آفتابنیوز : آفتاب: نماینده مجلس ششم شورای اسلامی، گفت: یک نماینده باید شجاعانه از حق مردم دفاع کند، اما طرح نظارت بر نمایندگان آزادی عمل نماینده را محدود خواهد کرد.
جلال جلالیزاده تصریح کرد: مجلس و پارلمان در هر کشوری از جایگاه خاصی برخوردار است و قوای سهگانه در کشورهای دموکراتیک امروز پذیرفته شده است و در برخی از کشورها جایگاه نمایندگان چنان بالا و شایسته است که اگر یک فرد یک دوره نمایندگی داشته باشد تا آخر عمر از امتیازات معنوی و مادی برخوردار خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه حزب بدون پارلمان و پارلمان بدون حزب بیمعنا است، افزود: در انتخابات آزاد و در کشوری که تعدد احزاب وجود داشته باشد مجلس میتواند مجلس خوبی باشد و در زمان انتخابات نیز رقابت سازنده و خوبی را شاهد باشیم.
جلالیزاده افزود: به صورت کلی در مراحلی که یک کاندیدا طی میکند باید از فیلترهای خاصی عبور کند تا بتواند وارد مجلس شود اما در زمان نمایندگی، نماینگان باید از آزادی عمل برخوردار باشند تا با راحتی خیال مخالفت یا موافقت خود را از مسألهای عنوان کنند.
وی تاکید کرد: طرح نظارت نمایندگان بر نمایندگان نباید به گونهای طراحی شود که آزادی عملی را که نمایندگان دارند از آنها گرفته شود.
این فعال سیاسی تاکید کرد: با مطالعاتی که روی این طرح داشتهام به نظر میرسد مفاد تشکیل دهنده این طرح فعالیت نمایندگان را بسیار محدود میکند و نمایندگان نمیتوانند دیگر آن فعالیتی که بر حسب نمایندگی برعهده دارند را انجام دهند.
جلالیزاده با اشاره به اینکه چنین کاری باعث میشود نمایندگانی که احساس میکردند میتوانند سخن موثری را بگویند و از مصونیت پارلمانی برای دفاع از حقوق مردم استفاده کنند دیگر سخنی بر زبان نیاورند، گفت: آزادی عمل نمایندگان با این نظارت از بین خواهد رفت.
وی تصریح کرد: از نظر سیاسی و اجتماعی مواد این طرح موجب خدشه وارد کردن شخصیت حقیقی و حقوقی مجلس میشود.
این فعال سیاسی با تاکید بر این مطلب که این مسأله در مجالس گذشته و کشورهای دیگر بیسابقه است، تصریح کرد: طبق قانون تخلفات نمایندگان زیر نظر ارگانهای مربوطه بررسی میشود و اگر نمایندهای تخلفی نمایند به این دلیل که همه در برابر قانون یکسانند او نیز باید به مراجع قضایی پاسخگو باشد و این مسأله ربطی به نمایندگی فرد ندارد.
وی همچنین درباره طرح جایگزینی نخستوزیر به جای رئیسجمهور گفت: این طرح با تعریفی که از نظام جمهوری در قانون اساسی شده است تعارض دارد. وقتی گفته میشود جمهوری باید رئیسجمهور از سوی مردم انتخاب شود در غیر این صورت جمهوری بودن حکومت از بین خواهد رفت.
جلالیزاده تاکید کرد: کشور بهگونهای اداره میشود که حتی رهبری نیز به صورت غیرمستقیم از سوی مردم انتخاب میشود، طرح کردن اینگونه مسائل موجب تضعیف کشور خواهد شد و مشکلاتی را برای قوه مجریه کشور محدود میکند.
وی افزود: در کشورهایی که به صورت نخستوزیری اداره میشوند مانند عراق و پاکستان نقش نخستوزیر قویتر از رئیسجمهور است و رئیسجمهور در آن کشورها جنبه تشریفاتی دارد.
جلالیزاده افزود: در ایران همه نهادها و ارگانها تحت نظر رهبری و با نظارت مستقیم ایشان اداره میشود و اگر رئیسجمهور را حذف کنند و نخستوزیری را حاکم کنند حضور مردم در اداره کشور را محدود کردهاند و عملاً چیزی با نام جمهوری نخواهد ماند.
جلالیزاده در پایان گفت: به نظر میرسد کسانی که در پی این تغییرات هستند اعتقادی به جمهوریت نظام و مردم ندارند و باید جلوی اینگونه مسائل گرفته شود.