آفتابنیوز : آفتاب: وزیر خارجه آمریکا ابراز دلسردی کرده و زمزمههای انتقاد از سوی آلمان، اتحادیه اروپا و سازمان ملل نیز به گوش میرسد. تصمیم اسرائیل برای احداث ۱۱۰۰ واحد مسکونی جدید در شرق اورشلیم واکنشهای تندی را برانگیخته است.
دولتهای آلمان و ایالات متحدهی آمریکا، تصمیم اسرائیل در مورد صدور مجوز ساخت ۱۱۰۰ واحد مسکونی جدید در شهرکی در شرق اورشلیم را بهشدت مورد انتقاد قرار دادند.
در حالیکه تلاشهای دیپلماتیک گروه چهارگانه خاورمیانه برای از سرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطینیان جریان دارد، اسراییل موافقت خود را با احداث ۱۱۰۰ واحد مسکونی جدید اعلام کرده است.
این تصمیم حتی انتقاد ایالات متحده، بزرگترین حامی اسرائیل را برانگیخته است. هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد که این تصمیم، گامی غیرسازنده و در خلاف جهت تلاشهایی است که در راه از سرگیری مذاکرات صلح خاورمیانه برداشته میشود.
«سیلی به گوش تلاشهای صلح» سازمان ملل متحد نیز تصمیم اسرائیل را "بسیار نگرانکننده" خواند. به گفتهی یک سخنگوی سازمان ملل، تصمیم احداث واحدهای مسکونی جدید، تلاشها برای از سرگیری گفتوگوها را نقش بر آب میکند.
اظهارات گیدو وستروله، وزیر خارجه آلمان نیز حاکی از نگرانی و انتقاد بود. وی گفت: «این اقدام مغایر با روح و فضای بیانیهی گروه چهارگانه خاورمیانه است.»
وزیر خارجه آلمان افزود: «بهویژه در شرایط کنونی نباید دست به اقدامی زد که ممکن است مانع از سرگیری گفتوگوهای صلح شود.»
کاترین اشتون، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اسرائیل را فراخواند، در تصمیم خود تجدیدنظر بهعمل آورد، زیرا احداث شهرکهای جدید راه حل ایجاد دو کشور مستقل را بهمخاطره میاندازد.
واکنش مقامات فلسطینی به تصمیم اسرائیل در مورد ساخت واحدهای مسکونی جدید تندتر بوده است. صائب عریقات، مذاکرهکننده ارشد تشکیلات خودگردان فلسطین این تصمیم اسرائیل را «یک سیلی به گوش تلاشهای صلح بینالمللی» خواند. به گفتهی وی، این تصمیم اسرائیل در واقع ۱۱۰۰ پاسخ منفی به پیشنهاد گروه چهارگانه است.
گروه چهارگانه خاورمیانه، متشکل از آمریکا، روسیه، سازمان ملل و اتحادیه اروپا در این روزها سخت در تلاش است که دو طرف اسرائیلی و فلسطینی را به میز مذاکره بازگرداند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، توقف شهرکسازی در کرانهی باختری رود اردن و اورشلیم شرقی را پیششرط لازم برای تحقق این تلاشها خوانده است.
فلسطینیان میکوشند، کشوری مستقل پایهگذاری کنند که پایتخت آن قرار است اورشلیم شرقی باشد. این در حالیاست که اسرائیل اورشلیم را "شهری غیرقابل تقسیم" میداند.
۱۱۰۰ واحد مسکونی تازهای که اسرائیل با ساخت آنها موافقت کرده، قرار است در محلهی "گیلو" واقع در شرق اورشلیم که فلسطینینشین است احداث شوند.
اورشلیم شرقی از جمله مناطقی بود که اسرائیل در پی جنگ ۶ روزه در سال ۱۹۶۷ آن را به تصرف خود درآورد. از آن زمان تا کنون شهرکهای متعددی در سرزمینهای اشغالی پدید آمدهاند که احدث آنها از دید فلسطینیان و نیز اکثریت جامعه بینالملل غیرمشروع بوده است.
بنا بر گزارشهای سازمانحقوق بشری اسرائیلی "بتسلم"، از زمان شروع فرایند صلح خاورمیانه که بیست سال پیش به جریان افتاد، شمار شهرکنشینان تا کنون سه برابر شده است.
در این میان، کارشناسان سازمان ملل اسرائیل را به تخریب روزافزون خانههای فلسطینیان در کرانه باختری رود اردن و شرق اورشلیم متهم میکنند. کارشناسان مزبور در نشست شورای جهانی حقوق بشر وابسته به سازمان ملل در ژنو، این اقدام را "نقض غیرقابل قبول حقوق بشر" خواندهاند.
به گفتهی آنان، از ماه ژانویه سال جاری میلادی تا کنون، دستکم ۳۸۷ دستگاه ساختمان، از جمله ۱۴۰ واحد مسکونی که به فلسطینیان ساکن در کرانه باختری و شرق اورشلیم تعلق داشته، تخریب شدهاند؛ اقدامی که آواره شدن ۷۵۵ فلسطینی را به دنبال داشته است.