارتباط با انقلابیون كنونی به اهداف خود دست مییابند و راه جلوگیری از انحراف انقلابها در كشورهای عربی به سوی اهداف غرب، جز از مسیر ارتباط با نخبگان و انقلابیون موثر و سطح اول آنها نمیگذرد.