آفتابنیوز : آفتاب: کشورهای حوزه یورو در نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل بر سر ارائه پیمان جدیدی برای نجات یورو به توافق رسیدند. قرار شد که این کشورها و شش کشور دیگر اتحادیه اروپا تا ماه مارس بر سر پیمان جدید به توافق برسند.
۱۷ کشور عضو واحد پولی یورو و شش کشور دیگر عضو اتحادیه اروپا پیمان جدیدی را برای نجات یورو عرضه خواهند کرد.
بنا بر اظهارات صدر اعظم آلمان در بامداد جمعه (۹ دسامبر/۱۸ آذر) و در پایان گفتوگوهای طولانی نخستین روز نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل، پایتخت بلژیک، پیمان جدید بر کنترل بدهیها و مقررات متمرکز خواهد بود که باید برای انضباط بخشیدن به بودجه کشورها اعمال شود.
صدر اعظم آلمان، آنگلا مرکل، پس از گفتوگوهای بروکسل که در شامگاه پنجشنبه (۸ دسامبر) آغاز شد گفت: «کشورهای عضو حوزه پولی یورو باید اعتبار خود را مجددا به دست بیاورند». وی با اشاره به نتیجه گفتوگوها تأکید کرد که این امر «محقق خواهد شد.»
مرکل نتایج به دست آمده برای تشدید مقررات انضباطی بودجه کشورها را «بسیار خوب» تلقی کرد. او تصریح کرد: «این نتیجهای بسیار مهم بود، چون ما از گذشته و از اشتباهاتمان درس میگیریم.»
نیکلا سارکوزی، رئيسجمهور فرانسه نیز اعلام کرد که توافق بر سر پیمان جدید باید تا ماه مارس حاصل شود.
قرار است که مقررات پیمان جدید الزامی شود و امکان برخورداری از سیاست مشترک بودجه را برای کشورهای شرکتکننده فراهم بیاورد و به کمیسیون اروپا نیز قدرت بیشتری اعطا شود.
مخالفت بریتانیا در نخستین روز نشست دوروزه بروکسل که در شامگاه پنجشنبه (۸ دسامبر) آغاز شد پیشنهاد فرانسه و آلمان برای تغییراتی در پیمان میاندولتی با مخالفت نخستوزیر بریتانیا روبرو شد.
دیوید کامرون خواستار آن شده بود که در صورت توافق با این تغییرات امتیازهایی برای بخش مالی این کشور در نظر گرفته شود. سارکوزی این درخواست را «غیر قابل قبول» خوانده و با آن مخالفت کرد.
بنا بر گزارش خبرگزاری آلمان، تنها آلمان و فرانسه نبودند که با موضع غیرقابل انعطاف بریتانیا مخالفت کردند، بلکه موضع بریتانیا با مخالفت هیأتهای دیگری از کشورهایی که به حوزه یورو متعلق نیستند نیز روبرو شده است.
سوئد از کشورهایی بود که با تغییرات پیشنهادی فرانسه و آلمان در پیمان لیسبون مخالفت کرد.
از دیگر توافقهای نشست بروکسل میتوان به راهاندازی صندوق نجات دائمی یورو (ESM) در اواسط ۲۰۱۲ اشاره کرد. این صندوق قرار بود در سال ۲۰۱۳ راهاندازی شود.
همچنین قرار است کمکهای صندوق بینالمللی پول به منظور به حل مشکلات مالی کشورهای بحرانزده حوزه یورو تا ۲۰۰ میلیارد یورو افزایش یابد.
فقدان اتفاق آرا، شکستی سخت برای اتحادیه اروپا برخی از ناظران عدم توافق یکدست سران اتحادیه اروپا بر سر حل بحران یورو را «شکستی سخت» برای اتحادیه اروپا ارزیابی کردهاند.
به عقیده آنها، این عدم توافق تلاشهای مرکل برای کنترل بدهیهای کشورهای عضو را تضعیف خواهد کرد. زیرا بدون توافق تمامی ۲۷ کشور عضو تقویت حقوق مشترک میان همه کشورها و کارایی کمیسیون اتحادیه اروپا با دشواری روبرو خواهد شد.