کد خبر: ۱۳۶۵۵۹
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۹۰ - ۱۰:۵۱
کارون هم خشک می‌شود؟

كارون پياده‌رو شده ‌است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: عرض رودخانه کارون در زیر پل اهواز به محلی برای پیاده‌روی تبدیل شده‌است.

سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان گفت: «زیر پل تاریخی و قدیمی اهواز ماهی‌های زیادی مرده‌اند و حتی سربازان چادرهایی برپا کرده و در آن محل زندگی می‌کنند.»

"مجتبی گهستونی"، ‌در مورد خشکی کارون گفت: «جزایر زیادی که به دلیل کم‌آبی کارون ایجاد شده باعث شده که در دو سمت پل سفید اهواز،‌ چشم‌انداز یک‌دستی از کارون وجود نداشته‌باشد.»

وی تاکید کرد که حتی اگر از روی پل نادری که غرب و شرق شهر اهواز را به یکدیگر متصل می‌کند، به سمت جنوب نگاه کنیم جزیره‌ای در حد پارک جزیره در حال شکل‌گیری است.

گفته می‌شود در دهه 50 جزیره‌ای که به نام جزیره پارک معروف شده، 10 متر مربع بوده اما اکنون این جزیره نزدیک به 13 هکتار مساحت پیدا کرده‌است. در طول سال‌های گذشته طرح‌های مختلفی برای استفاده از این جزیره مانند شهر‌بازی، موزه سازه‌های آبی و آثار تاریخی، باغ پرندگان مطرح شده‌است.

گهستونی با تاکید بر این نکته که همه بستر رودخانه کارون خشک نشده اما به دلیل گستردگی تشکیل جزایر در کارون، موضوع خشکسالی کارون در منطقه اهواز به فاجعه تبدیل شده‌است.

سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان با یادآوری صحبت شهردار شیراز مبنی بر ساخت 20 پارک ساحلی جدید در حاشیه رودخانه کارون گفت: «عرض رودخانه کارون در حال کم شدن است چون در هر دو طرف شرق و غرب بیش از 100 متر را خشک می‌کنند تا در حاشیه رودخانه، پارک ساحلی ساخته شود.»

این فعال میراث فرهنگی و محیط زیست تاکید کرد که شهر اهواز به واسطه پر آبی کارون در این منطقه ایجاد شده‌است و کارون رودخانه‌ای بود که امکان کشتیرانی در آن وجود داشت.

گهستونی با یادآوری سد سازی‌های انجام گرفته در بستر کارون گفت: «سدهای کارون 3، 4، شهید عباسپور، سد مسجدسلیمان، گتوند علیا، سد مخزنی گتوند و سدهای کوچک و بزرگ دیگر حجم زیادی از آب کارون را در خود جمع کرده و موجب خشکی رودخانه در مقاطع دیگر می‌شوند.»

او تاکید کرد که «مشکل آب در شهرهای آبادان، خرمشهر و شادگان به یک مشکل اساسی تبدیل شده در حالی‌که رودخانه کارون به استخر فاضلاب شهری و صنعتی تبدیل شده‌است.»

سخنگوی انجمن دوستداران میراث فرهنگی تاریانا خوزستان با یادآوری این نقل قول از یکی از نمایندگان استان در مجلس که گفته بود 200 میلیون متر مکعب فاضلاب شهری و صنعتی به کارون می‌ریزد، افزود: «آلودگی رودخانه کارون قابل کتمان نیست.»

گهستونی با یادآوری حضور 18 نفر نماینده از استان خوزستان در مجلس گفت: «از نمایندگان استان خوزستان در مجلس انتظار داریم که بیش از این از کارون به‌عنوان یک منبع مهم و حیاتی که تمدن‌های مهمی در کنار آن ایجاد شده، مراقبت کنند.»

رود کارون پرآب‌ترین و بزرگ‌ترین رودخانه ایران است و با طول ۹۵۰ کیلومتر طولانی‌ترین رودی‌ست که تنها در داخل ایران قرار دارد.

کارون همچنین تنها رود ایران است که بخشی از آن قابل کشتیرانی است، آب آشامیدنی کلان‌شهر اهواز هم از رودخانه کارون تامین می‌شود.

در حاشیه این رود تمدن‌های بزرگی از ایران شکل گرفته‌است.

سرچشمه شاخه‌های اصلی کارون (ارمند و بازفت) و چشمه دیمه، زردکوه بختیاری در استان چهار محال و بختیاری است ولی شاخه‌های فرعی آن از کوه‌های مختلف سرچشمه می‌گیرند مانند خرسان از دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد و دز از ارتفاعات لرستان.

این رود، پس از عبور از مناطق کوهستانی و پر پیچ و خم، در منطقه‌ای به نام گتوند وارد دشت خوزستان می‌شود. رود کارون در شمال شوشتر به دو شاخه تقسیم می‌شود که در جنوب شوشتر به یکدیگر متصل می‌شوند.

مهم‌ترین شاخهٔ فرعی کارون، رود دز است که در شمال اهواز به کارون ملحق می‌شود. رود کارون در مرز ایران و عراق، به اروندرود پیوسته و روانه خلیج فارس می‌شود.پیچ و خم‌های موجود در سر راه این رود، خوزستان را به جلگه‌ای بی‌نظیر تبدیل کرده‌است.

روزانه ۲۰ هزار متر مکعب آب از رودخانه کرخه توسط کانالی معروف به کانال شهید چمران به رودخانه کارون منتقل می‌شود.

سدهای مختلفی روی این رودخانه ساخته شده‌اند که مهم‌ترین آنها، سدهای کارون ۱، کارون ۳، کارون ۴، مسجدسلیمان و در پایین‌تر، سدهای گتوند علیا و سد تنظیمی گتوند هستند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین