آفتابنیوز : آفتاب: تابناک نوشت: رجب طیب اردوغان در سفر به تهران پیام شفاهی اوباما را مبنی بر موافقت آمریکا با برنامه هستهای غیرنظامی ایران، درصورتی که رهبر انقلاب فتوای خود درباره حرام بودن تولید و استفاده از سلاحهای هستهای را تقویت کند، به مقامات ایرانی منتقل کرده است.
نخست وزیر ترکیه که هفته گذشته و پس از ملاقات با اوباما در حاشیه اجلاس امنیت هستهای کره جنوبی به ایران آمده بود، پیام شفاهی اوباما را به رهبر ایران منتقل کرده است.
اوباما به اردوغان گفته بود ایرانیها باید درک کنند که زمان برای مصالحه در حال به پایان رسیدن است و تهران باید از دریچهای که برای مذاکرات باز است بهره برداری کند. البته اوباما مشخص نکرده است که آیا ایران میتواند به عنوان بخشی از برنامه هسته ای غیرنظامی مورد موافقت آمریکا، دست به غنی سازی اورانیوم بزند یا خیر، و به نظر می رسد که موارد حساس تر را به گفتگوهای 25 فروردین موکول کرده است.
در ادامه این خبر، «واشنگتن پست» به سخنان رهبر انقلاب در مورد حرام بودن بودن تولید و استفاده از سلاح هستهای اشاره میکند و میافزاید اوباما در دیدار با اردوغان میگوید که مشکل مذاکره کنندگان این است که چگونه می توانند سخنان آیتالله خامنهای را به الزام جدی و قابل اعتماد ایران در نساختن بمب تعبیر کنند. مسالهای که با تایید نخست وزیر ترکیه نیز روبه رو میشود.
رجب طیب اردوغان پیش از سفر به ایران در نشست امنیت هستهای سئول با باراک اوباما دیدار و گفتگو کرد.
از دیگر مباحث مورد مذاکره اوباما و اردوغان نیز مساله سوریه بوده است که نخست وزیر ترکیه به اوباما گفته بود که برای کاهش حمایت از بشار اسد به ایران فشار خواهد آورد. اردوغان گفته بود قصد دارد به رهبر ایران بگوید که حملات سوریها به نیروهای مخالف مسلمان باید متوقف شود.
واشنگتن پست همچنین با اشاره به نقش میانجیگری ترکیه، یکی از نشانه های این مساله را همراهی «هاکان فیدان»، رئیس سرویس اطلاعاتی ترکیه که به گفته این رسانه روابط نزدیکی با سردار سلیمانی، فرمانده سپاه قدس ایران دارد، در دیدار با اوباما و همچنین در سفر به ایران می خواند.
اگرچه پیش از این نیز در مورد انتقال پیام اوباما به ایران توسط اردوغان نیز گمانه زنی هایی وجود داشت، اما این نخستن بار است که به متن این پیام اشاره می شود.
تلاش ترکیه برای ایفای نقش میانجی در اختلافات ایران و غرب در حالی صورت می گیرد که همراهی بیشتر ترکیه با سیاست های غربی در خاورمیانه و پیشنهاد ایران برای تغییر محل برگزاری گفتگوها موجب عصبانیت مقامات این کشور شده است.