آفتابنیوز : آفتاب: آثار ارزشمندی در بخش شمالی شهر تاریخی جزیره کیش با شروع کاوشهای جدید از زیر خاک بیرون آورده شد.
مصطفی راستی دوست سرپرست هیات کاوش شهر حریره کیش با اشاره به اینکه بخش حفاری شده، نزدیکترین نقطه این شهر تاریخی به دریاست گفت: در ابتدا ۵۰ گمانه را با پیگردی سازه ها باز کردیم و از این تعداد تا کنون، کاوش روی ۳۵ گمانه آغاز و حدود هزار متر مربع حفاری و جستجو صورت گرفته که نتایج خوبی در برداشته است.
وی افزود: محدوده این محوطه حدود ۸۵۰۰ متر مربع مساحت داشته و سازههای اصلی آن در بخش غربی و جنوبی این محدوده قرار گرفته است، البته باتوجه به یافتههای فعلی هنوز در مورد کاربری این محل نمیتوان نظر قطعی داد ولی با توجه به موقعیت محل و شکل سازهها به نظر میرسد اینجا یک مرکز اداری مثل گمرک، بارگیری محموله یا حتی یک قلعه و مرکز سیاسی بوده باشد.
مصطفی راستی دوست یافتههای سطحی در این محل را شیشه، سفال و سکههای مسی ذکر کرد و گفت: در این محل یک مجموعه کامل معماری وجود دارد که سازههای آن پایه و تنه ستون، اتاق و درگاه است که بوسیله گچبریهای قالبی، دندان موشی و کنگرهای تزیین شدهاند و در بخش غربی این مجموعه نیز یک فضای پایه و پلکان است که به حصار این مجموعه با پشتیبانهای مدور میرسد.
سرپرست هیات کاوش شهر حریره کیش دو فضای اتاق مانند به ابعاد سه در پانزده متر که در این منطقه کشف شده را از یافتههای اصلی این مجموعه خواند و افزود: در این دو اتاق طاقچههای متعدد ۸۰ الی ۹۰ سانتی متری به ارتفاع یک متر و همچنین یک حوضچه به طول دو متر و عرض ۵۰ سانتی متر یافت شده که کف آنها به صورت خزینه است و تصور می کنیم مایعاتی مانند شیره خرما و یا انگور در آن ها نگهداری میشد.
وی کف این اتاقها را به شکل گرده ماهی خواند و گفت: نمونه این نوع کف اتاق در مکانهای دیگری مثل بندرگاه حریره نیز یافت شده است که شیب آنها از جنوب به سمت شمال است که احتمال کاربری تولیدی و صنعتی را در این اتاقها افزایش میدهد.
راستی دوست به ستون و پایه ستونهای یافت شده در بخش شرقی این محوطه اشاره کرد و افزود: تعداد ده ستون در این محل یافت شده که تعدادی از آنها افتاده است و نحوه ساختن آنها نیز بوسیله کنار هم قرار دادن سنگهای مقاوم با استفاده از ملاتی محکم بوده که روی آنها را با دولایه اندود کردهاند که لایه اولیه آمود نام دارد که به استحکام ستونها کمک میکرده و یک لایه نازک تر که برای تزیین استفاده میشد.
این کاوش گر آثار تاریخی در مورد روی هم افتادگی ستونهای محکم این ساختمانها گفت: یکی از احتمالات این است که زلزله باعث تخریب این ستونهای محکم شده باشد.
شهر تاریخی حریره به وسعت ۱۲۰ هکتار در شمال جزیره کیش قرار دارد و از آخرین کاوشها در سال ۱۳۷۰ تا زمان مدیریت جدید سازمان منطقه آزاد کیش در ابتدای سال جاری هیچ اقدام جدی برای ادامه کاوش و کشف آثار معماری آن صورت نگرفته بود.