آفتابنیوز : آفتاب: همزمان با نهایی شدن 2 سناریوی نهایی دولت برای افزایش قیمت بنزین در سال 1391 احتمال افزایش 20 تا 40 درصدی بهای این فرآورده پرطرفدار نفتی در بهار سالجاری قوت گرفته است.
شامگاه 6 فروردین ماه دولت در اقدامی ناگهانی با واریز 28 هزار تومان مابه التفاوت فاز اول و دوم یارانهها را به ازای هر ایرانی به حساب سرپرست خانوار، گام اول برای اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانه ها را برداشت.
بر این اساس در فاز دوم اجرای این طرح اقتصادی پیش بینی می شود حداقل قیمت حاملهای مختلف انرژی همچون بنزین، گازوئیل، برق، گاز طبیعی و آب بین 20 تا 40 درصد افزایش یابد.
در این بین افزایش قیمت بنزین به عنوان یکی از استراتژیکترین کالاهای اقتصادی که حتی از آن به عنوان دماسنج اقتصاد کشور یاد می کنند بیش از سایر گزینهها مورد توجه قرار گرفته است.
سال گذشته متوسط مصرف روزانه بنزین ایران حدود 60 میلیون لیتر در روز بود که در مقایسه با سال 1389 مصرف این فرآورده نفتی حدود سه درصد کاهش یافته است با این وجود در روزهای پایانی اسفند ماه 1390 رکوردهای جدیدی برای مصرف بنزین کشور ثبت شده است.
آمارهای رسمی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی حاکی از ان است که با وجود عدم اختصاص سهمیه ویژه بنزین نوروزی، در روز 29 اسفند 1390 رکورد مصرف روزانه 90 میلیون و 940 هزار لیتر بنزین در کشور ثبت شده است.
از سوی دیگر در ماه پایانی سال 1390، در مجموع حدود یک میلیارد و 874 میلیون لیتر بنزین مصرف شد این در حالی است که میانگین مصرف بنزین در اسفند ماه 64.4 میلیون لیتر در روز بود که در مقایسه با میانگین مصرف 57 میلیون لیتری مدت مشابه سال 89 از رشد 11.5 درصدی مصرف بنزین در اسفند 90 حکایت میکند.
بازگشایی پرونده بنزین 1000 تومانی در دولت خبرگزاری مهر برای نخستین بار سال گذشته از آغاز برنامه ریزی و مطالعات گسترده کارشناسی دولت برای افزایش 20 درصدی قیمت بنزین و احتمال عرضه این محصول نفتی با قیمت 1000 تومان خبر داده بود.
پیگیریهای خبرنگار مهر از ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور نشان میدهد که با برگزاری جلسات متعدد در شرایط فعلی 2 سناریو حذف نظام سهمیه بندی و عرضه بنزین تک نرخی و یا حفظ شرایط موجود با احتساب افزایش قیمت بنزین نیمه یارانهای و آزاد در دستور کار دولت قرار گرفته است.
محمد رویانیان در گفتوگو با مهر با بیان اینکه تاکنون هیچ سناریویی برای تعیین قیمت و یا نحوه عرضه بنزین در فاز دوم هدفمندی نهایی و قطعی نشده است، گفت: عرضه بنزین تک نرخی را هم میتوان یکی از گزینههای بنزینی دولت در فاز دوم هدفمندی یارانهها نام برد.
این عضو کابینه دولت با اعلام اینکه افزایش قیمت بنزین در سال 1391 قطعی است، تصریح کرد: اما تاکنون درباره میزان افزایش بهای این حامل انرژی توافقی حاصل نشده است.
رئیس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور در پاسخ به این سوال مهر که دولت برای سال 91 افزایش 20 یا 40درصدی قیمت بنزین را در دستور کار قرار داده است، بیان کرد: افزایش 20 درصدی قیمت بنزین هم یکی از سناریوها است اما این احتمال هم وجود دارد که به جای افزایش قیمت بنزین، بهای کل سبد انرژی کشور افزایش یابد.
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه مطابق با قانون هدفمندی یارانه ها باید بهای حاملهای انرژی در یک برنامه پنج ساله واقعی شود، اظهار داشت: در حال حاضر جلسات مکرری بین رئیسجمهوری برخی از وزیران اقتصادی دولت برای تعیین قیمت بنزین در حال انجام است.
سناریوهای مختلف قیمتی بنزین دولت پس از اجرای فاز نخست قانون هدفمندی یارانهها، بنزین معمولی یارانهای 400 تومان، بنزین معمولی آزاد 700 تومان، بنزین سوپر نیمه یارانهی 500 تومان و بنزین سوپر آزاد 800 تومان در سطح جایگاههای کشور عرضه شده است.
با این وجود در سال 1390 دولت هیچ گونه افزایشی در قیمت بنزین اعمال نکرد و این در حالی است که مطابق با مجوز مجلس شورای اسلامی، دولت دهم از این اختیار برخوردار بوده که سالانه بهای این فرآورده نفتی را 20 درصد افزایش دهد.
بر این اساس در شرایط فعلی سناریوی افزایش 40 درصدی قیمت بنزین (مجوز مجلس برای افزایش بنزین در سال 90 و 91) بیش از گزینه افزایش 20 درصدی این حامل انرژی در سطح دولت مطرح است.
قیمت احتمالی بنزین در صورت ادامه نظام سهمیهبندی در فاز دوم هدفمندی نوع بنزین قیمت فعلی افزایش 20 درصدی افزایش 40 درصدی
نیمهیارانهای معمولی 400 تومان 480 تومان 560 تومان
نیمهیارانهای سوپر 500 تومان 600 تومان 700 تومان
آزاد معمولی 700 تومان 840 تومان 980 تومان
آزاد سوپر 800 تومان 960 تومان 1120 تومان
اسفند ماه سال گذشته هم برخی از جایگاهداران سوخت کشور از دریافت نامهای از وزارت نفت به منظور آماده باش برای اجرای طرح افزایش قیمت بنزین در روزهای پایانی فروردین 91 خبر داده بودند که این موضوع توسط مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی تکذیب شد.