آفتاب: یک فعال محیط زیست، اعلام کرده که علاوه بر اسد تقیزاده، دو محیطبان دیگر نیز به اتهام قتل در انتظار قصاصاند.
محمد درویش، عضو مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع، گفته است که ماه گذشته اتفاق مشابهی در شیراز، و همین دو سه روز پیش نیز اتفاق دیگری در یزد افتاده و یک محیطبان در طرح حفاظت از یوزپلنگ در درگیری با یک شکارچی او را کشته است. هر دوی این محیطبانان اکنون در صف قصاصاند.
درویش به سایت قانون گفته است: اکنون شرایط به صورتی است که بهتر است به محیطبان «یک عصا بدهند» چرا که با دادن اسلحه به او در واقع «حکم قتل محیطبان» امضا شده است.
نویسنده وبلاگ مهار بیابانزایی پرسیده است: چگونه است که یک نفر در حین ماموریت برای حفاظت محدوده مورد حفاظتش وارد عمل میشود، با متجاوزینی که غیرقانونی وارد این منطقه شدهاند درگیر میشود، جان خودش را به خطر میاندازد، و بعد به جای اینکه به وی مدال یا پاداش بدهند باید دست کم چندسالی از عمرش را در زندان بگذراند، به شرط اینکه دست خانواده مقتول را ببوسد، عذرخواهی کند، و میلیونها تومان پول پرداخت کند تا از گناه او بگذرند؟
محیطبانان با توجه به شرایط کاری خود، وضعیتی شبیه نیروهای انتظامی یا شبه نظامی دارند اما هنگام درگیری مسلحانه یا خطرات مشابه، فقط قوانین کارمندان دولتی در مورد آنان اعمال میشود.
این افراد برای استفاده از سلاح، آموزشهای مربوط به تیراندازی را نیز میگذرانند اما علیرغم داشتن حکم ضابط قضایی، مجوز حمل سلاح و گذراندن دوره آموزشی استفاده از آن، اگر با این اسلحه مهاجم را زخمی کنند باید دیه بدهند، اگر او را بکشند باید قصاص شوند.
در ۹۰ سال اخیر در آمریکا حدودا ۲۵ محیطبان کشته شدهاند که دلیل مرگ ۹۵ درصد آنها حوادث طبیعی مانند سقوط از کوه بوده اما در ایران در ۳۰ سال اخیر ۱۱۲ نفر محیطبان و ۱۱ نفر جنگلبان کشته شدهاند، یعنی تلفات ۱۲۳ نفری که در هیچ کشور دیگری مشابه ندارد.
فعالان محیط زیست معتقدند که اگر حکم اعدام تقیزاده اجرا شود، ۲۷۰۰ محیطبان ایرانی، دیگر انگیزهای برای دفاع از طبیعت نخواهند داشت و جان خود را به خطر نخواهند انداخت.