آفتابنیوز : مقامات آمريكايي و اروپايي توافق دارند كه مقابله با دستيابي ايران به فناوري پيشرفته هسته اي، اولويت مهمي است اما در مورد راه رسيدن به اين هدف، اختلافات زيادي بين آنها وجود دارد. آمريكايي ها نسبت به مشوق هاي ديپلماتيك اروپا ترديد دارند و اروپاييان هم مي گويند آمريكا فقط به هشدار دادن به ايران اكتفا كرده است.
يك ديپلمات اروپايي در اين خصوص گفته است: «اظهارات تند، نمي تواند به عنوان خط مشي درستي تلقي شود.»
مقامات اروپايي قصد دارند بوش را به حمايت از مذاكرات خود با ايران ترغيب كنند اما به نظر نمي رسد كه راه آساني پيش روي آنها باشد.
يك ديپلمات اروپايي ديگر معتقد است ايران، موضوع اصلي ملاقات بوش با رهبران بريتانيا، فرانسه و آلمان خواهد بود.
قرار است بوش ابتدا با ژاك شيراك نخست وزير فرانسه و سپس با توني بلر نخست وزير انگليس و گرهارد شرودر صدراعظم آلمان ديدار كند.
سفير آلمان در آمريكا درخصوص سفر بوش مي گويد: «ما اميدواريم اين سفر، موقعيت خوبي براي همكاري اروپا و آمريكا باشد و بوش اهميت اين مذاكرات و حمايت از آن را دريابد.اما ما تاكنون حمايت واقعي از جانب آمريكا نديده ايم.»
از ديگر مسائلي كه احتمالاً در مذاكرات بوش با سران اروپايي مطرح خواهد شد مي توان به مباحث در مورد تحريم تسليحاتي چين، معاهده كيوتو و ايده بوش مبني بر گسترش آزادي و دموكراسي در خاورميانه اشاره كرد.
در عين حال، بوش قرار است با سران اتحاديه اروپا و ناتو نيز ديدار كند. يكي از مهمترين مذاكرات بوش با مقامات اروپايي، احتمالاً ديدار او با ولاديمير پوتين رئيس جمهور روسيه در براتيسلاوا خواهد بود.
جان بروتون، نماينده اتحاديه اروپا در آمريكا نيز مي گويد: «آمريكا و اروپا در حال عبور از مرحله اي به مرحله ديگر هستند و ما اميدواريم كه اين روند به ايجاد فضاي اعتماد بين طرفين منجر شود.»
هادلي، مشاور امنيت ملي بوش هم معتقد است رئيس جمهور آمريكا از تلاش اروپا حمايت مي كند اما گام بعدي به دولت ايران بستگي دارد: «تمايل ايران به ادامه اين روند، گام بعدي خواهد بود.»
اما عدم تمايل آمريكا به حمايت از مذاكرات، ترديدهايي را در ميان اروپاييان به وجود آورده است و اطميناني در مورد انگيزه هاي دولت آمريكا در اين خصوص وجود ندارد.
اروپا معتقد است كه آمريكا به جاي حمايت از مذاكرات، بيشتر به اعمال فشار بر ايران و ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت تمايل دارد.
عدم حمايت آمريكا از تلاش هاي اروپا ممكن است به شكست مذاكرات منجر شود زيرا فقط آمريكا مي تواند ضمانت هاي امنيتي موردنظر تهران را تأمين كند. به علاوه، ممكن است دولت بوش، مشوق هاي اقتصادي ارائه شده از سوي اروپا به ايران را بي اثر كند.
برخي كارشناسان سياسي معتقدند اگر تلاش هاي اروپا شكست بخورد و پرونده ايران به شوراي امنيت ارجاع شود روابط اروپا و آمريكا باز هم به تيرگي خواهد گراييد زيرا بريتانيا و فرانسه، دو حق وتو را در شوراي امنيت در اختيار دارند و ممكن است به مقابله با آمريكا روي آورند.
فرانسوا هزبورگ، رئيس مركز سياست امنيتي ژنو مي گويد: «چنين شرايطي، باعث ايجاد يك شكاف عميق در شوراي امنيت خواهد شد.»