آفتابنیوز : آفتاب: روز چهارشنبه 17 اسفند ماه طی مراسمی از سوی مرکز صلح و محیط زیست، برگزیدگان هفتمین دوره جایزه دکتر تقی ابتکار معرفی و از تلاش آنان تقدیر به عمل آمد.
به گزارش آفتاب به نقل از سایت رسمی مرکز صلح و محیط زیست، در این مراسم پیام حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای سید محمد خاتمی به شرح زیر قرائت شد.
به نام خدا- زندگی موهبت بزرگ و بی همتایی است که نصیب انسان - که آفریده ممتاز خداوند و سرآمد آفرینش است - شده است. پروردگار با خطاب خویش انسان را از مرتبه فردیت به صدارت شخصیت و کرامت فرا آورده است و این خطاب، خطاب «زندگی» است.
«یا ایها الذین آمنوا استجیبوا لله و للرسول اذا دعاکم لما یحییکم»، ای آنان که ایمان آورده اید، چون خدا و رسول شما را به زندگی فرا خوانند خطاب و دعوتشان را اجابت کنید.
روشن است که «زندگی» با چنین دیدی بسی فراخ تر، بزرگ تر و والاتر از زندگی محدود این جهانی است. هر چند که زندگی در این جهان نیز ارزش فراوان دارد و زندگی هر فرد به اندازه زندگی همه بشریت ارجمند است؛ «من قتل نفسا بغیر نفس او فساد فی الارض فکانما قتل الناس جمیعا».
این نعمت والا و بی همتا یعنی زندگی همواره در معرض تهدید بوده است و پاسداری از آن به حکم آیین و خرد، وظیفه ای حتمی و همگانی است.
اصطلاح «زیست بوم» و «محیط زیست» در روزگار ما جایگاه ویژه ای یافته است؛ هم به لحاظ توجه بشر به زندگی خود و ارزش یافتن آن و هم به لحاظ تهدیدهایی که مختص زمان ما است.
گرسنگی، بیماری، جنگ، تبعیض و محرومیت بخش عظیم جامعه بشری و دلهرههای ناشی از آنها همواره بوده است؛ که بخشی از آن ناشی از جهل بشر است - که در طول تاریخ از دامنه آن کاسته شده و طبعا دست کم برای عدهای آفتهایی ناشی از آن نیز کمتر شده است - و بخش دیگر برآمده از ستم حاکم بر جوامع بشری بوده است و انسان در طول تاریخ با آن ستم، ستیز داشته است و علیرغم ناکامیهای فراوان، دست از تلاش برای رسیدن به آزادی و عدالت برای همه برنداشته است.
امروز نیز گرسنگی و بیماری و ناکامی در برآوردن نیازهای اولیه، گریبان انبوهی از مردمان روزگار ما را گرفته است و بیداد و تبعیض و محروم کردن انسان ها از حقوق خود در عرصه داخلی کشورها و نیز صحنه بین المللی از بزرگ ترین دشمنان بشریت است. اما در جهان مدرن به سبب مصرف زدگی بیمارگونه انسان و نیز طمع فزاینده قدرت های صاحب تکنیک و قدرت و غرور و مسابقه برای دستیابی به فناوری به عنوان پایه توسعه مادی میان همه ملت ها، نوعی دیگر از آلودگی و خرابی محیط زیست را پدید آورده است و انسان و کره زمین را در معرض نابودی قرار داده است.
از میان رفتن بی رویه منابع طبیعی، تنگ تر شدن فضای زندگی و حتی نابودی و آلودگی هوایی که به ظاهر رایگان ترین ارمغان طبیعت به انسان است، بشر امروز را در موقعیتی خطیر قرار داده است.
خوشبختانه اجماع بی نظیری در عالم، نظر به اهمیت محیط زیست و لزوم حفظ و پایداری از سلامت آن پدید آمده است. هر چند که این اجماع نظری، در مقام عمل نتوانسته است موجب بازدارندگی نیروهایی شود که بیشترین آسیب ها را به محیط زیست وارد آورده و می آورند.
نکته ای که باید بر آنچه گفته شد افزوده شود این که اگر انسان از طبیعت بزرگ تر است و دامنه زندگی آدمی فراتر از دایره تنگ زندگی این جهانی است، افزون بر نگرانی نسبت به زندگی طبیعی و مادی باید دلواپس زندگی معنوی انسان نیز بود. بنابراین پیروان آیین های الهی به خصوص اسلام، علاوه بر اهتمام به امر محیط زیست به معنی رایج و غالب آن، باید حفظ و سلامت محیط زیست معنوی نیز در کانون توجه و اهتمام قرار گیرد. بدون تردید رواج دروغ و تهمت و نا امنی و فاصله میان دولت ها و مردم و بی اعتمادی مردم نسبت به حکومت ها و ناکارآمدی در اداره جامعه و نظایر آن که خود منشا بروز و رواج آسیب های اجتماعی فراوان می شود از آلاینده های محیط زیست به معنی وسیع کلمه هستند.
امروز یاد عزیزی گرامی داشته می شود که شاخصه مهم شخصیت ممتاز او نه تنها دلواپسی نسبت به زندگی انسان، که همت والایش نیز همواره مصروف بهبود بخشیدن به این زندگی و نگاهبانی از محیط زیست و درمان آسیب های آن بود و اصلاح محیط زیست به هر دو معنی مادی و معنوی آن در کانون توجه او قرار داشت. جای حضرت دکتر تقی ابتکار - که رحمت خدا بر او باد - همواره در میان خالی است. در اینجا باید از شایستگی و تلاش ارجمند تنها فرزند برومند او سرکار خانم دکتر معصومه ابتکار که چه در دوران تصدی پربارش در سازمان محیط زیست و چه پس از آن عالمانه و دردمندانه در جستجوی راههای زندگی بهتر برای مردمان بوده - و به حق عنوان «قهرمان زمین» را از جامعه بین المللی دریافت کرد - تقدیر به عمل آورد.
سید محمد خاتمی
17/12/1390