آفتابنیوز : 
محمدرضا خاتمي اظهار داشت: در روند اصلاح طلبي به اين نكته مهم واقف شدهايم كه عليرغم همه ضعفهايي كه در جريان اصلاحات وجود داشته و دارد مهمترين ايراد ضعف سازماندهي است.
خاتمي، اظهار داشت: امروز معتقديم كه حركتهاي سياسي و اجتماعي گذشته كشور، از جمله انتخابات اخير همه و همه، سبب تعميق انديشه آزاديخواهي و دموكراسي طلبي و رهايي از ورطه عقبماندگي است.
وي اضافه كرد: حاصل مهم ديگر اين سياستورزي واقعنگري عناصر فعال سياسي - اجتماعي كشور و تلاش براي يافتن شيوههاي جديدتر با پذيرش لوازم و اقتضائات اصلاحطلبي و مشخصشدن بنبست و بودن مسير حركتهاي يك سويه و فراقانوني است لذا منتقدان قانون اساسي هم به اين نتيجه رسيدهاند كه براي حركت رو به پيش، حتي اصلاح قانون اساسي با همه كاستيهاي آن مهمتر از شرايطي است كه بعضي ساختار شكنها، فراروي كشور ميگذارند.
وي در مورد ضرورت تداوم اصلاحات، بيان داشت: امروز سرسختترين مخالفان اصلاحات ضرورت حضور خود را اصلاحات انحرافاتي كه در مسير انقلاب و جمهوري اسلامي ايجاد شده است، ميدانند.
دبيركل حزب مشاركت، اضافه كرد: سخن اصلي اصلاحطلبان همواره اين بوده و هست كه آنجا كه بيش از همه نيازمند اصلاحات است درون حكومت و در بالاترين كانونهاي آن است.
وي خاطرنشان كرد: جناح مخالف اصلاحات، بسيار تلاش دارد تا اصلاحات به اموري كم اهميت و معلول فرو كاسته شود و نياز اصلاحات فقط در اموري سطحي و پيش پا افتاده تنزل پيدا كند اما امروز اين افتخار براي اصلاحطلبان كافي است كه چه با استفاده از امكانات قانوني و چه با تحمل مصائب فراوان توانستهاند اين امر را ثابت كنند كه مشكل اصلي كشور كه سبب عقبماندگي اجتماعي و اقتصادي شده و فرصتهاي تاريخي را از كشورهاي گرفته است چيزي نيست جز شيوهاي از حكومتگري با اختيارات لاتعهد و لاتحصي و پاسخگويي اندك و يا هيچ.
وي افزود: امروز چون هميشه بر اين امر پافشاري ميكنيم كه اگر قدرت مقيد و مشروط نشود و اگر هر كس مطابق اختيارات خود پاسخگو نبوده و عرصه حكمراني شفاف نباشد و در پس شعارهاي زيبا، عدالت محقق نخواهد شد.
وي مهمترين ايراد روند اصلاحطلبي را ضعف سازماندهي عنوان كرد و افزود: در جريان انتخابات اخير، اصلاحطلبان پيشرو بدون داشتن حداقل ابزارهاي تبليغاتي و مشكلات فراوان دروني و بيروني در برابر تشكيلات حكومتي قرار داشت كه به طور غيرقانوني از همه امكانات ملي براي رسيدن به هدف بهره ميگرفت، با اين وجود جزب پادگاني نتيجهاي در انتخابات به دست آورد كه به طور قاطع ميتوان گفت اگر بعضي اشتباهات تاكتيكي در جريان انتخابات صورت نميگرفت و اگر تشكيلات اصلاحطلبان پيشرو اندكي بيشتر تجربه و گستردگي داشت بدون ترديد امروز نتيجه انتخابات، چيز ديگري بود.
وي تصريح كرد: شايد امروز مهمترين قدم در راه سياست ورزي تشكليابي، گسترش تشكيلات و تقويت مباني تئوريك و نظري فعاليتهاي سياسي، انسجام دروني احزاب و سازمانهاي سياسي و همچنين تشكيل ائتلافهاي گسترده تر و كارآمد باشد.
وي با اشاره به شعارهاي مطرح اصلاحطلبان، گفت: تجربه نشان ميدهد كه هرگاه به صورتي متوازن و همه جانبه به اين سرلوحه حركت توجه كردهايم و برنامههاي عملياتي خود را براساس اين شعارها نهاديم، توفيقات شگرفي نصيب ما شده است و اگر احياناً يكجانبهگرايي صورت گفته و به ابعاد مختلف اين حركت يكپارچه توجه كافي صورت نگرفته باشد ارتباط ما با جامعه تير دچار اشكال شده است.
وي در بخش ديگري از سخنان خود به بحث عدالت اشاره كرد و اظهار داشت: عدالت بدون آزادي، پيمودن راه دولتهاي كمونيستي است و آزادي بدون عدالت و معنويت نيازهاي امروز جامعه را پاسخگو نخواهد بود.
دبيركل حزب مشاركت با بيان اينكه عدالت ابعاد مختلفي دارد، افزود: بعد اقتصادي عدالت مبتني بر راهكارهايي است كه از يك طرف توليد ثروت را عامل اصلي در رفع فقر ميداند و از طرف ديگر با مكانيسمهاي علمي و اقتصادي باز توزيع، نظير اصلاح ساختار مالياتي كشور، سيستم تامين اجتماعي فراگير و كارآمد، تقويت بخش خصوصي و سپردن امور به دست مردم، تبعيض و فاصلههاي طبقاتي را به حداقل ميرساند.
وي افزود: ما معتقديم كه عدالت در ابعاد سياسي، قومي، مذهبي و جنسيتي نير داري جايگاه ويژهاي است و بدون پرداختن به اين امور امكان تحقق عدالت اقتصادي در دراز مدت فراهم نخواهد آمد، به همين دليل رفع اين تبعيضها از برنامههايي است كه اصلاحات در 8 سال حكومت خود كم و بيش به آن توجه داشت.
وي در ادامه آزادي را گوهر اصلي جامعه ايراني ذكر كرد و گفت: امروز آزادي، غريبتر از هميشه مانده است، به طوريكه اكنون دولتمردان ابايي ندارند از اينكه دموكراسي و آزادي را نياز جامعه ندانند و در انبوه سخنان خود حتي يكبار از آزادي نگويند.
وي افزود: اصلاحطلبان ميتوانند افتخار كنند كه درون جمهوري اسلامي از آزادي ميگويند و دموكراسي را طلب ميكنند و بايد قدر اين نعمت را پاس بداريم.
دبير كل حزب مشاركت خاطر نشان كرد: دلسوزان واقعي كشور اگر نگران آينده جمهوريت هستند به همان اندازه نيز نگران اسلام و ايران هستند.
وي تاكيد كرد: جمهوري اسلامي يك واژه نيست، بلكه يك بناست لذا اگر جمهوريت اين نظام تضعيف شود، اسلاميت آن نيز آسيب ميپذيرد.
رضا خاتمي به بحث تجحر اشاره داشت و گفت: خطر تجحر چنان خود را مينماياند كه حتي سنتگرايان محافظه كار را نيز به وحشت انداخته، از طرفي اداره كشور براساس خواب و روياء و احساس ماموريت داشتن از سوي امام زمان(عج) و ميدان دادن به صورتهاي متحجرانه و عوامانه، تبليغ به جاي ارج نهادن متكلمان و خطيبانه، كشور را به ناكجا آباد، خواهد برد بلكه هدف اسلام واقعي را نيز نشانه گرفته است.
وي افزود: اگر امروز همت بزرگاني از اين كشور بر آن تعلق ميگيرد تا جبههاي فراگير از روشن انديشي ديني در برابر جبهه خفقان آور تحجر تشكيل دهند امري پسنديده است كه بيترديد كشور را از افتادن به ورطه سقوط فرهنگي و اخلاق نجات ميبخشد.
محمدرضا خاتمي در بخش ديگري از سخنان خود به روند پرونده هستهاي اشاره داشت و افزود: سياست دولت اصلاحات بر آن بود تا ضمن پيگيري حق مسلم كشور در برخورداري از انرژي هستهاي صلحآميز به گونهاي اين راه را بپيمايد كه آرامش، صلح، امنيت و پيشرفت را براي كشور به ارمغان آورد و در اين راه، سياست مجلس و دولت اصلاحات اين بود كه در حل و فصل مشكلات با گفتگو و مذاكره، تلاشي براي عدم ارجاع پرونده كشور به شوراي امنيت سازمان ملل هر چند راهي طولاني بود اما ميتوانست عاقبتي خوش داشته باشد.
وي خاطرنشان كرد: اكنون نگران آن هستيم كه با سياستهاي جديد هم امنيت و هم دستاوردهاي علمي وتكنولوژيك كشور از دست برود.
وي اظهار اميدواري كرد: دولت جديد با ابزارهاي قدرت و حكومت بتواند بر چالشهاي موجود غلبه كند و به شعارهاي خود جامعه عمل بپوشاند.
دبيركل حزب مشاركت مهمترين عرصه فعاليت احزاب را انتخابات عنوان كرد و گفت: با توجه به ساختار سياسي كشور كه به طور مرتب انتخابات گوناگوني را برگزار ميكند كه اگر تاكنون حضور عناصر دموكرات و روشنبين و آزاديخواه درون حاكميت سبب ميشد تا عليرغم تنگناهاي انتخابات به عنوان راه مهم نفوذ دموكراسي به دورن حكومت مدنظر باشد، امروز با يكدست شدن حاكميت، سلامت انتخابات نيز به شدت مورد تهديد قرار گرفته است.
وي در پايان گفت: جبهه مشاركت تلاش ميكند تا در اين مرحله از تاريخ سياسي كشور اولاً با تقويت و انسحام دروني خود به نيازهاي تاريخي تحزب پاسخ دهد و در رابطه با حاكميت يكپارچه با محور قرار دادن سه پايه جمهوري، اسلامي و ايران تعامل و نقد را سرلوحه خود قرار دهد.