آفتاب: به گفته مقامات عراقی در سازمان ملل تجاوز نظامی این کشور به ایران تنها نخستین گام از طرح صدام برای سرنگونی آیتالله خمینی و ایجاد رژیم دلخواه خود در ایران است.
آنها میگویند پس از پایان جنگ و به جریان افتادن گفتوگوهای صلح، عراق گام دوم را بر میدارد که عبارت است از دامن زدن به شورش داخلی از طریق مسلح كردن قومیتهای ایران از قبیل کرد و عرب که مخالف آیتالله خمینی هستند. به گفته این مقامات نیروهای عراقی به شورشیها نخواهند پیوست اما عراق با حفظ خوزستان در واقع مأمنی برای شورشیها به وجود خواهد آورد. آنها انتظار دارند که شورشیان با بهرهبرداری از اوضاع نابسامان ایران به ویژه کمبود شدید غذا و سوخت در زمستان شرایط را تغییر داده و نهایتا رژیم آیتالله خمینی را سرنگون سازند.
هواداران بختیار و سپهبد اویسی مایل به جانشینی آیتالله خمینی هستند و از نفوذ خود در بغداد برای این امر استفاده کردهاند اما به گفته مقامات عراقی، صدام کسی را برخواهد گزید که در کشمکشهای داخلی وجههای ملی برای خود کسب کند.
یکی از این مقامات گفته است:" هدف ما چیزی کمتر از سرنگونی آیتالله خمینی نیست و این کار را باید برای دفاع از خود انجام دهیم."
تصور دیپلماتهای غربی این است که عراق با استرداد کلیه اراضی اشغالی پس از خاتمه جنگ سعی خواهد کرد که خاطره مرد وحشی از خود باقی نگذارد. به نظر برخی ناظران، عراق به این دلیل از سرنگونی آیتالله خمینی سخن میگوید که با ارائه تصویری خشن از خود حمایت سایر کشورهای خلیج به ویژه عربستان و کویت را جلب کند.
طرح عراق مشکلاتی را برای آمریکا به وجود میآورد. یک دلیل آن این است که عراقیها هنوز نمیدانند پس از به راه انداختن جنگ داخلی در ایران چگونه آن را پایان دهند. طرح عراق به راحتی منجر به هرج و مرج در ایران شده و راه ورود کشور متجاوزی مانند شوروی را هموار خواهد ساخت. حتی در صورت دخالت نکردن شوروی، ایران همچنان به عنوان نقطه آشوب در خاورمیانهای که امید آرامش در آن وجود داشت، مطرح خواهد شد.
مشکل دیگر آن است که آیتالله خمینی سرخورده از همه جا ممکن است در صورت احتمال پیروزی عراق در سرنگونی وی، دست به هر کاری بزند، مثلا به نیروی دریایی ایران فرمان دهد که تنگه هرمز را مسدود کند. او میتواند دستور حمله هوایی به کشورهای عرب حامی صدام را صادر کند.
مقامات عراقی در نیویورک معتقدند که عربستان پیش از آغاز مخاصمه از تجاوز عراق پشتیبانی میکرد و حتی ادعا میکنند که مقامات عربستان قول تامین نفت عراق را در صورت خسارت دیدن حوزههای نفتی این کشور دادهاند. البته ناظران غربی در این ادعاها تردید دارند.
به گفته مقامات عراقی در نیویورک، اکنون بزرگترین فرصت طی 100 سال گذشته به دست عراق افتاده تا دشمن دیرین خود را شکست داده و عظمت " مهد تمدن" را احیا کند. البته آنها اذعان میکنند که ضدحمله ایران بسیار قویتر از توقع آنها بود.
به گزارش ايسنا، علیرغم بیم غرب از اینکه عراق صرفا مزدور شوروی است، این مقامات بر این باورند که تهاجم عراق به ایران همانقدر که از ترس تجاوز شوروی در خاورمیانه است به دلیل ترس از تجاوز آمریکا در منطقه نیز میباشد. یکی از مقامات گفته است:" ما میخواهیم تا جایی که ممکن است رو سها را از مرزهای خود دور سازیم."
مقامات مذکور معتقدند که اگر عراق پیروز شود، 52 گروگان آمریکایی بلافاصله مسترد خواهند شد. به گمان آنان به دنبال پیروزی عراق، صدام میبایست به عنوان رهبری برجسته در سطح جهان مطرح شود. آنها حتی میگویند که صدام ممکن است رهبر جهان سوم شود و نقشی را ایفا کند که زمانی مارشال تیتو پرچمدار آن بود.