کد خبر: ۱۴۶۴
تاریخ انتشار : ۰۳ اسفند ۱۳۸۳ - ۱۳:۵۵

خط لوله ايران ميان هند و پاکستان میانجیگری می کند

آفتاب‌‌نیوز : سفر شوکت عزيز نخست وزير پاكستان به تهران بلافاصله پس از بازگشت كمال خرازي، وزير امور خارجه‌ ايران از هند انجام خواهد گرفت. آقاي خرازي نيمروز يكشنبه دوم اسفند، تهران را به مقصد دهلي‌نو ترك ‌كرد تا در چهاردهمين كميسيون مشترك اقتصادي ايران و هند شرکت کند.وزير خارجه ايران در دهلي نو آخرين رايزني‌ها را با مقام‌هاي هندي بر سر خط لوله گاز انجام خواهد داد . وي حدود يک ماه پيش با سفر به پاکستان در نقش يک ميانجي سعي کرد تا با گرفتن اطمينان از مقام‌هاي پاکستاني ،اهميت سلامت اين خط لوله را براي امنيت منطقه و منافع بلند مدت ايران ،پاکستان و هند تشريح کند. كمال خرازى را در آن سفر على ماجدى معاون اقتصادى وزارت خارجه جمهورى اسلامى همراهى مى کرد. در مذاكراتى كه در سطح وزراى خارجه انجام مى شود رسم نيست كه معاون وزير خارجه وي را همراهى كند بلكه مدير كل اداره مربوط اين وظيفه را به عهده مى گيرد اما مذاكرات اقتصادى تهران و اسلام آباد از چنان حساسيتى برخوردار بود كه اين قاعده اين بار شكسته شده است.

خرازي در دومين مرحله اين ميانجيگري که قرار است با نهايي شدن قرار داد خط لوله ،فصل پاياني آن نيز محسوب شود ساعاتي پيش از سفر شوکت عزيز، با «مانماهون سينگ» نخست‌وزير و «ناتوار سينگ» وزير امورخارجه‌ هند ديدار خواهد كرد تا مقام‌هاي هندي را از امنيت اين خط لوله مطمئن سازد و آخرين تضمين‌هاي موفقيت سفر نخست وزير پاکستان به تهران حاصل شود.

هندي‌ها از اسلام آباد چه مي خواستند
هندى‌ها اوايل آذر امسال در تهران اعلام كردند كه موضوع احداث خط لوله گاز ايران به هند از طريق خاك پاكستان را در صورت مبادرت اسلام آباد به اعطاى موقعيت «دولت كامله الوداد» به هند مورد بررسى قرار خواهند داد.

چنين موضع گيرى مثبتى براى احداث «خط لوله صلح» تهران را تشويق كرده تا در آستانه سفر نخست وزير جديد پاكستان به ايران اين پروژه سياسى _ اقتصادى را به سرانجام برسانند. هند مي خواهد كه اسلام آباد امنيت ۷۶۰ كيلومتر از اين خط لوله ۲۷۷۵ كيلومترى را در خاك پاكستان و جريان بى وقفه گاز را به سوى هند تضمين و به دهلى نو حق ترانزيت اعطا كند.

با اين همه پاکستان که از محل ترانزيت گاز ايران به هند، سود سرشاري خواهد برد سعي دارد اين موضوع را براي اسلام آباد کم اهميت جلوه دهد. خورشيد محمود قصوري وزير امور خارجه‌ پاكستان در كنفرانسي خبري در لاهور گفته که هدف از سفر شوكت عزيز، نخست وزير پاكستان به تهران برجسته كردن اهميت ايران است.

قصوري با پررنگ کردن تهديد آمزيکا گفته كه پاكستان از استفاده از زور عليه ايران در خصوص برنامه‌ هسته‌اي اين كشور حمايت نمي‌كند.وي ضمن اينکه گفته است ايران كشوري اسلامي‌و برادر ماست و پاكستان روابط نزديكي با اين كشور دارد از تهران خواسته به معاهده‌ منع گسترش و توليد سلاح‌هاي هسته‌اي كه از امضاكنندگان آن محسوب مي‌شود، احترام بگذارد.به گفته وزير خارجه پاکستان، اسلام آباد مي‌خواهد ايران از حقش براي استفاده از انرژي هسته‌اي بهره‌مند باشد. با اين همه اعلام حمايت اسلام آباد از تهران چندان هم سفري در سطح نخست وزير را لازم نمي کرد .به همين جهت است که مهمترين دستور کار نخست وزير پاکستان طي ديدارش از تهران امضاي قرار داد انتقال گاز ايران به هند ازطريق خاک پاکستان است.مسيري که به «خط لوله صلح» شهرت يافته است.

چرا خط لوله صلح
در سال ۲۰۲۵ هند به ششمين مشترى بزرگ انرژى جهان بدل خواهد شد اين نياز دهلي نو و اسلام آباد را که بر سر منطقه «کشمير» اختلافي تاريخي دارند رابر سر ميز مذاکره نشاند. چندي پيش مسعودخان سخنگوى وزارت خارجه پاكستان درباره خط لوله انتقال گاز ايران به هند گفته بود كه طرح خط لوله گاز از محورهاى مهم گفت‌وگوهاى سران هند و پاكستان بوده است. به گفته وى «پرويز مشرف» رئيس جمهورى پاكستان و «مان موهان سينگ» نخست وزير هند در ديدار مهر ماه خود در نيويورك مقر سازمان ملل متحد درباره امكان انتقال گاز از خاك پاكستان به هند گفت‌وگو كردند. مسعود خان همچنين اعلام كرده مشرف و سينگ درباره يافتن راهكارى مناسب براى حل مسأله كشمير گفت وگو و تاكيد كردند در پيشبرد فرآيند صلح ميان دو كشور جدى و مصمم هستند. منطقه مورد مناقشه كشمير از هنگام استقلال هند و پاكستان در بيش از نيم قرن پيش به دو بخش تحت كنترل دو كشور تقسيم شده است. ايران اميدوار است با نهايي شدن مذاكرات بر سر خط لوله صلح درگيرى كهنه هند و پاكستان بر سر منطقه كشمير نيز پايان بگيرد و منطقه از خط و نشان كشيدن‌هاى دو قدرت اتمى رها شود. به همين دليل است كه به اين خط لوله گازى «صلح» داده شده است.

صلح به جاي جنگ
اما نخست وزير پاكستان که به زودي وارد تهران مي شود اوايل دي ماه امسال به کمال خرازي که به پاکستان سفر کرده بود گفت كه خط لوله انتقال گاز ايران براى كشورش بسيار مهم است و پاكستان اين موضوع را دنبال مى كند و مايل است اين طرح هر چه سريع تر ابعاد مطالعاتى اش را طى كند و اجرايى شود.

نخست وزير پاكستان، ايران را پل ارتباطى پاكستان با ساير نقاط جهان مى داند و مي گويد براى اين مهم مايليم گام‌هاى برجسته اى برداريم. به نظر مي رسد که اينك تهران تضمين‌هاى لازم را از ژنرال سبزپوش پاکستاني گرفته تا هم از امنيت سرمايه گذارى اش آسوده خاطر باشد و هم هند را متقاعد كند كه خطرى خط لوله را تهديد نمى كند. چرا که در غير اين صورت با راه اندازى اين خط لوله تنش‌هاى تازه اى هم در منطقه خلق مى شد كه آن گاه نام «صلح» بر اين خط لوله جز طنز خاصيت ديگرى نمى يافت و به نوعى جنگ برازنده آن مى شد.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین