آفتابنیوز : آفتاب: جلسه لویه جرگه با شرکت نزدیک به دو هزار نفر در کابل، رسماً گشایش یافته است.
در این جرگه، علاوه بر نمایندگان مردم از سراسر افغانستان، شماری از رهبران سابق جهادی و اعضای کابینه افغانستان، به شمول حامد کرزی، رئیسجمهوری شرکت دارند.
در نخستین دقایق گشایش این جرگه، صبغت الله مجددی، از رهبران سابق جهادی، به عنوان رئیس موقت لویه جرگه تعیین شد.
قرار است شرکتکنندگان این جرگه، در چهار روز آینده روی مسایلی چون طرح مصالحه با طالبان و امضای پیمان استراتژیک میان افغانستان و آمریکا بحث کنند.
تدابیر امنیتی در آستانه گشایش این اجلاس چهار روزه در کابل شدید بوده است.
نیروهای اضافی پلیس، ارتش و کارمندان امنیت ملی در ساحات مختلف شهر مستقر شدهاند و رفت و آمد افراد و وسایط به شدت تحت نظارت قرار دارد.
شماری از خانههای مسکونی در نزدیکی محل برگزاری لویه جرگه در کابل از سوی نیروهای امنیتی بازرسی شده است.
همچنین گزارشها می رساند که نیروهای اضافی امنیتی در اطراف شهر کابل مستقر شده و افرادی که میخواهند وارد شهر شوند، باید کارت هویت معتبر داشته باشند.
نگرانیهای امنیتی در آستانه برگزاری این نشست در کابل گسترده بوده است. گروه طالبان ادعا کردهاند که به طرح امنیتی دولت افغانستان برای این جرگه دسترسی یافتهاند؛ ادعای که از سوی مسئولان افغان به شدت تکذیب شده است.
همزمان با اعلام طالبان مبنی به دستیابی به طرح امنیتی لویه جرگه، نیروهای امنیتی یک مهاجم انتحاری را در نزدیکی محل برگزاری این جرگه به ضرب گلوله از پا درآوردند و همزمان، دو مهاجم احتمالی دیگر را بازداشت کردند.
گروه طالبان هشدار دادهاند که به هرکسی که در این جرگه شرکت کند، حمله خواهند کرد.
طالبان ادعا کردهاند که نقشه امنیتی لویه جرگه را بدست آورده اند
در کنار تهدیدهای امنیتی، مخالفتهای سیاسی با برگزاری این جرگه نیز شدید بوده است.
ائتلافهای سیاسی و حلقاتی در پارلمان افغانستان با برگزاری این جرگه مخالفت کرده و آن را گامی در راستای تضعیف نهادهای قانونی و منتخب افغانستان از جمله پارلمان دانستهاند.
شماری از تحلیلگران افغان نیز باور دارند که برگزاری این جرگه در نبود طرح نهایی پیمان استراتژیک افغانستان و آمریکا، بینتیجه خواهد بود.
هارون میر، از تحلیلگران افغان به بی بی سی گفت: "من فکر میکنم که این یک جرگه دیگری خواهد بود که در آن مردم چای خواهند نوشید، غذا خواهند خورد و مسایل را بحث خواهند کرد، اما در پایان، رئیسجمهور کرزی برنده اعلام خواهد شد. این متاسفانه واقعیت افغانستان است."
مقامات افغان گفتهاند که تصامیم اتخاذ شده در این جرگه، جنبه قانونی ندارد و حکومت مکلف به اجرای آن نیست.
این مقامات گفتهاند که هرگونه تفاهم با آمریکا، باید از سوی پارلمان افغانستان تائید و یا رد شود و هدف از برگزاری جرگه، "مشورت" با مردم است.