کد خبر: ۱۴۸۰۲۶
تاریخ انتشار : ۱۳ اسفند ۱۳۹۰ - ۱۷:۵۱

علت شرکت آقای خاتمی در انتخابات

این یک تصمیم سیاسی حساب شده بود
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: سیدمحمد علی ابطحی در سایت خود نوشت:

خبر شرکت آقای خاتمی در بخشی از رسانه های خارجی و شبکه های اجتماعی از اصل برگزاری انتخابات جنجال بیشتری ایجادکرد.

حتی کیهان هم این را شوک دوم مهم روز انتخابات نامید. من در مصاحبه چند ماه پیش که با یکی از سایتها داشتم و تفاوت های جنبش سبز را که به خاطر اعتراض به انتخابات شکل گرفته بود را با جریان اصلاحات که برای نهادینه کردن اصلاح درونی به وجود آمده بود را متذکر شدم، با همین موج مخالفت روبرو شد.

همچنین با اینکه تعمدا هفته های طولانی آقای خاتمی را ندیده بودم و در مورد انتخابات حرفی با ایشان نزده بودم، به راحتی برای همه دوستانم پیش بینی میکردم که آقای خاتمی در انتخابات شرکت خواهد کرد. و عدم شرکت آقای خاتمی در انتخابات مجلس را یک اشتباه استراتژیک سیاسی می پنداشتم.

دلایلم را هم اینها میدانستم: در این انتخابات برای اولین بار بود که حاکمیت نه تنها اصراری بر شرکت اصلاح طلبان نداشت، بلکه اگر نوشته های کیهانی را وجهه اشکار این تصمیم بگیریم، اصرار بر عدم شرکت اصلاح طلبان و حذف نهایی این تفکر از صحنه سیاسی را می شد به وضوح دید.
باور من این است که شادمانی وصف ناشدنی افراطیونی که میخواستند اساس تفکر اصلاح طلبی را که همجنان معتقدم نیاز و تنها راه سربلندی کشور است، را نابود کنند در این بود که فردای انتخابات در بوق و کرنا اعلام نمایند که در غیاب اصلاح طلبان انتخابات پر شکوهی انجام شد و طبعا به روال این یکی دوساله حلقه فشار را بر آنها تنگ تر کنند و آسیب های بیشتری به افراد و تفکر اصلاح طلبی وارد نمایند.

شجاعت تصمیم گیری برای آقای خاتمی در شرکت در انتخابات بد ترین خبر برای افراطیون درون حاکمیت بود که بسیاری از نقشه ها را برهم زد.

دلایل فراوانی برای این مدعا دارم. رسالت مهمتر آقای خاتمی به عنوان حافظ اندیشه اصلاح طلبی در کشور که میتواند در پس این امواج پر خشونت، راه بی تنش و درون حاکمیتی را برای سربلندی کشور مدیریت کند، میتواند دلیل این شجاعت تلخ باشد.

چرا تعارف می کنیم؟ آقای خاتمی اصلاح طلبی بود که از ابتدای حضور در صحنه سیاسی خودش را درون نظام و منتقد شیوه های اجرایی معرفی میکرد. روش اصلاح طلبی هم علیرغم همه انتقادات، از درون صندوقهای انتخابات میگذشت.
حتی انتخاباتی که دهها اعتراض به شیوه برگزاری آن باشد. شرکت نکردن در انتخابات و تحریم ان منش متفاوتی با شعارهای همیشکی اقای خاتمی بود و در صورت عدم شرکت و طبعا ورود جبهه پر فشاری بر هواداران، اقای خاتمی را در معرض این سئوال جدی قرار می داد که چرا به عوان یک صاحب مکتب اصلاحگری از مبانی خود عقب کشیده است؟

شک نیست که کسانی در داخل و خارج بودند و هستند که باور به اصلاح نظام ندارند. آنها باید از روش های خود بهره بگیرند و بی دلیل سعی نکنند که آقای خاتمی و خیلی از معترضان را هم اندیشه خود بپندارند.

کشف مهم و جدیدی هم نیست که بگویند آقای خاتمی و همفکرانش حاضر نیستند در برابر کلیت نظام بایستند. این خواسته که اصلاح طلبان درون نظام را به سمت بیرون هدایت کنند، یک همکاری ناخواسته افراطیون داخل حکومتی و خواستاران تغییر نظام بیرون حکومتی بود که با رای دادن آقای خاتمی خنثی شد.

اتفاقا کسانی که خود را درون حکومت می دانند و روشهای خارج از حاکمیتی را بر می گزینند پارادوکس جدی تری در مبانی دارند. در این رای دادن، به عقیده من هیچ لطفی از سوی حکومت نصیب آقای خاتمی نمی شود.
معامله ای در این میان صورت نگرفته. پیش بینی میکنم که در روزهای بعد همان حملات و اهانت های رسانه های افراطی طرفدار حکومت نسبت به اقای خاتمی افزایش یابد.

اما در این میان بهانه ها برای فشار بیشتر و آسیب بیشتر گرفته می شود. و در دراز مدت وی را در همان چارچوب اندیشه متعلق به خودش نگه میدارد.

آسیب دیدیگان پس از انتخابات ۸۸ فراوانند. اما کسی که در مقام مدیریت یک جریان درون حکومتی است باید بتواند جلو آسیب ها را بگیرد و راه را بر تکرار آن ببندد. احساسی و به دور از واقع بینی اندیشیدن و افزودن مرتب بر تعداد آسیب ها، آفت بزرگی برای سیاستمدارانی است که باید مخاطبان خود را هدایت کنند.

نظر من و خیلی از تحلیلل گران این بود که به دلایل مختلفی مردم حضور قابل قبولی در انتخابات خواهند داشت. این را ماهها پیش در مصاحبه هایم گفته بودم. دلایل زیادی هم دارد. یکی برای اینکه اکثریت مردم کشور دور از این اتفاقات سیاسی هستند و اصرار دارند از نظام اسلامی به دلایل عقیدتی با همه کاستی هایش حمایت کنند.

دیگر اینکه در انتخابات مجلس، جز در شهرهای بزرگ مسایل و رقابتهای منطقه ای تعیین کننده است ونه مسایل سیاسی.

شرایط جهانی و نگرانی از حملات خارجی و به هم ریختگی احتمالی پس از آن، نظرات رهبران دینی ، حضوررسانه های فراگیر، خستگی از اتفاقات سیاسی سالهای اخیر، و دهها عامل دیگر حکایت طبیعی از شرکت مردم داشت.

شرکت و عدم شرکت اقای خاتمی و دیگر بزرگان اصلاح طلبی هم در تعداد رای در انتخابات مجلس چندان موثر نبود و تنها به جدا شدن از بدنه مردم منجر می شد. و در برابر همه خطرات خارجی و داخلی آینده تمام سنگینی آن بر دوش اصلاح طلبان بود.

در این انتخابات اصلاح طلبان حضور نداشتند و اتفاقا به همین دلیل نمی شد گفت که شرکت اقای خاتمی به دلیل طمع به قدرت بود.

تقریبا همه کاندیداها با پسوند نوعی از اصولگرایی بودند. من این تصمیم اقای خاتمی را یکی از سیاسی ترین و قابل دفاع ترین تصمیمهایی میدانم که بی انگیزه دنیایی صورت گرفته بود ودر چارچوب مبانی اندیشه اش بود.

رای دادن فردی که نتیجه کارش بر روند یک اندیشه اثر میگذارد، اشتباه نبود. ایجاد باور های قبلی که آقای خاتمی در انتخابات شرکت نمی کند اشتباه بود که اگر آقای خاتمی مشاورانی داشت که این توضیحات را از قبل انتخابات می دادند، و یا ازمواضع شتابزده جلوگیری میکردند، بار این شوک موجود را کم میکرد.

این نوشته البته به معنای اهانت به هیچکس که نظرات تفاوتی دارند نیست. تنها ابراز یک نقطه نظر در مورد تصمیم شرکت آقای خاتمی در انتخابات است و اولیه ترین اصول دموکراسی این است که هر کس بتواند از نظری که قبول دارد دفاع کند و البته نظرات دیگران را هم بشنود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
United States of America
|
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۳
0
0
جناب ابطحی سلام علیکم
هنوز حرفهای متناقضتان را در دادگاه جمهوری اسلامی به یاد دارم
مشکلی با حضور جناب خاتمی نیز ندارم
منتها خود ایشان بارها در نشریات گفته بودند شرکت نمی کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۳
0
0
درود بر خاتمی

درود بر خاتمی

ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۳
0
0
آقای خاتمی در استراتژی ضعیف بوده و به تعهدات پایبند نبوده و محافظه کار است ولی خدمات ارزنده ایشان را نمی توان نادیده گرفت.
ناشناس
|
United States of America
|
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۳
0
0
آقای خاتمی با این اقدام بار دیگر شجاعت ،کرامت واصالت خود را ثابت کرد.آنان که خاتمی را رهبر اصلاحات میدانند،تدبیر ودرایت ورفتار حکیمانه او را می ستایند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۱۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۳
0
0
هم کیهان و هم خارج نشینها حتی نفهمیدند خاتمی در مورد انتخابات چی گفته. او اصلاً راجع به «شرایط حضور در انتخابات» صحبت نکرده، بلکه راجع به «شرایط مناسب یک انتخابات» صحبت کرده و منظور خاتمی این بود که بگذارید همه طیفها نامزدی داشته باشند که با خیال آسوده به وی رأی بدهند آنوقت میبینید که همه در انتخابات حضور رکوردشکن خواهند یافت. آنوقت یکی از ظن خود مخالف او شده و توپخانه توهین را بر علیه او راه انداخته بود و یکی هم از ظن خود موافق او شده بود و بوق تحریم انتخابات را بصدا در آورده بود و رسانه های خارجی هم همراهشان شده بودند. هر دو هم غلط فهمیدند. کار این سید هم مغایرتی با حرفش نداشت ولی همه اینها که حرفش را غلط فهمیدند شوکه شدند.
اما به یک تفاوت دقت کنید: خارج نشینها وقتی فهمیدند اشتباه فهمیدند یا با سکوت به فکر رفتند یا با لجاجت به توهین به این سید بزرگ و مردمی پرداختند. اما کیهان وقتی فهمید اشتباه کرده بجای آنکه موضع خود را اصلاح کند (حتی فکر عذرخواهی کیهان را برای این اشتباه و توهمات غلط نکنید. کیهان و عذرخواهی مگر کیهان اشتباه میکند؟!!!) باز هم به روش دیگری به توهین به این سید و هوادارانش پرداخته !!! این هم نبوغی میخواهد که هیچکس دیگری در ایران ندارد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۰ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۳
0
0
جناب خاتمی صحیح عمل نمودند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۳
0
0
درود برخاتمی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
به نظر من آقای خاتمی صد درصد آلزایمر گرفته اند.
ناشناس
|
Germany
|
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
ما به آقای خاتمی اعتماد داریم و با بینشی که دارند به افکار و کردارشون احترام میگذاریم
ناشناس
|
Kazakhstan
|
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
اين حرفها كاملا با صحبتهاي قبلي متناقض است. اگر واقعاً آقای خاتمي به امكان اصلاح امور در شرايط حاضر اعتقاد داشتند، چرا ايشان براي انتخابات ليست ندادند؟ بدينگونه اصلاح طلب ها ازنشستن بر روي كرسي مجلس و براورده كردن حقوق طرفداران اصلاحات باز ماندن. ايشان حتي از هيچ يك از كانديدا ها نيز حمايت نكردند و اصلاحات تقريباً از قدرت كناره گيري كرد.حتي اگر اصلاح طلبان براي انتخابات ليست ميدادند و رد صلاحيت ميشدند(موافقت با نظر آقاي خزعلي) به نظر اينجانب بسيار سياستمدارانه تر بود تا اينكه بروند و در جايي دور دست، دور از چشم خبرنگاران راي بدهند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
آقای خاتمی درست تصمیم گرفت.رویکردسلبی وتحریمی هیچ کمکی به حل بحران سیاسی کشورنمی کند.توهین به خاتمی به دلیل شرکت وی درانتخابات یادآورطرح عبورازخاتمی درسالهای پیش است.فراموش نکنیم وجودهمین اختلافات بودکه مانع موفقیت اصلاحات شد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
آقای خاتمی اصلاح طلب بمان ولی ازآمریکا ورسانه های آمریکا راهتو جدا کن.انشاالله رءیس جمهور آینده خودشمایی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
افسوس؛ ملتی هستیم که تصمیمات سیاسی مان در طول تاریخ بیشتر بر احساساتمان سوار بوده تا بر عقل و منطق و بیشترین ضربه را هم از همین رویکرد احساسی مان خورده ایم و خودمان هم نمیدانیم. (دانشجوی کارشناسی ارشد اندیشه های سیاسی)
ناشناس
|
Germany
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
زنده باد خاتمی
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
آقای خاتمی با این رای نشان داد که همچنان بر اصل انقلاب و ولایت فقیه تاکید دارد، کسانی که چه از حنبش سبز و چه از دولتی‌ها به ایشان توهین می‌کنند هنوز او را نشناخته‌اند، اگرچه در زمان ایشان اشکالات زیادی وجود داشا که بنظرم یک دهم اشکالات دولت فعلی نبود، اما کارهای زیادی هم صورت گرفت، آقای خاتمی هیچ وقت نسبت به فرمایشات رهبری بی تفاوت نبود و هیچگاه قهر نکرد که یک هفته به خانه برود
درود بر این سید بزرگوار
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
. آقای خاتمی ما شما را دوست داریم و قبول داریم که اصلاحات می بایست از درون و بدون خشونت و از طریق صندوق رای پیش برود . ما هم نظام جمهوری اسلامی را قبول داریم و اعتقاد داریم که باید نواقص آن اصلاح شود. ولی لطفا توضیح دهید چرا بر خلاف اظهارات خود عمل کردید. کدام یک از شروطی که تعیین کرده بودید اجرا شد که شما را مجاب کرد تا در انتخابات شرکت نمائید ؟
تو را به خدا توضیح دهید تا حداقل امثال من روشن شویم و اشتباه نکنیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
siasat khatami ghable taghdire
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
شرکت اقای خاتمی در انتخابات یک تاکتیک سیاسی بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
كاش سيد بزرگوار جناب آقاي خاتمي در حضور خبرنگاران در انتخابات شركت مي كرد . درود بر سيد خاتمي
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۲ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۴
0
0
نباید شتابزده عمل کرد باید خود اقای خاتمی علت را بیان
ناشناس
|
Germany
|
۰۱:۱۴ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۵
0
0
آقای خاتمی توی این چند سال نشون دادن که میشه بهشون اعتماد کرد...من فکر میکنم درست ترین کار رو انجام دادن... درحال حاضر فقط ایشون هستن که ممکنه بتونن ناجی اصلاحات بشن...
ناشناس
|
Italy
|
۰۸:۱۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۵
0
0
گذشت خصلت مردان بزرگ است نه آدمهای حقیروکوچک وکینه جو ----ضررهای رای ندادن خاتمی بیشتر از رای دادن اواست من هم رای دادن آقای خاتمی را بعنوان لیدر یک جریان صاحب تفکر تایید میکنم وفکر میکنم این یک بزرگ منشی است که یک متفکرمیتواند داشته باشد بااینکه رای دادن خاتمی باعث نارضایتی شدید اصلاح طلبان شد ولی منفعت هم داشت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۵
0
0
اگرمی خواست رای بدهدچراموقعی که خبرنگاران پرسیدندایادرانتخابات شرکت میکنید؟ایشان جواب دادندمن مخلص همه شماهستم .چراصراحتانظرخودراعلام نکردندتامردم هم بدانند.نه اقای عزیزایشان وقتی حضورولایی مردم رادیدندبه خاطراینکه ازقافله عقب نمانندان هم بعدازظهررفتندورای دادند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۸ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۵
0
0
آقاي خاتمي در شرايط سخت و حساس از مرد شماره 1 سياست ايران و ميتونم بگم خاورميانه و كم نظير در جهان هاشمي تقلید مينمايند. آفرين بر هر دو مرد فهيم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۶
0
0
افرین بر این سید محبوب
خاتمی دوستت دارم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۶
0
0
درود بر خاتمی درود بر خاتمی درود بر خاتمی درود بر خاتمی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۶
0
0
آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا/حالا که من افتاده ام از پای چرا.......تا ابد در قلبمان هستی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۶
0
0
سید بزرگوار هر دلیلی که داشتند برای ما محترم است.
در هر صورت و با هر دلیل و علتی، خاتمی عزیز دوستت دارم و کاملا به تو ایمان دارم.
درود بر تو
ناشناس
|
Netherlands
|
۰۹:۰۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۷
0
0
رای ایشان محترم شرکت مردم محترم و رد 25 نفر در دور اول تهران هم نشانی از مردم دارد که محترم هستند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۳۹ - ۱۳۹۰/۱۲/۱۹
0
0
درود بر سه سید فاطمی خمینی خامنه ای خاتمی
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین