آفتابنیوز : آفتاب: هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا با اعلام حمایت از جنبشهای اعتراضی در کشورهای عربی، تأیید کرده است که آمریکا گاهی به دلیل شرایط و منافع خود رفتار متفاوتی را با جنبشهای دمکراسیخواهانه در پیش میگیرد.
هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه آمریکا که در همایشی مربوط به جنبشهای اعتراضی در کشورهای عربی موسوم به "بهار عربی" در مؤسسه ملی دمکراسی واشنگتن سخن میگفت، شورای نظامی حاکم در مصر را به طور ضمنی به خاطر کندی و اهمال در ایجاد شرایط لازم برای برگزاری انتخابات سراسری در این کشور، سرزنش کرد.
خانم کلینتون در این سخنرانی تایید کرد که منافع آمریکا گاهی در مغایرت با حمایتهای این کشور از برقراری دمکراسی در خاورمیانه است اما در عین حال خاطرنشان ساخت، آزادیهای دمکراتیک بهترین ضمانت برای ثبات درازمدت در منطقه هستند.
به گفته وزیر امور خارجه آمریکا، این کشور گاهی رفتار متفاوتی را با جنبشهای طرفدار دمکراسی در پیش میگیرد اما هرکدام از این موقعیتها با یکدیگر متفاوتند و منافع ایالات متحده در برخی موارد این کشور را مجبور به اتخاذ مواضع متفاوت در قبال این تحولات میکنند.
هیلاری کلینتون ضمن اشاره به انتقادات مطرح شده نسبت به سیاست دوگانه این کشور در قبال سوریه و لیبی اذعان داشت: «در برخی موارد همچون لیبی، ما میتوانیم کشورهای زیادی را با هدف حفاظت از غیرنظامیان و کمک به مردم لیبی برای آزاد کردن کشورشان در کنار یکدیگر جمع کنیم بدون آنکه یک آمریکایی جان خود را در این راه از دست دهد. اما در موارد دیگر برای رسیدن به همین هدف بایستی به تنهایی وارد عمل شویم که همین امر هزینههای بیشتر، ریسکبالاتر و شاید حتی کمک از نیروی نظامی زمینی را به همراه خواهد داشت.»
به گفتهی خانم کلینتون، انتخابهای آمریکا نظیر مبارزه با شبکه تروریستی القاعده، دفاع از متحدان این کشور یا تأمین یک منبع امن انرژی "منعکسکنندهی منافع دیگری در منطقه" هستند که در عمل "تأثیر واقعی بر زندگی شهروندان آمریکایی" دارند.
وزیر امور خارجه آمریکا اظهار امیدواری کرد که با گذشت زمان و روی کار آمدن دولتهای دمکراتیک در خاورمیانه "پایههای اساسی تأمین هر سه این موارد" ایجاد شود.
هیلاری کلینتون در بخش دیگری از سخنان خود به طور ضمنی انتقاداتی را متوجه شورای نظامی حاکم بر مصر ساخت که پس از برکنار شدن حسنی مبارک، رئیسجمهور این کشور و یکی از متحدان چندین سالهی ایالات متحده در منطقه، هماینک عهدهدار اجرای امور در مصر شده است.
خانم کلینتون نسبت به عدم آمادگی مصر برای برگزاری انتخابات سراسری در این کشور تا کنون، اظهار داشت: «در صورتی که قدرتمندترین نیروی سیاسی در مصر همچنان گروهی از مقامات رسمی غیرمنتخب مردمی باشند، به این ترتیب آنها بذر ناآرامیهای آتی در این کشور را خواهند کاشت. مصریها در این صورت فرصتی تاریخی را از دست میدهند و ما نیز از این قاعده مستثنی نخواهیم بود.»
به گفته هیلاری کلینتون؛ دولت آمریکا بایستی علیرغم عدم توافق با رهبرانی نظیر احزاب اسلامی که در انتخاباتی دمکراتیک در منطقه به قدرت رسیدهاند، آمادگی همکاری با آنان را داشته باشد.
یکی از موارد مورد اشاره حزب اسلامگرای نهضت در تونس بود که در نخستین انتخابات آزاد این کشور پس از سرنگونی زین العابدین بن علی اکثریت آرا را کسب کرد.
خانم کلینتون با اشاره به این امر که عملکرد این احزاب مهمتر از نامشان است خاطر نشان ساخت، تمامی احزابی که به مواردی نظیر اجرای قانون، حمایت از آزادی بیان و حقوق زنان احترام میگذارند، بایستی به عنوان رهبران سیاسی قانونی در نظر گرفته شوند.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین با انتقاد از رفتار خشونتآمیز دولت بحرین در سرکوب اعتراضات مردمی اضافه کرد که ایالات متحده به "گفتوگوهای صریح" خود با دولت بحرین ادامه خواهد داد.
هیلاری کلینتون با اشاره به رفتار دولت سوریه در به کارگیری خشونت برای خاموش کردن اعتراضات چندین ماه در این کشور نیز گفت: «تمامی رهبرانی که در تلاشند آینده را به کمک اسلحه متوقف کنند، باید بدانند که روزهای حکومتشان به پایان خود نزدیک میشود.»