آفتابنیوز : آفتاب: مركز آمار ايران گزارشي را تحت عنوان "نرخ تورم و شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي كل كشور (نرخ تورم ملي و شاخص ملي)" براي سالهاي ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۹ منتشر كرده كه ارقام جديد و متفاوتي نسبت به آنچه پيش از اين درباره تورم منتشر كرده بود در آن ديده ميشود.
براساس گزارشي كه مركز آمار پيش از اين براي فروردين سال۱۳۸۶ تا ارديبهشت سال جاري منتشر كرده بود، به طور مثال تورم اسفند ماه سال ۱۳۸۹ براي نقاط شهري عددي معادل ۱۳.۹ درصد اعلام شده بود، در حالي كه در گزارش جديد نرخ تورم ملي قيمت كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي كشور كه در واقع تلفيقي از تورم نقاط شهري و روستايي است براي ۱۲ ماهه منتهي به اسفند سال ۱۳۸۹ عددي معادل ۱۵.۲ درصد اعلام شده است.
اين در حالي است كه بانك مركزي پيش از اين نرخ تورم در سال ۱۳۸۹ نسبت به سال ۱۳۸۸(دوازده ماه منتهي به اسفند ماه ۱۳۸۹ نسبت به دوازده ماه منتهي به اسفند ماه ۱۳۸۸) را معادل ۱۲.۴ درصد اعلام كرده بود.
در متن گزارش مركز آمار ايران آمده است: شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرفي به عنوان معيار سنجش تغييرات قيمت كالاها و خدمات مصرفي خانوارها، مهمترين ابزار اندازهگيري ميزان تورم در اقتصاد كشور است. كاربردهاي اساسي و متنوع اين بخش در برآورد قدرت خريد پول كشور، اندازه گيري روند درآمد و هزينه واقعي خانوارها، تعديل مزد و حقوقها و تعديل حسابهاي ملي به قيمت ثابت اهميت و جايگاه شاخص مزبور را در بررسيها و برنامه ريزيهاي اقتصادي نشان ميدهد.
مركز آمار ايران از سال ۱۳۷۴ تاكنون طرح آمارگيري از قيمت خرده فروشي كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي شهري كشور را به اجرا درآورده و نتايج آن را به صورت شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرافي خانوارهاي شهري از سال ۱۳۷۴ تا سال ۱۳۸۲ (براساس سال پايه ۱۳۷۴) منتشر كرده است.
طي سالهاي مذكور با توجه به شرايط بازار كالا و خدمات مصرفي، تغييرات در الگوي مصرفي خانوارها و تغييراتي در طرح متناسب با عوامل فوق دده شد سال ۱۳۸۱ با انجام بررسيهاي به عمل آمده به عنوان مثال پايه جديد شاخص قيمتها در نظر گرفته شد.
همچنين مركز آمار ايران از سال ۱۳۵۳ تاكنون طرح آمارگيري از قيمت خرده فروشي كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي روستايي كشور را به اجرا درآورد و نتايج آن را به صورت شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرافي خانوارهاي روستايي از سال ۱۳۶۱ تا ۱۳۷۵ (براساس سال پايه ۱۳۶۱) منتشر كرده است.
طي سالهاي مذكور با توجه به شرايط بازار كالا و خدمات مصرفي، تغييرات در الگوي مصرفي خانوارها و ...، تغييراتي در طرح متناسب با عوامل فوق داده شد سال پايه شاخص از سال ۱۳۶۱ به ۱۳۷۴ تغيير يافت. در سال ۱۳۷۴ طرح تجديد نظر شده، براساس سال پايه جديد تا سال ۱۳۸۰ اجرا گرديد. سال ۱۳۸۱ با انجام بررسيهاي به عمل آمده به عنوان سال پايه جديد شاخص قيمتها در نظر گرفته شد.
در طي ساليان اخير با توجه به اهميت تهيه شاخص ملي، مركز آمار ايران تهيه شاخص ملي را در دستور كار خود قرار داده است شاخص ملي كه نرخ تورم را در سطح كل كشور(مناطق شهري و روستايي) نشان ميدهد را ميتوان به عنوان كاملترين ابزار اندازه گيري نرخ تورم در يك كشور به حساب آورد.
گزارش حاضر چكيدهاي از نتايج طرح مزبور ميباشد و به ارائه اطلاعات مربوط به شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي كل كشور (شاخص ملي) براي ماهها و كل سالهاي ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۹ (۱۰۰=۱۳۸۱) پرداخته است.
شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي كل كشور (شاخص ملي) متوسط تغييرات قيمت كالا و خدمات مصرفي در مناطق شهري و روستايي كشور را نشان ميدهد. بنابراين فقط در صورت يكسان بودن الگوي مصرف (اقلام هزينههاي مصرفي و وزن هر يك از آنها در سبد خانوار) و همچنين قيمتهاي نسبي اقلام مصرفي در مناطق شهري و رستايي و يا ناچيز بودن سهم جمعيت مناطق روستايي از كشور، ميتوان از CPI شهري به عنوان جايگزين CPI ملي استفاده كرد.
مطالعات و بررسيهاي موجود نشانگر تفاوت معنيدار الگوي مصرف مناطق شهريو روستايي كشور بوده و سهم مناطق روستايي در خانوارهاي كشور قريب به ۳۰ درصد است، بنابر اين حتي در صورت يكسان بودن قيمتهاي نسبي اقلام مصرفي در مناطق روستايي و شهري، محاسبه CPI ملي ضرورت تام داشته و جايگزيني CPI شهري به جاي آن با تورش تعميم تورم مناطق شهري به روستايي مواجه است، بنابراين با عنايت به نكات فوق و به منظور محاسبه دقيقتر شاخص قيمت كالاها و خدمات مصرفي خانوارهاي كل كشور (شاخص ملي) دفتر شاخصهاي قيمت مركز آمار ايران با استفاده از آخرين استانداردها و روشهاي بين المللي، محاسبه اين شاخص را دردستور كار خود قرار داده است.
اين گزارش تا پايان سال ۱۳۸۹ اعلام شده اما آمار مربوط به سال جاري را مركز آمار ايران تاكنون رسما اعلام نكرده است.
به گزارش ايسنا،بر اساس آنچه مركز آمار ايران در گزارش اخير خود منتشر كرده، نرخ تورم ملي براي سالهاي ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۹ به شرح زير است:
تورم سال ۱۳۸۲ معادل ۱۴.۱ درصد
تورم سال ۱۳۸۳ معادل ۱۴.۴ درصد
تورم سال ۱۳۸۴ معادل ۱۲.۱ درصد
تورم سال ۱۳۸۵ معادل ۱۳.۵ درصد
تورم سال ۱۳۸۶ معادل ۱۷.۲ درصد
تورم سال ۱۳۸۷ معادل ۲۵.۸ درصد
تورم سال ۱۳۸۸ معادل ۹.۷ درصد
تورم سال ۱۳۸۹ معادل ۱۵.۲ درصد