آفتابنیوز : آفتاب: روایت مشکلات طلای سرخ ایران هرسال به گونهای جلوه میکند، یک سال مشکل ارزان بودن قیمت مطرح است، یک سال مشکل صادرات و سالی دیگر با مشکل سرمازدگی روبروست و همچنان این مشکلات تداوم دارد، این بار طلای سرخ ایران با مشکل خشکسالی و بیآبی دست و پنجه نرم میکند.
کشاورزان جنوب استان خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی همهساله در اواخر مهر و اوایل آبان که موعد برداشت طلای سرخ است، ثمره زحمات خود را با هزاران امید برداشت میکنند، اما امسال کشاورزان سختکوش که با مشکلات عدیدهای مواجهاند، باید برای مشکل بیآبی مزارع زعفران که خاص مناطق نیمه گرمسیری و نقاطی است، به فکر بازار سیاه آب باشند و این در حالی است که زمان اولین آبیاری، فاکتوری بحرانی است که بر مقدار و کیفیت راندمان محصول تأثیرگذار است.
براساس تحقیقات انجام شده درمزرعه مشخص شده است، زمانی که دمای هوا به 12 درجه سانتیگراد میرسد، گلدهی رخ میدهد، همینطور 2 تا 3 هفته پس از آبیاری، گلدهی به وقوع میپیوندد.
اولین آبیاری بایستی زمانی انجام شود که بعد از این دوره زمانی، زعفران قابل برداشت باشد. در این مطالعه مناسبترین تاریخ برای اولین آبیاری با احتمالات 50 ،75 و 95 درصد برای نقاط مختلف استانهای خراسان تعیین شده و پهنهبندی لازم انجام میشود.
براساس نتایج حاصله، تاریخ گلدهی و زمان انجام اولین آبیاری گیاه زعفران بسته به اقلیم و دمای منطقه مورد مطالعه، بسیار متفاوت است. در مکانهایی با ارتفاع بالاتر از سطح دریا و میانگین دمای کمتر، معمولا تاریخ گلدهی و زمان آبیاری زودهنگام و در اوایل پاییز است.
با کم شدن ارتفاع و بالا رفتن دمای هوا، تاریخ گلدهی و زمان انجام اولین آبیاری به اواسط و حتی به اواخر پاییز منتقل میشود.
خرید آب با قیمتی 3 برابر قیمت واقعی ولیالله صانعی، دبیرانجمن صنفی تولیدکنندگان زعفران خراسان رضوی اظهارکرد: قهر طبیعت در چند سال گذشته موجب کم شدن آب قنوات و کاهش سطح آب چاههای عمیق برای آبیاری زعفران شده است.
وی با تاکید بر اینکه آبیاری بیشتر مزارع رعفران استان باید با همت دولتمردان و به وسیله تانکر انجام شود، بیان کرد: در حال حاضر زعفرانکاران مجبور به خرید آب با تانکر و با قیمتی 2 تا 3 برابر قیمت واقعی شدهاند.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه هوا در پاییز سرد میشود و محصولات دیگر کشاورزی احتیاج به آب ندارند، لذا باید از چاههای مجاور مزارع زعفران برای آبیاری استفاده کرد.
گران بودن کود اوره، از مشکلات زعفرانکاران خراسان رضوی وی مشکل دیگر زعفرانکاران خراسان رضوی را مشکل کود اوره در بازار دانست و یادآور شد: هر هکتار مزارع زعفران نیاز به 150 کیلو کود اوره دارد و حال آنکه ایران صادرکننده این کود است، باید زعفرانکاران خراسان رضوی کود اوره را بیش از قیمت واقعی از بازار آزاد تهیه کنند.
دبیرانجمن صنفی تولید کنندگان زعفران خراسان رضوی با تاکید بر اینکه درآمد اهالی روستاهای خراسان جنوبی و جنوب خراسان رضوی از زعفران تامین میشود، خاطرنشان کرد: زعفران علاوه بر اینکه از ارزش بالایی نسبت به سایر محصولات کشاورزی برخوردار است، اشتغال و درآمدزایی خوبی را هم برای کشاورزان فراهم کرده است.
یک ششم مزارع زعفران تربتحیدریه با کمبود آب مواجه است سعادت علینیا، مدیر جهاد کشاورزی شهرستان تربت حیدریه نیز درخصوص مشکل کم آبی گفت: سطح زیر کشت زعفران در این شهرستان بالغ بر 6830 هکتار است.
وی با اشاره به تولید سالانه 22 تن زعفران در شهرستان تربت حیدریه، اظهارکرد: میزان بارندگی در این شهرستان در سال جاری نسبت به سال گذشته 50 درصد کاهش یافته است.
وی با تاکید بر اینکه خشکسالی بر تولید همه محصولات کشاورزی شهرستان تاثیر گذاشته است، تصریح کرد: علاوه بر این، خشکسالی بر محصول استراتژیک زعفران تاثیر خود را گذاشته است.
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان تربت حیدریه از کاهش آبدهی و یا خشک شدن قنوات شهرستان برای آبیاری مزارع زعفران خبر داد و تاکید کرد: یک ششم از مزارع زعفران شهرستان تربت حیدریه با کمبود آب مواجه شدهاند.
علینیا با بیان اینکه تولید زعفران در شهرستان تربت حیدریه در سال جاری به طور قطع و یقین کاهش خواهد یافت، تصریح کرد: پیشبینی میشود که تولید زعفران در سال جاری نسبت به سال گذشته بین 20 تا 25 درصد و شاید هم بیشتر کاهش یابد.
وی درخصوص آبیاری مزارع زعفران شهرستان تربت حیدریه که دچار کمبود آب شدهاند، افزود: فرماندار این شهرستان جلساتی را با معاونت برنامه ریزی استانداری خراسان رضوی برای تخصیص اعتبار آبرسانی برای مزارع زعفرانی که دچار بحرای بیآبی هستند، برگزار کرده است و امیدواریم با تخصیص اعتبار، کار آبرسانی به مزارع رعفران دچار کمبود آب را آغاز کنیم.
مدیرجهاد کشاورزی شهرستان تربت حیدریه تاکید کرد: در صورت عدم تخصیص اعتبار باید زعفرانکاران با توجه به تقاضای بیش از اندازه آب، مزارع زعفران خود را با هزینههای هنگفت و به وسیله تانکر آبرسانی کنند.
علینیا درخصوص پیشبینی قیمت زعفران درسال جاری، خاطرنشان کرد: قیمت این محصول تابع عرضه و تقاضاست، ولی با جلسات برگزار شده به دنبال خرید توافقی زعفران با قیمتی بین 17 تا 18 میلیون ریال از کشاورزان هستیم.