کد خبر: ۱۳۷۰۷۵
تاریخ انتشار : ۲۴ مهر ۱۳۹۰ - ۱۸:۳۵

راهپیمایی‌ در ۸۰ کشور علیه "نظام ناهنجار بانکی"

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: سیاستمداران نسبت به اعتراض‌ها علیه قدرت نهادهای بانکی تفاهم نشان می‌دهند. معترضان خواستار نظارت سخت‌گیرانه‌تر بر نظام بانکی، سهیم کردن بانک‌ها در تأمین خسارت‌های مالی و اجرای عدالت اجتماعی بیشتر هستند.

امواج جنبشی که از چهار هفته پیش در نیویورک آغاز شد و خود را "وال استریت را اشغال کنید!" می‌نامد، به دیگر شهرهای آمریکا و فراسوی ایالات متحده رسیده است.

روز شنبه (۱۵ اکتبر/ ۲۳ مهر) در بیش از ۹۵۰ شهر از ۸۲ کشور جهان تظاهرات و اجتماعاتی علیه قدرت بانک‌ها برگزار شد. معترضان خواستار کنترل مؤثر سیاسی بر بازار مالی جهان، سهیم کردن هرچه بیشتر بانک‌ها برای غلبه بر بحرانی مالی و نیز اجرای عدالت اجتماعی بیشتر شدند.

در نیویورک، زادگاه جنبش "اشغال وال استریت"، در تظاهرات روز شنبه شماری تظاهرات‌کننده دستگیر شدند. این تظاهرات به میدان "تایم" در مرکز شهر کشیده شد. در برخوردهایی که با پلیس صورت گرفت ۷۰ نفر به طور موقت بازداشت شدند.

شماری از تظاهرات‌کنندگان در اعتراض وارد یک شعبه‌ی "سیتی بانک" شدند. برخی نیز به داخل بانک رفتند و حساب‌بانکی خود را بستند. در پی آن پلیس شماری را به دلیل ایجاد ناآرامی دستگیر کرد.

تظاهرات و اجتماعاتی نیز از شهرهای پیتسبورگ (در ایالت پنسیلوانیا) با دو هزار شرکت‌کننده و اورلاندو (فلوریدا) با ۱۵۰۰ نفر گزارش شده است. در دیترویت (میشیگان) نیز حدود ۲۰۰ فرد معترض در هوای سرد در یک پارک مشهور شهر، شب را به صبح رساندند.

تظاهرات‌کنندگان در اعتراض به قدرت متکبرانه‌ی بانک‌ها، خواستار افزایش مالیات افراد ثروتمند و بهبود نظام تأمین اجتماعی شدند. سندیکاها و اتحادیه‌های کارگری آمریکا از موج اعتراضات حمایت کرده‌اند.

دیوال پاتریک، فرماندار ماساچوست، به دیدار تظاهرات‌کنندگان در بوستون رفت. وی گفت که با برخی نظرات معترضان در زمینه‌ی نگرانی نسبت به بیکاری گسترده، تأمین بیمه‌های درمانی و نفوذ پول در عرصه‌ی سیاست موافق است.

تظاهرات در سطح اروپا

در اروپا معترضان به نظام مالی جهانی، از جمله در کلان‌شهرهای آتن، لندن، برلین، پاریس، بروکسل، آمستردام، لاهه و لیسبون دست به تظاهرات گسترده زدند. به گزارش خبرگزاری آلمان، در تظاهرات ۵ هزار نفره در لیسبون، یک تظاهرات‌کننده‌ی جوان ۲۵ ساله گفت: «ما همه قربانی سوداگران مالی هستیم و ما باید این سیستم فرسوده را متحول کنیم.»

سازماندهندگان اعتراض‌ها در آلمان شمار تظاهرات‌کنندگان را حدود ۴۰ هزار نفر اعلام کردند. فقط در برلین حدود ۱۰ هزار نفر در منطقه‌ای که ساختمان‌های دولتی وجود دارند، دست به تظاهرات زدند.

در حاشیه‌ی تظاهرات در پایتخت آلمان درگیری‌هایی میان پلیس و تظاهرات‌کنندگان صورت گرفت. به گفته‌ی مقام‌های پلیس، مأموران امنیتی مانع از حرکت گروهی از معترضان خشمگین به سوی ساختمان رایشتاگ (پارلمان فدرال آلمان) شدند.

به گزارش جنبش ضدجهانی‌شدن "اتک"، در فرانکفورت حدود ۸ هزار نفر در برابر بانک مرکزی اروپا تجمع کردند. پلیس شمار آنها را ۵ هزار نفر برآورد کرده است. تظاهرات‌کنندگان با شعارهای "شما آینده‌ی ما را قمار می‌کنید!" و "پول مردم را خرج خسارت‌های خصوصی نکنید!" به سیاست دولت‌ها در قبال بانک‌ها و عملکرد سوداگرانه‌ی آنها اعتراض کردند.

جنبش "اتک" شمار تظاهرات‌کنندگان را در کلن ۱۵۰۰ نفر، در مونیخ یک هزار نفر، در هامبورگ ۵ هزار، در لایپزیگ ۲۵۰۰ نفر و در اشتوتگارد ۳ هزار نفر برآورد کرده است.

۲۰۰ هزار نفر در رم و ۵۰۰ هزار نفر در مادرید

در رم تظاهرات به خشونت کشیده شد. حدود ۲۰۰ هزار نفر روز شنبه به خیابان‌ها ریختند. در پی برخوردهایی که ایجاد شد، حدود ۷۰ نفر زخمی شدند که حال شماری از آنها بسیار وخیم است. در خیابان‌های رم شماری خودرو و ماشین‌های حمل زباله نیز به آتش کشیده شدند. تظاهرات‌کنندگان خشمگین یک ساختمان نیمه‌ساخته‌ی وزارت دفاع ایتالیا را نیز طعمه‌ی آتش کردند. آنها شیشه‌های ساختمان‌های تجاری و بانک‌ها را با پرتاب سنگ خرد کردند. 

دودی غلیظ بر فراز مرکز شهر به هوا برخاسته بود. در طول ساعت‌ها درگیری سخت که پلیس با تظاهرات‌کنندگان داشت، نیروهای امنیتی ۱۲ نفر را دستگیر کرد.

حرکت ضد وال استریت به جنبش اعتراضی جوانان علیه ناهنجاری‌های اقتصادی اسپانیا نیز تکانه‌ا‌ی جدید داد. مادرید، پایتخت اسپانیا، روز شنبه شاهد اجتماع حدود نیم میلیون نفر از شهروندان این کشور بود. در بارسلون نیز حدود ۱۴۰ هزار نفر به خیابان‌ها آمده بودند.

تفاهم سیاستمداران با معترضان

حزب سوسیال دمکرات آلمان، حزب سبزها و حزب چپ‌های آلمان از موج اعتراض‌ها استقبال کرده‌اند. وولفگانگ شویبله، وزیر امور مالی آلمان ضمن ابراز تفاهم با خواست معترضان، گفت که مسئولیت دولت‌ها در این است که روشن کنند، این حوزه‌ی سیاست است که قواعد بازار را تعیین می‌کند.

در این رابطه زیگمار گابریل، رئیس حزب سوسیال دمکرات آلمان، به هفته‌نامه‌ی اشپیگل گفت: «این خوب است که در آلمان در صورت امکان افراد زیادی در حرکت‌های اعتراضی مسالمت‌آمیز علیه سلطه‌ی بازار مالی شرکت کنند.» وی تأکید کرد که باید میان سرمایه‌گذاری‌های سوداگرانه‌ی بانکی و امور تجاری بانک‌ها تفکیک قائل شد.

کلاوس ارنست، رئیس حزب چپ آلمان، این حرکت اعتراضی را "شورش انسان‌های متعهد" نامید. وی افزود، تا زمانی که اقدامی در جهت کنترل بازار مالی صورت نگیرد، اعتراض‌ها ادامه خواهند داشت.

سون گیگولد، از بنیان‌گذاران جنبش "اتک" و از نمایندگان حزب سبزها در پارلمان اروپا، اعتراض‌های جهانی علیه بانک‌ها را آغاز یک رویکرد فکری نوین در سطح جهان ارزیابی کرد.

از نظر گیگولد، درک از بحران مالی دستخوش دگرگونی شده است. وی در یک مصاحبه‌ی تلویزیونی گفت: «حال مشخص می‌شود که کمبودهایی در حوزه‌ی عدالت وجود دارد، اینکه بارها و بارها بانک‌ها را نجات داده‌اند، ولی تأمین خسارت‌های این بحران به طور منصفانه تقسیم نشده است.» وی افزود، این امری است که حوزه سیاست باید نسبت به آن واکنش نشان دهد.

معترضان می‌گویند، نهادهای بانکی نفوذ بسیاری در حوزه‌‌ی سیاست و بر سیاستمداران دارند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین