آفتابنیوز : آفتاب: جديدترين تصوير رصدخانه جنوب اروپا، نماي جالبي از قلب درخشان كهكشان عظيم قنطورس A از ميان ابرهاي متراكم غبار كيهاني را به نمايش گذاشته است.
به گزارش ايسنا، اين تصوير توسط مجموعه بزرگ تلسكوپهاي میلیمتری بزرگ آتاکاما(آلما) در كوههاي آند شيلي و در طول موج تابشي طولانيتري نسبت به نور اپتيكال براي كنار زدن پرده غبار نوار مركزي قنطورس A به ثبت رسيده است.
اين تصوير كه در 31 مه منتشر شده، به تركيب مشاهدات آلما در حدود يك ميليمتر و ديگر رصدها در نور نزديك به مادون قرمز از تلسكوپ سوفي رصدخانه لاسيلا پرداخته است.
قنطورس A يك كهكشان بيضوي است كه امواج راديويي قوي را منتشر ميكند و نزديكترين و برجستهترين كهكشان راديويي آسمان است. اين كهكشان در فاصله حدود 12 ميليون سال نوري از زمين در جنوب صورتفلكي قنطورس واقع شده است.
قنطورس A يك هدف جذاب براي ستارهشناسان است كه با استفاده از تلسكوپهاي مختلف در طول موجهاي متفاوت به مشاهده اين كهكشان عظيم ميپردازند. در نور مرئي، مشخصه باند مركزي تاريك قنطورس A بسياري از ويژگيهاي مركز اين كهكشان را پنهان ميكند. اين خط برجسته گاز و غبار همچنين سكونتگاه ستارگان جوان است.
نوار مركزي غبارآلورد كهكشان و انتشارات قدرتمند راديويي آن نشان ميدهد كه قنطورس A احتمالا محصول يك تصادف ميان يك كهكشان عظيم بيضوي و يك كهكشان مارپيچي كوچكتر است. اين نوار غبارآلود احتمالا باقيمانده كهكشان كوچكتر بوده كه با كشش گرانشي كهكشان بيضوي بزرگتر از هم پاشيده است.
در اين تصوير جديد، سنجشهاي آلما به شكل سايههاي سبز،زرد و نارنجي ديده ميشود. اين منظره به طراحي نقشهاي از موقعيت و حركت ابرهاي گاز قنطورس A پرداخته و به گفته مقامات رصدخانه جنوب اروپا، اين تصاوير در ميان واضحترين و حساسترين رصدها از اين ويژگيهاي كهكشاني قرار دارند.
از مجموعه آلما براي شناسايي علائم منتشر شده با مولكولهاي گاز مونوكسيد كربن در طول موج حدود 1.3 ميلمتري استفاده شده است. حركت گاز در كهكشان باعث تغييرات كوچكي در اين طولموج شده كه در تغييرات ريز رنگ در تصوير قابل مشاهده است.
گازي كه به سمت ما رانده شده، در اين تصوير به رنگ سبز است در حاليكه رنگ نارنجي نشاندهنده گاز در حال دور شدن است. از آنجاييكه گاز به سمت چپ مركز به سمت ما حركت كرده و گاز سمت راست مركز از ما دور ميشود، اين ابرها بنظر ميرسد كه در اطراف كهكشان ميچرخند.
الما يك مجموعه 12 متري از تلسكوپهاي راديويي بوده كه در ارتفاع 5000 متري فلاتي در شمال شيلي قرار گرفته است. اين آنتهاي جداگانه هر كدام نور را در طيف ميليمتري/زيرميليمتري در حدود 1000 برابر طولانيتر از طولموجهاي نور مرئي دريافت ميكنند.
مرحله اوليه علمي آلما در سال 2011 با 19 تلسكوپ آغاز شد اما ساخت اين پروژه 1.3 ميليارد دلاري تا 2013 ادامه داشته كه طي آن قرار است تمام 66 آنتن فوق دقيق مجموعه به طور كامل اجرايي شوند. {$old_album_161898}