کد خبر: ۱۶۱۱۷۳
تاریخ انتشار : ۰۲ تير ۱۳۹۱ - ۱۸:۳۶
بررسی و تحلیل انتخابات آتی ریاست‌جمهوری در گفت‌و‌گو با دهقان

احتمال شباهت‌ بالای انتخابات آتی با انتخابات نهم و انگیزه‌های بالای حضور جریان میانه در این انتخابات

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- سرویس سیاسی: غلامعلی دهقان در گفت‌و‌گو با آفتاب‌نیوز به بررسی و تحلیل انتخابات آتی ریاست‌جمهوری پرداخت.

وی گفت: در تاریخ جمهوری اسلامی تا کنون سه نوع انتخابات ریاست‌جمهوری دیده شده است. در نوع اول که می‌توان از انتخابات اول ریاست‌جمهوری تا انتخابات هفتم از آن یاد کرد یک گزینه از جهت شخصیتی و همچنین عقبه اجتماعی از وزن بیشتری نسبت به بقیه رقبا برخوردار بوده و به همین دلیل نتیجه انتخابات تقریباً قابل پیش‌بینی بوده است. برای مثال در این نوع انتخابات بنی‌صدر یک‌بار و شهید رجایی هم یک بار، آیت‌الله خامنه‌ای دوبار و آیت‌الله هاشمی هم دو بار به ریاست‌جمهوری رسیده‌اند که از قبل هم قابل پیش‌بینی بود. اما در انتخابات هفتم ریاست‌جمهوری شاهد شکل‌گیری نوع دوم انتخابات هستیم که در آن جامعه به شدت دو قطبی شده و گزینه‌های دیگر به حاشیه‌ می‌روند. برای مثال در انتخابات هفتم- سال 1376- دو قطبی خاتمی- ناطق‌نوری شکل گرفت که نتیجه انتخابات هم چندان قابل پیش‌بینی نبود. این نوع از انتخابات در دور دهم -خرداد 88- بار دیگر تکرار شد و جامعه به شدت دو قطبی گردید. نوع سوم انتخابات را در انتخابات نهم ریاست‌جمهوری -سال 1384- شاهد بودیم گزینه‌های موجود متکثر و هم اردوگاه چپ، هم راست و همچنین میانه گزینه‌های متنوع و خاص خود را داشتند و این گزینه‌ها از جهت پایگاه اجتماعی، برتری خاصی بر یکدیگر نداشته و به همین دلیل آرا شکسته شده و برای اولین بار شاهد کشیده شدن انتخابات به دور دوم بودیم که البته در آن مرحله دو قطبی هاشمی - احمدی‌نژاد شکل گرفت.

قرائن و شواهد نشان می‌‌دهد فرض اول و دوم در انتخابات آتی ریاست‌جمهوری -سال 1392- بعید است شکل بگیرد و آنچه احتمال آن بیشتر است برگزاری انتخابات آینده به شکل سوم است که در این نوع انتخابات چند گزینه از جریان‌های فکری- سیاسی موجود در آن حضور دارند. اخبار مربوط به انتخابات ریاست‌جمهوری آینده هم نشان می‌دهد شکاف‌های موجود در اصول‌گرایان که در انتخابات مجلس نهم خود را نشان داد و همچنین فقدان گزینه کاریزما در جریان اصلاح‌طلب که بتواند انتخابات دو قطبی شکل بدهد و نیز انگیزه‌های لازم نزد جریان میانه نشان می‌دهد انتخابات یازدهم ریاست‌جمهوری می‌‌تواند چند قطبی و به انتخابات نهم ریاست‌جمهوری - سال 1384- شبیه باشد که باز هم مرحله دوم سرنوشت‌ساز است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
0
0
انشاءا... جلیلی رئیس جمهور میشه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
0
0
تحليل خوب وقوي بود.امايك سوال گزينه جريان ميانه كيست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
0
0
تحليل خوبي بود اما اين تحليل تنها در صورتي مي تواند درست باشد كه از طرف جريان اصلاحات فردي با مقبوليت كم و يا متوسط وارد ميدان گردد. براي مثال آمدن دكتر عارف و يا دكتر نجفي و امثال اينها سبب يك دست شدن رقيب نمي گردد. در اينصورت قطعا انتخابات به دور دوم كشيده مي شود و نتيجه در دور دوم از قبل قابل پيش بيني نيست و بسته به گزينه هائي كه در دور دوم رقابت مي كنند مي تواند نتيجه نيز متفاوت باشد. ولي اگر جريان اصلاحات بتواند سيد محمد خاتمي را كه از مقبوليت و شناخت عمومي بالائي نزد توده هاي مردم برخوردار است براي كانديداتوري متقاعد سازد قطعا جريان اصولگرائي براي شكست ايشان نياز به وحدت دارد و خواهيم ديد كه انتخابات همانند دور قبل و يا انتخابات سال 76 به شدت دو قطبي خواهد شد كه نتيجه ان را ميزان مشاركت مردم تعيين مي كند .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۳
0
0
تعدد کاندید یعنی سردرگمی مردم یعنی چند دستگی یعنی شکستن آراء که ...
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۳:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۰۴
0
0
انتخابات در هر رده واندازه ای یک ابزار است ابزاری که نوعش را مردم برای بهبودی وپیشرفت امورشان بر میگزیند امروزه دیگر با پیشرفت بی نظیر جوامع بشری وسرعت بالای تحولات استفاده از ابزار زمان پارینه سنگی مطمئنا جواب نخواهد داد
ناشناس
|
Australia
|
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۱۳
0
0
البته هنوز زود است که به این شکل در مورد انتخابات پیش بینی کرد چون هنوز کاندیداها بطور قطع مشخص نشده اند اما تحلیل جالبی است.
به نظر من دکتر حسن روحانی گزینه مناسبی است.
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین